Ünnepség

2022.05.05. 16:00

Szórványnapot tartottak és az édesanyákat ünnepelték Réven

BN-összeállítás

Kettős ünnepséget tartottak Réven május első vasárnapján, a magyar szórvány, illetve az anyák napját. A két ünnepség úgy talált egymásra, hogy az elmúlt két évben a magyar szórvány napja alkalmából csak egy rövid megemlékezést tudtak tartani a pandémia miatt elrendelt szükségállapot miatt. Ezért a helybeliek, a református egyházközség, a Pro Rév Egyesület és a helyi RMDSZ úgy döntöttek, hogy 2022 május első vasárnapján legyen kettős ünnep a Sebes-Körös menti településen. Az esemény a református templomban kezdődött, ahol Papp Csaba lelkipásztor hirdette Isten igéjét. Prédikációjának alapgondolatait János evangéliuma 21. részének a 17. verséből merítette, szólva a kettős ünnep jelentőségéről is. „Függetlenül attól, hogy milyen környezetből, élethelyzetből érkeztünk ide, amikor látjuk, hogy milyen nagy veszély fenyegeti környezetünket – hiszen nem messze tőlünk háború dúl –, most mindenkinek át kell éreznie a gondolatot: miként mondhatod, hogy szeretted az Istent, akit nem látsz, de nem szeretted a te felebarátodat, akit látsz” – hangzott el többek között.

Ezután következtek a nap legszebb pillanatai, egy színvonalas műsor bemutatása a helybeli gyermekek, óvodások, iskolások és idősebb korosztálybeliek által. Énekek, szavalatok hangzottak el, a gyerekeket Juhász Ilona, Vincze Ibolya, Técsi Rita, Liuț Melinda pedagógusok készítették fel.

A továbbiakban Hasas János, Rév község alpolgármestere, a Pro Rév Egyesület elnöke köszöntötte a gyülekezetet és a meghívott vendégeket. Mint kifejtette, az esemény szervezéséhez a fentebb említetteken kívül hozzájárultak az általános iskola magyar tagozatának pedagógusai és diákjai is.  Elhangzott, hogy Réven immár a hetedik alkalommal rendezik meg a magyar szórvány napját, az idén ezt az anyák napi ünnepséggel kötötték össze. Köszöntötte a jelenlévőket Demeter Katalin konzul is, aki örömét fejezte ki, hogy újra Réven lehet, és a magyar szórvány napi ünnepség mellett az anyákat is köszönthetik. Rostás Péter, Székkutas alpolgármestere szintén meleg szavakkal köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve azt a tényt, hogy a két önkormányzat ápolja ezt a baráti kapcsolatot.

Amikor Hasas János alpolgármester felkérte Szabó Ödönt, az RMDSZ parlamenti képviselőjét, hogy szóljon a megjelentekhez, először is megköszönte azt a támogatást, melyet a képviselő hozzájárulásával ért el Rév község. „Legutóbb, amikor itt voltam, mind az alpolgármester, mind a lelkipásztor arra kért, hogy végezzem a dolgomat és támogassam, hogy kapjanak pénzt a felújítási munkálatokhoz, mely szükségessé vált az egyházközségben. Megtettem, amit lehetett, és köszönöm azt, hogy bizalmat szavaztak a választások alkalmával” – fogalmazott a honatya, aki a továbbiakban szólt a szórványban élő magyarság mindennapjairól, az általuk kifejtett tevékenységekről, arról, hogy „a szórványban élő magyarság él, tevékeny és hallat magáról”. Az istentisztelet után a gyerekek az édesanyáknak virágot nyújtottak át, a kijáratnál minden édesanya ajándékot vehetett át.

A jelenlévők ezt követően a templomkertbe vonultak, ahol a Turulmadaras emlékműnél Meleg Vilmos színművész adta elő Pataki  István Kiáltvány helyett című versét. Koszorúzás következett, a szobornál a hagyományőrző huszárok álltak díszőrséget. A templomkerti esemény nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult. A továbbiakban  a résztvevők a Bersek József Közösségi Ház falán lévő emléktáblánál helyeztek el koszorút.

Az ünnepi esemény a helyi művelődési házban terített asztal mellett folytatódott, ahol elsőként Meleg Vilmos színművész lépett színpadra, majd a Debrecenből érkezett népi táncosok léptek fel, illetve a helyi diákok műsorát tekinthették meg a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában