Tükörcserép

2022.05.26. 14:00

Varadinum-könyvmaraton

János Piroska
A Horváth Imre hagyatékából származó fotókból, illetve a költő verseiből összeállított Tükörcserép című válogatás, Bakó Endre Váradi műhely című kötete, illetve az Újvárad folyóirat legújabb, májusi száma szerepelt terítéken hétfő délután a Festum Varadinum keretében megszervezett Varadinum-könyvmaratonon a Léda-házban.
Az Újvárad májusi lapszáma, illetve a romániai magyar könyvkiadás helyzetével foglalkozó Könyvműhely melléklet mellett az érdeklődők az irodalom és Dialog/Párbeszéd rovatokért felelős szerkesztő, Kemenes Henriette, illetve Ozsváth Zsuzsa online szerkesztő munkásságába is betekintést nyerhettek. A könymaratonon bemutatták a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában megjelent Tükörcserép című válogatást, amelyben a versek mellé Horváth Imre eddig többnyire publikálatlan fotói kerültek. A bemutató alatt további családi és egyéb fotókat vetítettek, ahol a költő többek között Jakobovits Miklóssal és Jakobovits Mártával, Bajor Andorral, Vilidár Istvánnal látható együtt.

Az est második felében Bakó Endre debreceni irodalomtörténész a múlt század első évtizedeiben alkotó nagyváradi kötődésű írókat, költőket bemutató Váradi műhely című tanulmánykötetét mutatták be. A szerzővel a kötet szerkesztője, Szűcs László beszélgetett. A kiadványban olyan kevésbé ismert személyiségekről lehet olvasni, mint a Holnap antológiákat összeállító Kollányi Boldizsár és Antal Sándor, a Nagyváradon nevelkedő Nadányi Zoltán költő, aki később Bihar vármegye főlevéltárosa lett, illetve a beszélgetés során szó volt Arató András és Bélteky László újságírókról, akiket egy-egy verseskötet köt Nagyváradhoz. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában