Értékelés

2022.05.13. 09:12

Szép eredményeket értek el a bihari diákok

Tizenhárom első helyet szereztek az idén a Bihar megyei diákok az országos tantárgyversenyeken. Kilenc tanulót beválasztottak a nemzetközi tantárgyversenyek csapatába, közülük nyolcan magyarok.

A szerző felvétele

A szerző felvétele

Pap István

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség összesítette az országos tantárgyversenyek, illetve a próbaérettségi, valamint a nyolcadik osztályos országos próbafelmérő eredményeit, ezekről számoltak be csütörtökön a sajtónak. Horea Abrudan főtanfelügyelő elöljáróban elmondta, hogy az országos tantárgyversenyeken I., II., III., helyezést, valamint az oktatási minisztérium dicsérteit osztják ki, ezek mellett azonban vannak arany-, ezüst- és bronzérmek is, amelyeket a különböző tudós, illetve tudományos társaságok adományoznak a tantárgyversenyeken kiemelkedőt nyújtó diákoknak. Abrudan hangsúlyozta, hogy a tanfelügyelőség kizárólag a helyezéseket összesítette, ilyet az idén 94 Bihar megyei diák ért el. Közülük tizenhárman országos elsők lettek, tizenhét diák második, nyolc pedig harmadik lett, továbbá ötvenhat dicséretben is részesültek megyénk tanulói. Az első helyezettek között van Rázmán Botond, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum tizenegyedik osztályos tanulója, aki évfolyamában a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos döntőjét nyerte meg. A Bihar megyei magyar tanulók kiemelkedő teljesítményének bizonyítéka az a tény, hogy az idén eddig kilenc itteni diák szerezte meg a jogot ahhoz, hogy részt vegyen a tantárgyversenyek nemzetközi szakaszán, közülük nyolcan pedig magyar tannyelvű iskolákba járnak. A már említett Rázmán Botond mellett Szabó Kincső (Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagyvárad) szintén a Mikes Kelemen tantárgyversenyen elért eredményével került be a nemzetközi döntőbe, hat diák pedig az országos magyar nyelvű matematika tantárgyversenyen elért eredményével harcolta ki a jogot a nemzetközi versenyen való részvételre. Ők a következők: Bodnár Mónika Brigitta és Hosu Gábor (Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad), Diós Máté Károly és Bonizs Boglárka (Miskolczy Károly Általános Iskola, Micske), valamint Jámbor Anna Fruzsina és Györgypál Tamás (Arany János Elméleti Líceum, Nagyszalonta).

Próbaérettségi

Az idén is gond nélkül zajlottak le a megyében a próbaérettségik és az országos próbafelmérők a nyolcadik osztályban. Horea Abrudan elmondta, hogy a próbaérettségin román nyelv és irodalom tantárgyból a vizsgázók 66,94 százaléka ment át, a kisebbségi anyanyelv vizsgán a tanulók 83,88 százaléka vette sikeresen az akadályt, matematikából a diákok 60,18, míg történelemből a vizsgázók 74,83 százaléka ment át. A próbaérettségi eredményei nagyjából megegyeznek az elmúlt két év eredményeivel, kivételt képez a matematika próbaérettségi, amelyen az idén tíz százalékkal magasabb volt az átmenők aránya, mint 2021-ben és 2019-ben (2020-ban a világjárvány miatt nem szerveztek próbaérettségit). Az is megfigyelhető, hogy az igazi érettségi eredményekhez képest mintegy 18–20 százalékkal kevesebb diák megy át a próbaérettségin, ugyanis a tavaly románból a diákok 88,20 százaléka vizsgázott sikeresen, anyanyelvből 97,48 százalék, matematikából 80,79, míg történelemből 91,60 százalék volt az átmenési arány. A próbaérettségi és az igazi érettségi eredményei közötti nagy különbség magyarázata lehet az, hogy a próbaérettségin a diákok nagy része még nincs kellően felkészülve, vagy egyszerűen nem mutatnak érdeklődést ez iránt a vizsga iránt, de az is közrejátszhat ebben, hogy különböző nehézségű feladatokat kapnak a tanulók a próbaérettségin és az igazi érettségin.

Nyolcadik osztály

Az országos felmérő próbavizsgáiról szólva Abrudan elmondta, hogy románból a diákok 65,41 százaléka ment át, anyanyelvből ez az arány 75,91, míg matematikából 55,71 százalék volt. A tavalyi országos felmérőn románból 77,45, anyanyelvből 96,05, matematikából pedig 66,16 százalék volt az átmenési arány. Abrudan elmondta, hogy a tanfelügyelőség nem végzett elemzést arról, hogy mely tanintézményekben voltak kiemelkedően jó, illetve nagyon gyenge eredmények, a tanintézmények maguk kell elvégezzék az adatok összehasonlító elemzését, és ezekből le kell vonniuk a megfelelő következtetéseket. Abrudan hozzátette, hogy a próbavizsgák eredményeiről minden tanintézmény jelentést kell készítsen, a tanfelügyelőség pedig egy intézkedéscsomagot dolgoz ki, amelyet megvitatnak majd a tanárokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában