Programajánló

2022.05.18. 08:13

Kezdődik az V. Partium konferencia

Néhány napon belül veszi kezdetét az V. Partium konferencia, melynek témája: Globális kihívások, regionális válaszok Kelet-Közép-Európában a poszt-Covid időszakban. A konferenciát a Partiumi Területi Kutatások Intézete szervezi meg a Partiumi Keresztény Egyetemen május 19. és 20. között. Az idei konferencia regionálistudományi és geopolitikai fókuszú.

Fotó: Szilagyi Ferenc

BN-összeállítás

A konferencia megnyitóját az előzetes program keretében május 19-én tartják 14 órától, ezután kezdődnek a plenáris előadások, majd geopolitikai témákkal és regionálistudományi kerekasztal beszélgetések lesznek, illetve elindul a gazdaságtudományi szekció is. A következő napon már délelőtt elindul a program párhuzamosan a gazdaságtudomány; multidiszciplináris hallgatói; a nyelvtudomány, sajtó; a regionális tudomány 1, 2; társadalomtudomány 1, 2 és a történelem, helytörténet, levéltár szekciók keretében. Az első nap plenáris előadásait prof. dr. Hajdú Zoltán (KRTK-RKK), illetve prof. dr. Kocziszky György (Miskolci Egyetem), dr. Szendi Dóra (ME), Veresné prof. dr. Somosi Mariann (ME) tartják. Az előadások témái: Ukrajna geopolitikai kihívásai a XXI. század első két évtizedében: belső polgárháború, külső megszállás, új államosodási kérdőjelek; Várható fejlődési pályák Kelet-Közép Európában: 2022-2026.

A kerekasztal beszélgetéseken számos szakértő szólal majd fel, a geopolitikai kerekasztal esetében jelen lesz többek között Dr. Bernek Ágnes, tudományos főmunkatárs, a Neumann János Egyetem (MNB Tudásközpont, Eurázsia Központ) Geopolitikai Kutatócsoportjának vezetője és Dr. Balogh Péter, tudományos munkatárs, KRTK Regionális Kutatások Intézete (Pécs), ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet (Budapest). A regionálistudományi kerekasztalon pedig többek között felszólal dr. Molnár József (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) és prof. dr. Nagy Imre (Újvidéki Egyetem).


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában