Előadás

2022.06.23. 15:00

Fedezzük fel a váradi kapukat

Forrás: erdelyinaplo.ro

A homlokzattól a kapukulcsig. Építészet és iparművészet egysége a századfordulós Nagyváradon címmel tart vetítéssel egybekötött előadást június 24-én, pénteken 19 órától a Léda-házban Hausmann Cecília képzőművész. „Bár a szecesszió a dekoratív megújulás mozgalmaként nőtte ki magát, a köztudatban elsősorban építészeti stílusként él. Ennek egyik oka, hogy éppen az iparművészeti részletek – használati tárgyak, bútorok, kapuk, kilincsek, ablakkeretek, virágtartók és szellőzőnyílások – szecessziós örökségünk legsérülékenyebb részei. Az előadás Nagyvárad századfordulós hagyatékának alig tárgyalt, eltűnőben lévő díszítőművészeti részleteivel példázza azt, ahogyan az első modern stílus a városlakók életének minden szegletében jelen volt. Ezeknek értéke nem csak szentimentális, elvesztésük nagyban befolyásolhatja Nagyváradról, mint szecessziós városról való képünket is” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott ismertetőben.

Hausmann Cecília (1988) képzőművész, iparművész. Keramikusi és grafikusi tanulmányai után a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Filozófia karán művészetelméleti témával szerzett doktori fokozatot. 2019-ben porcelánműhelyt alapított Nagyváradon. Jelenlegi kutatási témája a magyar modernista építészek síremléktervező munkássága a Kárpát-medence zsidó temetőiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában