Tudnivalók

2022.05.23. 07:51

Részvételi költségvetés: már több javaslat érkezett

Illusztráció/Alexandru Nițescu

Fotó:

BN-összeállítás

Május elején hirdette meg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal az idei évi részvételi költségvetést, melynek lényege az, hogy a város lakói javasolhatnak az önkormányzatnak megvalósítandó projekteket. Az azóta eltelt időszakban már több ilyen javaslat érkezett a hivatalhoz. A benyújtott projektek között van elektromos töltőállomás kihelyezése a Dózsa György utcán, játszótér felújítása, földbe süllyesztett szelektív hulladéktárolók telepítése stb. A program összköltségvetése 1,5 millió lej, az egyes projektek maximális értéke 100 ezer lej lehet áfával együtt. 

A polgármesteri hivatalhoz kizárólag online lehet eljuttatni a javaslatokat az activ.oradea.ro honlapon és minden polgár annyi projektet nyújthat be, amennyit akar. A nyertes ötleteket az online szavazás és a papír alapú voksolás összesítése után választják ki. Javaslattal élhetnek a 16. életévüket betöltött nagyváradi illetőségű polgárok, valamint a Váradon dolgozó, tanuló személyek is. Egy személy több projekttel is pályázhat. A részvételi költségvetés szabályzata szerint a benyújtott javaslatok nem szolgálhatnak kereskedelmi, reklám-, politikai, valamint etnikai célokat. Csakis a nagyváradi önkormányzat tulajdonában lévő közterületen megvalósítandó projektekről lehet szó, és az elképzelés nem lehet ellentétes a város saját terveivel, a megvalósítás értéke nem haladhatja meg az előírt maximális értéket, ugyanakkor a projekt jól körülhatárolható területre kell vonatkozzon. A beérkezett ötleteket egy bizottság fogja ellenőrizni, amely fenntartja magának a jogot, hogy módosítson a benyújtott projekten, illetve előfordulhat az is, hogy további információkat kérnek a javaslattevőtől. A következő fázisban lezajlik az online és az offline szavazás. A polgárok mindkét szavazás során voksolhatnak egy projektre. Az online szavazáshoz be kell jelentkezni a felületen vagy be kell lépni a Facebook-ról. A javaslatokat június 19-ig lehet benyújtani, ezeket június 20. és július 3. között ellenőrzik, július 4. és szeptember 4. között zajlik le az online szavazás, szeptember 5–25. között pedig a papír alapú szavazás. További információk az activ.oradea.ro honlapon, a bugetareparticipativa@oradea.ro e-mail címen és a 0259/437-000 telefonszámon (248-as mellék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában