Múzeumlátogatás

2022.05.15. 15:08

Nagy sikernek örvendett a Múzeumok Éjszakája

Tagadhatatlan sikert aratott idén a Múzeumok Éjszakája Nagyváradon: a városközpontot és annak környékét hömpölygő tömeg lepte el, a múzeumok előtt kígyózó sorok alakultak ki.

Fotók: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pikó Stefánia

Rég nem láttunk ennyi embert egy helyen, a Múzeumok Éjszakájának hatalmas népszerűsége talán még a szervezőket is meglepte. A járvány által beárnyékolt tavalyi évben legalábbis jóval visszafogottabb mértékű volt az érdeklődés, de már azt is sikeresnek könyvelhették el az intézmények munkatársai.
A Körösvidéki Múzeum udvarán fagyit és egyéb finomságokat vásárolhattak az arra járók, körbeülhették a „táncoló” szökőkutat, ami a frissen kizöldült fák és bokrok között igazán kellemes időtöltésnek bizonyult. Egyenruhába öltözött „katonák” őrizték a rendet, illetve emelték az alkalom ünnepélyességét, az udvarban az amfiteátrum is tele volt, ugyanis itt koncerttel szórakoztatták az érdeklődőket.

A vasárnapi információk szerint a Körösvidéki Múzeum kapuját csak az első órában 2500-an lépték át, konkrét, összesített számokról azonban, a többi intézményhez hasonlóan, egyelőre nem tudtak beszámolni. Nincs is szükség a száraz adatokra, hiszen aki a városban járt az esti órákban, vagy a fotókat megnézi, láthatja, óriási volt az érdeklődés a programok iránt. A Körösvidéki Múzeum esetében a hatalmas tömeg talán még rontott is az élményen, bár az udvaron igazán hangulatos volt az atmoszféra, és jó volt látni, ahogyan valóban feléledni látszik a város. Ha valaki azonban elmélyülten szeretett volna egy-egy alkotásban vagy történelmi ereklyében gyönyörködni, alaposan áttanulmányozni azt, arra nem voltak éppen ideálisak a körülmények. Mindenképp jó volt viszont látni a sok-sok kíváncsi gyermeket, akik vagy iskolás csoportokban, vagy szüleikkel, barátaikkal látogattak el a múzeumba, és nagy szemekkel tapadtak rá a vivárium terráriumaira. A Körösvidéki Múzeum mellett a Szabadkőművesek Múzeuma előtt volt talán a leglátványosabb az utca sarkáig is elnyúló sor, amely 23 órakor is ugyanolyan hosszú volt, mint 20 óra környékén.

Valóságos időutazásban vehettek részt azok, akik a római katolikus püspöki palotába látogattak el. A Körösvidéki Múzeumhoz képest visszafogottabb, de egyébként nagyszámú érdeklődő minden másról megfeledkezve járhatta körbe a palota emeleteit, a szebbnél szebb festményekkel, freskókkal, ereklyékkel teli, régi időket felidéző és „életben tartó” termeket. Többek között egy olyan helyiségbe is bepillanthattak, ahol maga Sisi, azaz Erzsébet magyar királyné is szállást kapott egykoron. Az egykori papokat, püspököket vagy bibliai jeleneteket ábrázoló festmények, de az ereklyék, a több száz éves áldoztató kelyhek, tálcák és egyéb kiegészítők látványa is – Szent László hermájáról nem is beszélve – a városi múzeummal ellentétben egy jóval magasztosabb, szakrális hangulatot teremtett, így a valóságos időutazás ez esetben nemcsak azért ideillő kifejezés, mert jól hangzik. Ottjártunkkor Böcskei László megyés püspökkel is találkozhattunk, aki a második emeleten, a kortárs (illetve elmúlt egy-két évszázadbeli) művek kiállítótermeiben járt kíséretével. A palota mellett a székesegyház főbejárata is nyitva állt, az érdeklődőket a püspökség elegáns alkalmazottai igazították útba és álltak rendelkezésre, nekik pedig a Szent László Líceum fegyelmezett diákjai segítettek. A püspöki palota kertjében a látogatóknak jólesett a pihenés a nagy séta után, mielőtt célba vették volna a többi látnivalót.

Nagy volt a sor a Darvas–La Roche-ház előtt is, hiszen meglehetősen limitált a hely kapacitása, a kíváncsiskodók azonban türelmesen várakoztak. Nyolc óra környékén 400 látogatót számoltak a házigazdák. A ház helyiségeiben a Regina Maria Színház színészei várták az arra járókat korabeli öltözetben. Zentania Lupșe színész zongorán is játszott a vendégeknek, de „bejárónő” is volt a házban, aki az előszobában „takarított”.

Forrás: Facebook/Florin Birta

Meglepetésként lézerjátékkal szórakoztatták a kavalkádban résztvevőket a városközpontban, emellett a Zion neológ zsinagóga és a városháza falaira is vetítve, animációkkal hirdették a Múzeumok Éjszakáját. Az eseményen nemcsak helyiek és környékbeliek, hanem turisták is részt vettek, sok helyen lehetett idegen szót hallani. Az est sikerességét és az embertömegeket figyelembe véve a szervezők a jövő évben talán igazi Múzeumok Éjszakáját szerveznek, amelynek keretében nem 23.45-kor, hanem esetleg hajnali 4–5 környékén engedik be az utolsó érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában