SSIMA

2022.05.19. 14:00

Nemzetközi egészségügy-technológiai konferencia Váradon

Nagyváradon zajlik majd le szeptember 5–9. között a nemzetközi SSIMA egészségügy-technológiai konferencia, amelyre a világ minden tájáról érkeznek nagy tekintélyű szakemberek előadásokat tartani.

Fotó: Pap István

Fotó: Artist-freed

Pap István

A nagyszabású és rangos nemzetközi gyógyászat-technológiai konferencia részleteiről szerdán a nagyváradi városházán tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Dr. Elena Ovreiu, az SSIMA Re:Imagine Healthcare elnevezésű rendezvény társalapítója elmondta, hogy 2015-ben indította be a kezdeményezést, azok után, hogy tapasztalta, Romániában mennyire nem értik a digitalizáció fontosságát az egészségügyi szektorban. Az eseményt a Technion – Izraeli Technológiai Intézettel közösen kezdte el szervezni, és évről évre egyre több előadó és résztvevő volt jelen ezeken a konferenciákon, a legutóbb, 2019-ben tartott rendezvényen már több mint kétszázan vettek részt. A konferencia egyaránt szól egyetemi hallgatóknak, orvosoknak, vállalkozóknak, kutatóknak, kormányzati szereplőknek. Az idei évi előadássorozat fő témái a sugárterápia, a gyógyászati képalkotás és a robotsebészet, de lesz majd kifejezetten a kórházmenedzsereknek szóló előadás is arról, hogy Izraelben a kórházakban hogyan kezelik a sürgősségi eseteket. Továbbá lesznek műhelymunkák is, a résztvevők többek között képet kaphatnak majd arról, hogyan lehet felhasználni a mesterséges intelligenciát a gyógyászatban. A főszervező hozzátette, hogy a konferencián a szakterületük legjobb szakemberei fognak előadásokat tartani. Az előadók zöme az Egyesült Államokból és Izraelből fog érkezni. 

A máramarosszigeti születésű dr. Alfred Bruckstein, a Technion Intézet professzora, a SSIMA konferencia másik társalapítója kiemelte, hogy kétévente szervezik meg Romániában ezt az eseményt, amelyen a világ minden tájáról érkeznek résztvevők. Az ő hozzájárulása az volt, hogy megmozgatta a kapcsolati hálóját azért, hogy minél több előadó vegyen részt ezen az eseményen, míg a nagyváradi születésű George Haber vállalkozó azért lobbizott, hogy az idei évi konferencia Nagyváradon legyen. Az esemény konkrét helyszíne, vagy helyszínei még nem ismertek, de azt már tudni lehet, hogy minden nap nyolc órán át lesznek előadások: az első három napon a technológiai és az orvosi szakterületnek egyaránt szóló prezentációk lesznek, az utolsó két napon pedig szétválik ez a két terület és eszerint különülnek majd el az előadások is. Mivel az előadók szakterületük szaktekintélyei lesznek, ezért a hallgatóság is ehhez a szinthez méltó kell legyen, mondta Elena Ovreiu. Éppen ezért az eseményre csak előzetes bejelentkezéssel lehet regisztrálni, és a szervezők a beküldött önéletrajzok és motivációs levelek alapján választják majd ki azokat, akik részt vehetnek majd ezen a képzésen. Az esemény részvételi díjas, „mert ami ingyen van, az nem kelti fel az érdeklődést” – fogalmazott Ovreiu, majd elárulta, hogy egyetemistáknak az egy hetes program 150 euróba, doktoranduszoknak 350 euróba kerül, illetve külön díjszabás lesz a többi kategória számára is. Ovreiu hozzátette, hogy ösztöndíjakat és kedvezményeket biztosítanak azoknak a tehetséges egyetemistáknak, akik szeretnének részt venni ezen az eseményen, de anyagilag nem engedhetnék meg maguknak az ide utazást és itt tartózkodást. Kérdésünkre válaszolva a főszervező elmondta, hogy azok az egyetemisták élveznek majd előnyt a kiválasztáskor, akik komoly ismeretekkel rendelkeznek a mesterséges intelligenciáról, és akik az egyetemen, illetve az egyetem elvégzése után hasznosítani akarják az ezen a konferencián megszerzett tudást. Az idén mintegy száz résztvevőre számítanak a világ minden tájáról. A konferencia kizárólag angol nyelven fog zajlani, fordítás semmilyen formában nem lesz. 

Célkitűzések

Az eseménynek alapvetően tájékoztató, ismeretátadó célja van, de nagyon fontos továbbá a kapcsolatteremtés elősegítése is, az, hogy ennek a konferenciának a hatására új vállalkozások és új együttműködések jöjjenek létre a gyógyászati technológia szakterületén. Dr. Gheorghe Carp, a Bihar Megyei Klinikai Kórház menedzsere elmondta, hogy őt elsősorban magának a kórháznak a digitalizációja érdekli. Felhívta a figyelmet arra, hogy a maga több mint 1900 ágyával a Bihar megyei kórház jelenleg a legnagyobb az országban, és ha a váradi vasutas kórház is a helyi önkormányzathoz kerül, akkor a létesítmény még nagyobb, több mint 2000 ágyas egészségügyi intézmény lesz, amit nagyon nehéz menedzselni. Viszont ha magát a kórház működését digitalizálnák – a bérfejtést, az eszközbeszerzést, a munkaprogramot stb. – akkor már nagyon is könnyűvé válna a kórház menedzselése. Éppen ezért Carp arra számít, hogy ezen a konferencián sikerül majd olyan kapcsolatokat kialakítani, amelyek a jövőben lehetővé teszik majd azt, hogy a megyei kórház megvalósíthassa ezt a célkitűzését. Hozzátette, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban nagyon sok pénzt lehet majd lehívni digitalizációra, amivel sejtetni engedte, hogy a digitalizáció anyagi vetülete nem fog gondot okozni az intézménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában