Tervek

2022.05.10. 12:30

Rabbiiskola épül Nagyváradon

Két új és nagyon érdekes tervről számolt be a Nagyváradi Város- és Területrendezési Bizottság (CMUAT). Rabbiiskola épül, a váradi várban pedig éttermet és pékséget alakítanak ki.

Fotó: Claudia Bonchis

BN-összeállítás 

A Nagyváradi Zsidó Hitközség rabbiiskolát akar építeni a városban a Várady Zsigmond (Mihail Kogălniceanu) utcán, ehhez kóser étterem és kollégium is tartozik majd. A hitközség már be is nyújtotta a város területrendezési bizottságához (CMUAT) a Részletes Városrendezési Tervet (PUD). Az új épületnek alagsora, földszintje, két emelete és egy visszahúzott emelete lesz. Az épület a Várady Zsigmond utcára néz majd, az ott lebontásra váró épületek helyén kap majd helyet. A zöldövezetet és a parkolóhelyeket a belső udvaron alakítják majd ki. „Az objektum megvalósítása kiegészíti az utcafrontot, és hozzáadott értéket ad a történelmi városrésznek. Ez egy nagyon fontos beruházás a zsidó közösség, de az önkormányzat számára is, az épület egyedisége miatt” – idézi a polgármesteri hivatal közleménye Radu Fortiş, Nagyvárad főépítészének a szavait. 

A kenyér útja 

A területrendezési bizottság jóváhagyta a váradi várban található pékség újjáélesztésére irányuló projektet. A dokumentációt a Honest Food cég nyújtotta be jóváhagyásra a főépítészi hivatalhoz. A projekt lényege az, hogy külső és belső felújítási munkálatokat végeznek a vár H épületén, ahol egykor sütöde működött. A felújítás után egy étterem és kávézó, egy pékség és cukrászda is fog működni az épületben, illetve két kerthelyiség is lesz, az egyik terasz 165 négyzetméteren, a másik 151 négyzetméteren terül majd el. A tervek szerint az épület földszintjén lesz az étterem, valamint a közönség számára is hozzáférhető pékség és kávézó, a tereket üvegfalakkal választják el egymástól, hogy a látogatók ráláthassanak a teljes kenyérkészítési folyamatra. „Egy történelmi épületről van szó, amelyben régen pékség működött, és a javasolt beruházás újraéleszti ennek a történelmét. A meglévő kemencéket újra életre keltik, és újdonságként a kenyér- és pékáru sütési és elkészítési folyamata is megtekinthető lesz. Fontos tudni, hogy a projekt jóváhagyásával és megvalósításával nem lesz változtatás az épület szerkezetében” – mondta Arina Moş, Nagyvárad alpolgármestere. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában