Festum Varadinum

2022.05.28. 14:05

Tehetség. Sport. Határok nélkül: közönségtalálkozó Szilágyi Áron olimpiai bajnokkal

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó a Nemzeti Tehetség Központ (NTK) nagyköveteként járt Váradon, elsősorban azért, hogy a feltörekvő fiatal sportolókkal találkozzon.

Pikó Stefánia

Kiemelkedő vendégek tettek látogatást Nagyváradon múlt csütörtökön az idei Festum Varadinum keretében. Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó, valamint Novák Eduárd, Románia jelenlegi sportminisztere, romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó már a délelőtti órákban több helyszínre is ellátogattak, főként azzal a céllal, hogy feltörekvő fiatal tehetségekkel, a sportolás iránt érdeklődő ifjakkal találkozzanak. Az olimpikonok útja kis időre szétvált délután, amikor a sportminiszter a Mathias Corvinus Collegium nagyváradi székhelyére ment, ahol szintén fiatalokkal szerveztek találkozót, a kardvívó-bajnok pedig a Partiumi Keresztény Egyetemen vett részt filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozón.

Egy mindenkiért

A Nemzeti Tehetség Központ nagyköveteként indult útnak nemrég Szilágyi Áron az intézmény ügyvezetőjével, dr. Lantos Krisztinával együtt a Tehetség. Sport. Határok nélkül – Szilágyi Áron olimpiai bajnokkal közösen nevet viselő turné alkalmából. A nagyváradi megálló előtt jártak már Kassán, Madridban és Kolozsváron, a további úti célok között pedig Berlin, Sao Paolo, New York, Washington, Róma és Buenos Aires is szerepel. Az iskolákba, sportklubokba való ellátogatás mellett a nap fénypontja az Egy mindenkiért című film közös megtekintése, amelyet Nagyvárad esetében a PKE amfiteátrumában tartottak. A film Muhi András Pires rendező munkája, amelyet több mint száz forgatási nap és hatszáz órányi nyersanyag feldolgozása által alakított egy közel másfél órás filmmé. A stáb öt éven át, 2016 és 2021 között követte Szilágyi Áront és a magyar válogatottat, ezzel az első olyan alkotássá lett, amely végigkísér egy olimpikont a teljes ötkarikás cikluson át. Az egyetem amfiteátruma egészen meg is telt a vetítés alkalmával, melyen természetesen jelen volt Szilágyi Áron és dr. Lantos Krisztina, de az olimpikont menedzsere, Körösparti Gábor is elkísérte.

Példaképek és inspiráció

A filmvetítést követő beszélgetés során a vendégeket először a moderátor, a Bihari Napló munkatársa, Jósa Attila sportújságíró „faggatta”, majd a közönségnek is alkalma adódott további kérdések feltételére. 

Első körben dr. Lantos Krisztina felvázolta, mivel is foglalkozik a Nemzeti Tehetség Központ. Mint megtudtuk, az NTK a magyar tehetséggondozás kiemelt, állami tulajdonú intézményi szereplője. Elsődleges feladata a fiatal tehetségek felismerésének segítése és a tehetségek gondozása, de emellett közösségépítő és mentoráló szerepet is vállal, kutatásokat végez, szakmai programokat valósít meg. Tevékenységének jelentős részét magyarországi és nemzetközi finanszírozású projektek keretében végzi. A központ tevékenységei közül megismerhettük a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramot, amely határon túli magyar tehetségeknek is támogatást nyújthat, és amelyre éppen ebben a periódusban, június 13-áig lehet jelentkezni. Az NTK és Szilágyi Áron együttműködése, jelenlegi turnéja is a fiatalok ösztönzésének, támogatásának közös céljából, vágyából fakad.

A központ bemutatása után, in medias res tevődött fel az olimpikont megszólító első kérdés. A film végén Áronnak csapatban és egyéniben sem sikerül megszereznie a világbajnoki címet a 2019-es budapesti világbajnokságon, a forgatás lezárulása után azonban világkupa-győzelmek sorozata következett, illetve a tokiói olimpiai győzelem. Feltevődött így a kérdés, hogy nem zavarta-e a forgatás a sportolót a felkészülésben. „Ezt a rendező is megkérdezte tőlem, és mondtam neki, hogy dehogynem. A viccet félretéve, egyáltalán nem feszélyezett a kamerák jelenléte, a stáb nagyon jó munkát végzett” – fogalmazott Szilágyi Áron. A filmkészítés kapcsán elhangzott, az utómunkálatokat teljes mértékben a rendezőre bízta, nem volt olyasmi, amit esetleg felvettek, és később nem szerette volna, hogy bekerüljön. „A forgatás egésze alatt én igyekeztem magamat adni, ő jött, és vette, ami történik. Bíztam benne, hogy lesznek olyan jelentékeny megmérettetések, amelyek dramaturgiát kölcsönöznek majd a filmnek” – mondta az élsportoló, majd hozzátette, egyetlen egyszer szólt bele az utómunkába, amikor a film előzetese készült, amit aztán újra is gondoltak. 

A továbbiakban szó esett inspirációról, példaképekről, amelyek kapcsán az olimpikon elmondta, nagyon nagy hatással volt rá nevelőedzője, Gerevich György, aki kilenc éves kora óta egyengette pályafutását. Szilágyi Áron elmondta, valójában az egész Gerevich család meghatározó jelentőségű, hiszen Gerevich György édesapja Gerevich Aladár hétszeres olimpiai bajnok volt, a legeredményesebb magyar olimpikon, akit bár személyesen nem ismert, de a személyét körülvevő legendák példaképpé emelték. Itt a moderátor kitért arra is, hogy Gerevich Aladár Kabos Endrének, az egyetlen nagyváradi olimpiai bajnoknak volt a csapattársa 1932-ben és 1936-ban, és mindkét alkalommal aranyérmet szereztek. Kabos pedig 1936-ban egyéniben is megnyerte a berlini olimpia küzdelmeit, ekkor Gerevich bronzérmet szerzett. Áron ezzel kapcsolatban elmesélt egy anekdotát, melyből kirajzolódik a legendásan elegáns Kabos alakja, ami mind a mai napig ismert a kardvívók között. 

Körösparti Gábor menedzser a beszélgetés során bemutatta a Magyar Élsportolók Érdekképviseleti Fórumát, de arról is beszélt, hogy a menedzser idővel rajongóvá válhat, és vele is ez történt Szilágyi Áron mellett; de azt nem mondaná, hogy kifejezetten jóbarátokká váltak, ugyanis Áron meglehetősen introvertált személyiséggel rendelkezik, „és az nagyon nagy megtiszteltetés, ha valakit a barátjának nevez”. Körösparti Gábor megjegyezte, lehet menedzser nélkül is élsportolónak lenni, de nem érdemes, mivel joggal feltételezhető, hogy a szakmai előremenetelt, a felkészüléseket is akadályozná a rengeteg ügyintézés terhe. 

„Minden asszó tökéletes, amelyiket megnyerem. Ennek ellenére, persze, folyamatosan törekszem arra, hogy a korrigálni való szakmai hibákat keressem” – fogalmazott Áron arra a kérdésre, hogy létezik-e tökéletes asszó. 

A társalgás közben, amibe idővel a nézők is becsatlakoztak, megérkezett Novák Eduárd is, aki az esemény végén emlékplakettet ajándékozott az olimpikonnak a sportminisztérium nevében. Szilágyi Áront látogatása alkalmából egy Nagyvárad krónikája kötettel is megajándékozták a szervezők. Ezután Zeffer Tímea, az Érmihályfalvi Technológiai Líceum igazgatója is díjat kapott a III. Kabos Endre Sport Diákolimpia megszervezéséért. 

A beszélgetés után közös fotó készítésére és autogramkérésre is lehetőség volt Szilágyi Árontól.

Fotók: Vigh László Miklós/Festum Varadinum; Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában