Nyílt nap

2022.06.29. 13:00

Betekintést nyerhettünk a nagyváradi börtönéletbe

Nyílt napot tartottak a nagyváradi börtönben kedden, délelőtt 10 órai kezdettel a sajtósok, déltől pedig a civil szervezetek, alapítványok és polgárok számára. A sajtókörúton megtekinthettük az elítéltek szobáit, a könyvtárat, a tantermeket, a műhelyeket, és néhány fogvatartottal is elbeszélgettünk.

Törő Enikő 

A nyílt napot minden évben Szent Péter és Pál ünnepének kapcsán, június 29-e körül tartják az Országos Büntető-végrehajtási Intézetekben, ugyanis ez az ott szolgáló személyzet napja. A nyílt napot így június 28-án tartották meg, a sajtósok számára délelőtt 10 órai kezdettel. Az ellenőrzés után Adina Bîrda főparancsok-helyettes (június 29-től főparancsnok – szerk. megj.), sajtószóvivő vezetett minket körbe az intézményben. Rövid bevezető után megtekinthettük a gumiszobát, melyet kizárólag olyan esetekben használnak, ha az illető személy ön- vagy közveszélyes. Amennyiben az orvosok, pszichológusok erre utaló jelet, viselkedésformát vélnek felfedezni, 24 órára oda zárják be az illető személyt. Ezután újabb vizsgálatra kerül sor, ez alapján pedig megítélik, hogy visszakerül-e oda az illető, vagy más típusú kezelésre szorul. A gumiszobának szivacsfalai vannak, semmilyen bútor nincs bent, és az elítéltre speciális ruhát adnak, olyat, amivel nem tud ártani magának. Többek között erőszakos viselkedés vagy öngyilkossági hajlam miatt zárják be oda az illetőt. 

Ezután kellemesebb környezetbe vezettek, bemehettünk a börtönön belül lévő műhelyekbe: egy hegesztő- és egy ajándékzacskó-készítő műhely működik a falakon belül. Az elítéltek bemutatták a munka menetét, néhányuk röviden beszélt is a tevékenységről, mely során azt emelték ki, hogy több kedvező hozadéka is van ennek: elsősorban az, hogy ezáltal nem kell szinte egész nap a szobában lenni, sokkal szabadabb a program, plusz a napi nyolc órás munkáért fizetést is kapnak, hamarabb kiengedhetik őket, sűrűbben fogadhatnak látogatókat és a hozzátartozók is többször küldhetnek csomagot nekik. A hegesztőműhelyben tíznél kevesebben dolgoznak, míg az ajándékzacskóknál mintegy 25–30-an.

Mint később megtudtuk, nemcsak a börtön falain belül dolgozhatnak az elítéltek, lehetőség van arra is, hogy máshol tegyék ezt. Ez persze függ a bíróság ítéletétől is, hogy miért kerültek be és milyen típusú büntetést róttak ki rájuk. A fizetés 60 százaléka visszakerül a börtönbe, ez hozzáadódik a felújítások, ellátások költségeihez, 40 százalék azonban a dolgozó pénze. Ennek a 40 százaléknak egy része felkerül egy bankkártyára, melyet az elítélt a szabadulásakor kézhez kap, hogy lakást bérelhessen, elláthassa magát, a többiből pedig kifizetésre kerülhet a kártérítés (ha kell fizessen), valamint elköltheti a börtön boltjában magára: piperetermékekre, cigarettára, édességre stb., magyarázta a börtön igazgatója, Ciprian Timiș. 

A börtön épületében egyébként barátságosnak mondható helyek is vannak, ilyen például az a szoba, melyet arra alakítottak ki, hogy az elítélt szülők gyermekei meglátogathassák őket, általában erre havi egy alkalommal van lehetőség: itt vannak játékok, székek, asztalok, és a börtönőr, felügyelő ilyenkor civil ruhát visel, hogy a gyerekek otthonosabban érezzék magukat. Szintén kedves hely a könyvtár, ahol körülbelül 6000 könyv áll az elítéltek rendelkezésére – ezek nagy része regény, ebből körülbelül 5000 van, román és magyar nyelvűek is. Emellett híreket is lehet nézni, és DVD-n filmeket is. Az elítéltek oktatáson is részt vehetnek: egy tanórára is benézhettünk, ahol éppen gimnáziumi szintű oktatás folyt. A pedagógus elmondta, hogy vannak olyanok is, akik sem írni, sem olvasni nem tudnak, ezt is megtanítják nekik, viszont van, akinek a gimnáziumi, líceumi tanulmányai hiányosak, vagy egyáltalán nincsenek, ezeket is pótolják. Mint megtudtuk, két elítélt idén jelentkezett érettségire, mindkettejüknek sikerült is, sőt, egy másodéves egyetemi hallgatójuk is van, aki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem online hallgatója. Az elítéltek emellett különféle szakképzéseken vehetnek részt, például nemrég 17-en megszerezték a konyhai segéd szakképesítést.

A börtön templomát is meglátogattuk. Itt egy ortodox pap fogadja az elítélteket, gyakran misét is tartanak, valamint ünnepeken és egyéb alkalmakkor más vallású lelkészek is meglátogatják az elítélteket. A raboknak létrehozott orvosi és fogorvosi rendelőt is megtekintettük: mint megtudtuk, ugyanolyan panaszokkal fordulnak hozzájuk, mint bármely más ember, de sokak számára csupán a már előírt kezelést felügyelik, amit szakorvosok írtak fel. A börtönben sporttevékenységeket is szerveznek, egy fitneszterem is van. Adina Bîrda hozzátette, hogy bár mindegyik szolgáltatás használatára lehetőséget kapnak a rabok, de nagyon fontos kiemelni azt, hogy mindent előre meg kell beszélni és időpontot egyeztetni, hogy ki és hova mehet, így elkerülhető a káosz, illetve megtartható a fegyelem. 

Különleges élmény volt, hogy egy rabszobába is beengedtek minket, ahol egyébként két fogvatartott is jelen volt. Egyikük elmesélte, hogy ő az étel kiosztásában segédkezik, ezért a délelőtti órákban éppen nincs dolga és ilyenkor olvas, pihen. Többnyire a romantikus regényeket kedveli – a könyvtáros hozzátette, hogy a legtöbben az ilyen tematikájú könyveket keresik. A 24 éves fiatalember egyébként emberölés miatt van börtönben. Hozzátette, hogy naponta beszél a családjával telefonon és hogy a börtönéveit hasznosan szeretné eltölteni. A szoba egyébként meglepően otthonosnak bizonyult: mosógép és hűtőszekrény is van benne, valamint ventilátor is, emellett asztalok és székek, és egy konyhasarok is be van rendezve alapélelmiszerekkel. Az ágyak mellett polcok és kisasztalok vannak, melyek könyvekkel, ruhákkal és piperecikkekkel vannak tele. 

Részlegek 

A körúttal egybekötve egyébként sajtótájékoztatót is tartottak a börtön vezetői, mely során megtudtuk, hogy a nagyváradi börtönben hat osztály van: I. osztály, I. részleg: maximális biztonságú – 36 hely, 36 ágy, 27 rab; I. osztály, II. részleg: maximális biztonságú – 34 hely, 52 ágy, 45 rab; II. osztály, I. részleg: zárt börtönrendszer – 34 hely, 48 ágy, 38 rab; II. osztály, II. és III. részleg: nyílt és félig nyílt börtönrendszer – 34 hely, 68 ágy, 50-en a nyílt rendszerben vannak és 16-an a félig nyílt rendszerben (őket hamarosan elszállítják); III. osztály, I. részleg: zárt börtönrendszer – 57 hely, 72 ágy, 66 rab; III. osztály, II. részleg: zárt börtönrendszer – 61 hely, 90 ágy, 80 rab; IV. osztály – 59 hely, 82 ágy, 77 rab; V. osztály: karantén, előzetes letartóztatás – 61 hely, 115 ágy, 72 rab; VI. osztály: zárt börtönrendszer – 64 hely, 126 ágy, 113 rab. Mint az adatokból kiderült, a börtön telítettsége meghaladja a száz százalékot: júniusban 132 százalékos a telítettség, összesen 585 rab van a börtönben, 689 ágy van elhelyezve. A telítettséget az alapján számolják ki, hogy hány négyzetméter jut egy főre – hivatalosan négy négyzetméter kellene jusson. A vezetőség elmondta, hogy országos szinten két új börtönt fognak építeni, azonban egyiket sem Bihar megyében. Hozzátették, ritka az olyan eset, hogy a városközpontban legyen büntetés-végrehajtási intézmény, mint Nagyváradon, de jobb lenne egy a város szélén, ugyanis több hely lenne az elítéltek számára. Mint arról már beszámoltunk, sok rab dolgozik is, vagy a börtönön belül, vagy azon kívül, erre azoknak van lehetőségük, akik a nyílt börtönrendszerben vannak elhelyezve. Munkahelyeket biztosítanak számukra az ipari parkban, illetve a helyi önkormányzatok (Nagyvárad, Váradszentmárton) és helyi cégek is.

Adina Bîrda kifejtette: amellett, hogy munkát és oktatási lehetőséget biztosítanak, nagyon fontos a terápia és a beszélgetések, több pszichológus is áll a börtön alkalmazásában emiatt. Az öngyilkossági kísérletekkel kapcsolatosan elmondták, hogy nem gyakori, de van rá eset, idén egy rab lett öngyilkos. 

Az idei évben is folytatták az együttműködést a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökséggel (AJOFM), több rabot elvittek állásbörzére is. Számos alapítvánnyal és civil szervezettel dolgoznak együtt, akik segítenek felkészíteni a rabokat a szabadulás utáni életre, és szeretnének több olyan programot szervezni idén, ahová érkezhetnek látogatók is. Több művészeti projektet valósítottak meg: kézműves termékeket, rajzokat, motivációs üzeneteket készítettek a rabok, melyek ki vannak állítva a börtönben. Nemrégiben volt renoválva a szoba, ahol a gyermekeket lehet fogadni, és az intézmény egyes részeit jelenleg újítják fel. 


Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában