Postaláda

2022.06.23. 16:00

A világűrben végeztek kutatást nagyváradi diákok

Illusztráció

Illusztráció

Bódi Milán

A Mihai Eminescu Főgimnázium tanulóiból álló csapatnak (Gergely Ágoston, Szép Mátyás, Vér-Mami Jeremy-Dániel, Perei Márk-Bence) elképesztő lehetőséggel szolgált az Európai Űrügynökség által évente megszervezett esemény. Ez távol a legérdekesebb iskolai projekt, amiről hallhatott bárki. Az Astro Pi olyan kihívást nyújt, amely arra buzdítja a résztvevő fiatalokat, hogy a világűrben szabadon tudományos kutatásokat végezzenek kisebb csapatokba szerveződve. Ez nem egy szimuláció vagy bármi hasonló, a csapat olyan számítógépes programot ír, ami később a Nemzetközi Űrállomáson lévő számítógépen fog futni.
A tizedik osztályt matematika-informatika szakon végző diákoknak ez különösen nagy élményt jelentett. Nem mindennapinak mondható, hogy akár hazánkban fiatalok interakcióba léphetnek a világűrrel. Remek alkalom volt arra, hogy a résztvevők fejlesszék a képességeiket és tapasztalatot gyűjtsenek. Az Astro Pi nem volt egyszerű feladat, folytonos kihívások előtt találták magukat a diákok már az első nagy lépéstől kezdve. A csapatnak szüksége volt egy célra, mivel a projekt teljesen személyre szabható volt és bármit vizsgálhattak, amit a szenzorok képesek voltak mérni, vagy az űrállomáson elhelyezett kamera képes volt rögzíteni. Ideje volt, hogy a diákok felhasználják az iskolában tanultakat is, és angol nyelven dokumentálják a programjukat. Elsődleges céljuk az volt, hogy a felhők arányát vizsgálják szárazföldi és óceánok feletti képek segítségével, emellett a program követte, hogy éppen melyik város/ország területét csodálhatták hatalmas magaslatokból.
A rendhagyó iskolai projekt egy igencsak figyelmes csapatot követelt. Számtalan véletlenszerű tényező játszik fontos szerepet, a diákok programja mindössze három órát kapott fent az űrállomáson. A résztvevők nem választhattak ki meghatározott helyszínt, tehát a programnak bármilyen körülményhez igazodnia kellett. A legnagyobb kihívást mégis az jelentette, hogy nem léphettek kapcsolatba a programmal, miközben élesben működött az űrállomáson. Ez azt jelentette, hogy mindennek elsőre működnie kell, ha bármi hiba lép fel, jelentős veszélybe sodorja az egész kutatást és esélyes, hogy a várt adatok helyett csupán csalódottsággal szolgál a csapatnak. Mindez megterhelő feladat lett volna egy diákcsapatnak, de szerencsére gondosan végigkísérte őket az iskolánk informatikatanára, Nagy István. A tanár úr örömmel segítette folyamatosan a diákokat, aktívan részt vett a kutatásban, és nemcsak a szakmai tudást, hanem a kellemes hangulatot is biztosította a csapat számára.
Mindenki remek munkát végzett, a program kihasználta a három órát, és a csapat sikeresen feljutott egy programon keresztül a Nemzetközi Űrállomásra. Egyértelmű sikernek könyvelhető el a kutatás, jó minőségben érkeztek a képek, a koordináták egyéb várt adatokkal együtt. Az iskolánkban mindenki megtalálhatja azt, ami igazán érdekli. Tömérdek lehetőséggel találhatják szembe magukat a diákok, ezúttal az informatika lelkes érdekeltjei vehettek részt egy izgalmas programban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában