Pálinkaverseny

2022.05.17. 12:00

Május végéig jelentkezhetnek az Ákovitára a termelők

A térségi falugazdászoknál jelentkezve május 31-ig nevezhetik mintáikat az idei Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre a partiumi professzionális és egyéni pálinkakészítők. A minták begyűjtésében és célba juttatásában a partiumi falugazdászok segítenek.

Forrás: partiumgazda.ro

BN-összeállítás

Második kiadásához érkezik az erdélyi Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny idén, amire a szervezők ez alkalommal is tisztelettel várják és fogadják a partiumi – Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyei – pálinkakészítők nevezését – adja hírül weboldalán a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület. A rangos megmérettetésre szánt mintákat 2022. május 31-ig nevezhetik a termelők: a minták összegyűjtésében és Csíkszeredába juttatásában a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselői segítik a gazdákat. A minták elbírálására és érzékszervi minősítésére június 16. és 19. között, az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjátadóra pedig július 1-én kerül sor.

A versenyre szánt párlataikkal két kategóriában jelentkezhetnek a termelők: a vállalkozói csoportba azok a jogi személyek, bérfőzdék jelentkezhetnek, akik a pálinkáikat, párlataikat üzleti alapon készítik és forgalmazzák. Esetükben a nevezéshez minden mintából 1 liter szükséges. Az egyéni kategóriának számító második csoportban a magánfőzők, vagy párlataikat bérfőzdében előállíttató magánszemélyek vehetnek részt. Tőlük mintánként fél litert kérnek a nevezéshez a szervezők. A minta címkéjén azon túl, hogy miből készült a pálinka, kötelezően fel kell tüntetni a termelő nevét, a települést (megyével együtt), továbbá a pálinka évjáratát és alkoholfokát. A szervezők arra kérik a termelőket, hogy a benevezett mintán nevezzék meg elérhetőségeiket is.

A csíkszeredai Ákovitára jelentkező termelők pálinkáit, párlatait Szatmár megyében Fodor István (0728-331-953), Bihar megyében Antal József (0762-386-609), Szilágy megyében Sütő Attila (0735-500-322), Máramaros megyében pedig Tar Bálint (0746-933-256) falugazdász gyűjti.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének a magyar Pálinka Nemzeti Tanáccsal közös szervezésű versenyére tavaly, Partium térségéből 191 mintával neveztek a termelők. Párlataikat díjak sokaságával jutalmazta a zsűri. Emlékeztetőként: tavaly a Szatmárnémetiben tevékenykedő Bálint Attila Miklós szilvapárlata arany, körte- és birsalma-párlata pedig bronz minősítést kapott. A szilágysámsoni Boda László Bálint borpárlata (szelídített konyak) ezüst, fehér szőlőből készített törkölye pedig bronz minősítést nyert. A lelei Almási Csaba szilvapárlatát bronz minősítéssel díjazták, akárcsak a koltói Bencze Sándor vegyes gyümölcspárlatát és szőlőpárlatát, valamint a szilágyperecseni Boncidai Csaba veres szilva párlatát. Ugyancsak bronz minősítést kapott a kismajtényi Böszörményi István körte-, valamint szilvapárlata. Ugyanilyen alapanyagból főzött párlatát díjazták a szatmárhegyi Fehér Gyulának is. Az érköbölkúti Kópis József kajszibarack párlata is bronz minősítést kapott, akárcsak a magyarcsaholyi Kálmán Ferenc és a szintén csaholyi Nagy Pál kajszibarack párlata és a szilágypéri Kovács Albert szilvapárlata. Érmihályfalvára két bronz minősítés ment: Nagy László almapárlatáért és Sütő József 2019-es, illetve 2020-as szilvapárlatáért kapta a zsűri elismerését. Lázári Takács Roland körtepárlatáért járó bronz minősítéssel írta fel magát a pálinkatérképre. A szilágynagyfalui Torkos Pál törkölypárlata kapott bronz minősítést, akárcsak a nagykárolyi Veres László birspárlata.

A verseny elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelenkor minőségi követelményeire. A versenyre benevezők olyan részletes visszajelzést kapnak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet a bírálatban kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítenek el. További feladat az üzleti kategória marketingeszközökkel való támogatása, kereskedelmi lehetőségeinek növelése, valamint az egyéni kategóriában a minőségi előállítás szándékának erősítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában