Programajánló

2022.06.10. 11:18

Előadás a szecesszió világnapján

Zsolnay-kerámiák és szecesszió címmel tart előadást ma, pénteken 17 órától Merényi György művészettörténész, a téma kutatója a szecesszió világnapja alkalmából a nagyváradi Léda-házban.

„Az 1900-as párizsi világkiállítás a 19. század második felében kibontakozó modern művészeti mozgalom, a szecesszió elsöprő diadalát hozta. A pécsi Zsolnay gyár is kimagasló sikert ért el, a 20. század első évtizedében gyártott rendkívül gazdag, változatos tárgyak a gyár fénykorát jelentik. A díszkerámia gyártásával párhuzamosan a szecesszió az építészeti kerámiagyártásban is tért hódított. Igazi kuriózummá azáltal vált, hogy a népi kultúra vizuális elemeiből vett inspiráció a nemzeti identitás kifejezőjévé válhatott. Mindez Lechner Ödön, majd az őt követő építészek munkásságához köthető. Budapest mint régióközpont, valamint a nagyobb városok: Kecskemét, Debrecen, Szabadka, Nagyvárad, Marosvásárhely legszebb korabeli épületei gazdagon díszítettek Zsolnay építészeti kerámiával. A pécsi Zsolnay gyár közel öt évtizedes fénykorában az Osztrák−Magyar Monarchia legnagyobb kerámiagyárává nőtte ki magát. Elismertségét a historizmust követő szecessziós periódus növelte. E folyamatba szeretne betekintést nyújtani Merényi György művészettörténész, a téma kutatója a gyárra jellemző tárgyak és épületek bemutatásával, elemzésével” – áll az esemény ismertetésében.

Az előadás a Vendégoktatók a magyar kultúráért 2020 program keretében valósul meg. Az eseményt a Kulturális diplomácia és a Kolozsvári Főkonzulátus támogatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában