ISU

2022.05.21. 10:27

Speciális járműveket kapott a tűzoltóság

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) nagyváradi székhelyén tartottak sajtótájékoztatót csütörtök délután, ahol bemutatták az új, speciális autókat, és az rohammentősök tevékenységeiről is beszámoltak.

Fotó:

Törő Enikő

A sajtótájékoztatón részt vett Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektus, Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és dr. Hadrian Borcea, az UPU-SMURD koordinátora is. A felszólalók méltatták a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség által kifejtett tevékenységet, és kifejezték örömüket, hogy sikerült támogatni a fejlesztési, bővítési projektet. Mint megtudtuk, a fejlesztések egy részét a Bihar Megyei Tanács biztosította pályázatokon keresztül, a többit pedig az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség európai pénzalapokból. Egységes volt a vélemény, miszerint az egészségügyi ellátás szempontjából nagyon fontos bővítések történtek, de a tűzesetekhez való kiérkezés, valamint a gyors és hatékony tűzoltás szempontjából is kiemelkedő fontosságúak ezek.

Forrás: Alexandru Nițescu

Az új, speciális autókat Sorin Mihai Caba, az ISU vezetője mutatta be. A tűzoltóság gépjárműállománya tűzoltókocsikkal és rohammentőautókkal bővült. Emellett 32 darab elakadásjelző háromszöget is vásároltak, hogy az utakon már messziről jelezni tudják a balesetet, tűzesetet stb. 

A tűzoltóság flottája tehát bővült egy olyan speciális mentőautóval, mely több páciens ellátására alkalmas, nagyon súlyos (piros kódú) betegek esetén két személyt tudnak szállítani, súlyos (sárga kódú) betegek esetén négy személyt, kevésbé súlyos (zöld kódú) betegek esetén pedig hat személyt. Továbbá a speciális autó alkalmas arra is, hogy túlsúlyos személyeket szállítson, valamint a mentősöket a baleset helyszínére. Az autó megvásárlását az IGSU finanszírozta.

A gépjárműállomány egy újszülöttek szállítására alkalmas speciális autóval is bővült, mely az első ilyen Bihar megyében. A jármű fel van szerelve intenzív terápiás ellátóeszközökkel, többek között szállítható inkubátorral, hordággyal, speciális matraccal, levegő- és oxigénellátó berendezéssel, hordozható oxigénpalackkal, automatikus szellőzőrendszerrel, szívóberendezéssel, defibrillátorral, volumetrikus infúziós készülékkel, vészfűtővel (37 Celsius-fokig képes felmelegedni) és felnőtt-újraélesztési készülékkel. Az autó megvásárlását szintén az IGSU finanszírozta.

Egy pirotechnikai speciális autót is vásároltak, mely alkalmas a bombák, gránátok stb. szállítására, valamint az utakról való jég- és szikladarabok eltávolítására, mindegyikhez külön felszerelés van a járműben. A speciális autót a VIZIUNE 2020 projekt keretében kapták meg. 

A tűzoltóság flottája egy magassági mentésre alkalmas járművel is bővült, mely kifejezetten arra való, hogy embermentéseket és tűzoltásokat hajtsanak végre. A jármű mobilkarja segítségével vízen maradt személyek megmentése is irányítható, de akár vízszint alatti mentésekre is alkalmas. Egy kamera segítségével mindez monitorizálható. Amennyiben magassági mentésről van szó, akár 43 méter magasról is képesek személymentésre. A speciális autó egy vízágyúval is fel van szerelve, mely 3800 liter/perc kapacitással rendelkezik magassági tűzoltás esetén. A speciális járművet szintén a VIZIUNE 2020 projekt keretében kapták meg. 

A gépjárműállomány három Abroll típusú víztartályos és vízszállító járművel is bővült, melyekre hordozható vízpompa és vízágyúk vannak szerelve, ezeket a Bihar Megyei Tanács finanszírozta. Az Abroll típusú konténer 12.000 liter vizet képes szállítani, és ezt a Bihar megyei felügyelőség személyzete tervezte meg, kezdeményezőként az országban, azóta pedig több ilyet állítottak össze. 

 

Tevékenységi beszámoló

A Bihar megyei rohammentő csapatok az idei év első négy hónapjában 3087 bevetésen vettek részt, ez átlagosan napi 26-ot jelent. Ezek során összesen 3428 személynek nyújtottak segítséget, ebből 3001 felnőtt és 427 gyermek volt. A legtöbb missziót a nagyváradi 2-es számú osztag hajtotta végre, 843-at, ezután a nagyváradi 1-es számú osztag következik 495 esettel, a székelyhídiak 238, a tenkeiek és a szalárdiak pedig 230-230 esettel. A legtöbb alkalommal, több mint 2500 esetben sürgősségi egészségügyi ellátás miatt szálltak ki, 353 esetben közúti balesetekről volt szó, ebből 33 alkalommal az autó roncsai közé szorult személyek ellátásáról. 
Az elmúlt év ugyanezen időszakával összehasonlítva 17 százalékkal emelkedett a rohammentősök bevetéseinek száma, 2573 esetről 3087-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában