Lüster manufaktúra

2022.05.28. 12:00

Műhelybejárás és mini-workshop

A 30. Festum Varadinum keretében a nagyváradi Lüster manufaktúra műhelybejárására nyílt lehetőség kedden 17 órától a Szigligeti Ede utca 1. szám alatt.

Fotó: Festum Varadinum/Vigh László

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

Hegedűs Krisztina

Nagy érdeklődés és kérdések sorozata fogadta a Lüster manufaktúra műhelybemutatóját, ahol a jelenlévők megtekinthették a manufaktúra által készített termékeket, a műhely kellékeit és eszközeit. A műhely befogadóképessége miatt, egyszerre tíz fő vehetett részt a bemutatón, és mint kiderült, minden korosztályból voltak kíváncsiskodók. Kezdésképp Hausmann Cecília képző- és iparművész elmondta, hogy a Lüster manufaktúra 2019-ben egy uniós pályázat segítségével jött létre, és azóta a legnemesebb kerámia-fajtából, porcelánból készített egyedi villanykapcsolók és konnektorok forgalmazásával foglalkoznak. „Szerettünk volna mindenképp egy olyan dologba belekezdeni, amely esztétikus és hozzátesz az emberek mindennapi életéhez” – tette hozzá. 


A műhelybejárás során az érdeklődők megtekinthették a termékeket, a már elkészített de még be nem csomagolt rendeléseket, a Lüster manufaktúra érzékeny könyvkötési eljárással készült mintadobozát, amelyet építészeknek és belsőépítészeknek mutatnak meg és tartalmazza a terméket, színmintákat és egy katalógust.

Mint megtudtuk egyetlen portéka elkészítése minimum két hétbe is belekerül. „A munkafolyamat nagyon sok fázisból tevődik össze, a termék pedig minden egyes fázis során az ember kezében van. Tehát nem gépesített a gyártás, hanem igen összetett és komoly erőfeszítést igénylő procedúra, amelyet annak érdekében hajtunk végre, hogy olyasvalamit hozzunk létre, ami igazi értéket képvisel” – mondta.  
A továbbiakban Szabó Csongor mutatta be az öntőformákat, az öntőmasszát, az öntés és mázazás folyamatát, majd az érdeklődők kipróbálhatták apró tálkák öntését és előre kizsengélt darabok mázazását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában