Koncert

2022.05.24. 14:00

Térzene: debreceni és nagyváradi diák-fúvószenekarok léptek fel

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Tóth Gábor

A Nagyváradi Művészeti Líceum fúvósegyüttese és a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola fúvószenekara (rövidebb nevén a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara) tartott térzenei koncertet május 22-én, vasárnap, kevéssel 17 órát követően, a nagyváradi Holnaposok szoborcsoportja mögött, a Festum Varadinum részprogramjaként. A résztvevőket Szabó Ödön parlamenti képviselő és Nagy Gabriella művészeti líceumi igazgatóhelyettes köszöntötte. A műsort a váradiak nyitották Vura János vezetésével, szólót énekelt Szakács Kata. Az őket követő debrecenieket Sárvári József vezette – de még hogy! A mennyiségi mérleg: 4 részlet (filmbetét, egyveleg, pop) a 24 tagú, néhány tanárral is kiegészített váradi csapattól, valamint 13 darab 4 blokkban (indulók, könnyűzenei és filmzenei egyvelegek, betétdalok, jazz-kitekintés, menetzene stb.) a 48 tagú debreceni fúvószenekartól – mint kiderült, odahaza valójában vagy 70-en vannak.

A váradiak elhangzott repertoárja: I Feel Good, Over the Rainbow, Lemon Tree, Chicago. A debreceniek összeállításából: Josef Řáha Adria-induló, Seregi Artúr Szent István induló, Duke Ellington It Don’t Mean a Thing, Can’t Buy Me Love, Bad Guy, Confident, Marching Jam, I’m Not The Only One, The Blues Brothers Greatest Hits, Let’s Get Loud, végül egy pezsdítő-üdítő nosztalgia-összeállítás Bud Spencer és Terence Hill bunyós filmjeinek zenéiből. Szellemes, hogy a debrecenieknek a szintén vezényelt meghajlásokra külön „zenei” motívuma volt (egy hórukk-hümmögős glissando).

A kezdeti nagyjából 60 főnyi utcai közönség másfél óra elteltével, azaz a koncert végére úgy 150 fős érdeklődőseregre duzzadt. Végezetül a két zenekar fuzionált egy ráadásra: One Moment in Time – az időből kiemelt pillanat pedig közreadót és hallgatót a zene által valóban felemelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában