Szentmise

2022.06.28. 17:16

A Szent László-menedékház búcsúünnepét ülték

Az évente egyszer megnyitott nagyváradi Szent László-menedékház búcsúünnepét tartották vasárnap este. A megjelenteket Szabó Ervin váradolaszi plébános köszöntötte, azt kérve tőlük: érezzék otthon magukat. A meghívott szónok, Bărbuț Péter, a Szent József-telep plébánosa elmélkedésében a megélt áldozatos szeretet fontosságát emelte ki.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A szentmise elején Szabó Ervin váradolaszi plébános odahívta a gyermekeket ministrálni az oltár köré, utalva ezzel arra, hogy Szent László is gyermek volt, amikor a vidékünkre érkezett.

Elmélkedésében Bărbuț Péter, a Szent József-telep plébánosa hangsúlyozta: bizonyára Nagyváradon mindenki hallotta már és ismeri Szent László életét, ezért nem fog történelemórát tartani, inkább arról beszél, hogy egyetlen szent sem lett azzá anélkül, hogy ne élte volna meg az evangélium üzenetét. Kalkuttai Szent Teréz anyát idézte, aki a krisztusi szeretet megélésének fontosságára figyelmeztetett egyik alkalommal. Sajnos sokszor abba a tévedésbe esünk, hogy inkább az érzelgős szeretetet éljük meg, és nem az áldozatos szeretetet. Ezért az üzenet nem ér a szívünk mélyéig, és elfeledkezünk a lényegről, a Lélekről, fogalmazott a plébános. Szent László viszont nem érzett fáradtságot, vagy viselkedett önzően, mikor át kellett élnie a szeretetet, és ezzel példát mutatott nekünk e tekintetben is, tette hozzá.

Egy amerikai gondolkodó szerint a negatív értelemben vett globalizmusnak öt halálos ellensége van, melyeket mindenáron el akar pusztítani, magyarázta a tisztelendő. Az első az Isten és a vallás, a második pedig a család, illetve azok a szálak, melyek a szüleinkhez, a házastársainkhoz és a gyermekeinkhez kötnek minket, az egyedülálló ember ugyanis a legideálisabb fogyasztó, mivel a leginkább manipulálható. A harmadik ellenség a nemzeti identitás, azaz minden, ami a nyelvhez, a kultúrához és az őseinkhez fűz bennünket, hiszen ez ellentétes azzal a filozófiával, hogy csak a mának éljünk, ne érdekeljen, hogy mi lesz holnap, csak a jelenben legyen tehát jó nekünk. A negyedik a teremtett világ, ezért zajlik a fizikai világunknak a tönkretétele is. Az ötödik ellensége pedig a globalista szemléletmódnak a közösségek (egyházi, családi, baráti stb.). „Szent László királyunk fő üzenete viszont az ő ünnepén az, hogy tudjuk újra megélni az igazi áldozatos szeretetet, és azt, hogy Isten nemcsak testet adott nekünk, hanem lelket is, melyet meg kell menteni az örökkévalóságnak”, nyomatékosította Bărbuț Péter atya. Az ünnepség agapéval ért véget.

 

Címkék#szentmise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában