Konzultálás

2022.05.13. 07:49

Lezárult az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat első szakasza

Az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat legutóbbi fejleményei volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet csütörtök reggel az RMDSZ nagyváradi székházában tartott Biró Rozália parlamenti képviselő.

A szerző felvétele

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália arról számolt be, hogy lezárult az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat azon szakasza, melynek keretében az Európai Unió három legfontosabb döntéshozó szerve (a Tanács, a Parlament és a Bizottság) úgymond párbeszédet folytatott az állampolgárokkal, a civil és szakmai szervezetekkel, az akadémiai szférával és a nemzeti törvényhozói testületekkel. Meglátásában egy sikeres gyakorlat volt, azzal együtt, hogy viszonylag kevés embert tudott megszólítani. A statisztikák szerint ugyanis 18 ezer javaslat született Európa jövőjével kapcsolatban, 700 ezer személy tanúsított érdeklődést iránta és 53 ezer uniós állampolgár használta a kijelölt digitális platformot. Az RMDSZ is fontosnak tartotta ezt a fajta konzultációt, mivel a participatív demokráciához vezető lépések első  állomásának bizonyult európai uniós szinten. Szükség van hasonló kezdeményezésekre, hogy a Brüsszel és az egyszerű polgárok közti távolságot mérsékelni le lehessen, de ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy miközben ezen fórum keretében csupán 700 ezren nyilvánítottak véleményt, az őshonos kisebbségek jogainak megerősítéséről szóló Minority SafePack kezdeményezést ennél sokkal többet, több 1,2 millióan támogatták az aláírásaikkal, magyarázta Biró Rozália.

A kilenc területre vonatkoztatva az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat ezen szakaszában 49 pontban lettek összesítve az ajánlások, és az RMDSZ javaslatára az oktatásról, a kultúráról, az ifjúságról és a sportról szóló fejezetbe belekerült néhány mondat a többnyelvűség védelméről és népszerűsítéséről, illetve egy ezzel kapcsolatos intézmény létrehozásáról is. A dialógus folytatására mindenképpen szükség van, illetve arra is, hogy nagyobb hangsúly helyeződjék a nemzeti kisebbségek jogaira, és az EU vezető testületei prioritásként kezeljék a békét, a biztonságot és az állampolgárok életminőségének jobbítását, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón a parlamenti képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában