Programajánló

2022.05.12. 20:32

Kezdődik a 30. Festum Varadinum

Ezen a hétvégén elkezdődik az RMDSZ és partnerei által szervezett 30. Festum Varadinum ünnepségsorozat, mely egyházi, kulturális, művészeti, oktatási és sporteseményeket egyaránt tartogat az érdeklődők számára május 15–29. között. Az előrendezvényeket és az első hét programját közöljük az alábbiakban.

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Előrendezvények: május 13., péntek

8 óra – Közösségépítés a humánum erőterében, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum. Nagyváradra érkező partnerek óvónői látogatják meg városunk nevezetességeit.

10 óra – a Mathias Corvinus Collegium nyílt napja.

11 óra – Ady 250: Múlt, jelen, jövő, Ady Endre Elméleti Líceum. A 250 éves Alma Mater megünneplésének központi eleme a rendezvény, mely ünnepi műsor, zászlóavatás, közös ima és méltó megemlékezésektől övezve enged visszatekinteni az Orsolya-nővérek által indított oktatásra, és előre tekinteni a hamarosan megújuló iskolaépületre.

17 óra – Ady 250: A Globus együttes ünnepi koncertje, Ady Endre Elméleti Líceum. Az Ady-líceum 55 éve alapított, a mai napig is eredeti tagokkal játszó, legelső diákzenekara a 60-as és 70-es évek slágeréiből nyújt ízelítőt. A koncerten felidézik a kezdeti beat korszakot, megemlékeznek a legjelesebb képviselőiről, valamint az együttes megalapításának körülményeiről.

17 óra – Ötvös Béla hírlapíró emlékestje, Léda ház. A 20. század egyik legismertebb nagyváradi újságírójának életmű-sorozatát bemutatja unokája, Péter Sándor.

19 óra – Boldog békeidők – táncelőadás, Szigligeti Színház. Az élőzenés, szerelemmel átszőtt táncelőadáshoz a Tokos zenekar húzza a talpalávalót, Kocsis Enikő és Fitos Dezső, az előadás Harangozó Gyula-díjas rendező-koreográfusai pedig a környék táncaiból inspirálódva idézik meg a 1800-as évek végének és az 1900-as évek elejének pezsgő nagyváradi hangulatát.

19 óra – Funkorporation koncert, Moszkva kávézó. A Funkorporation együttes 2011-ben alakult és azóta több száz sikeres koncertet tartott Románia-szerte kávézóktól el egészen nagyobb fesztiválokig.

21 óra – Journal Chapter One: Rosalcodo (HU) | Lutum (HU) | eriCk (gHeriCk), Moszkva kávézó.

Előrendezvények: május 14., szombat

9 óra – A Dr. Mózes Károly-díjak átadása, városháza díszterme. Az egészségügyi asszisztensek munkájának elismerésére a kitüntetést Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi miniszter alapította 2011-ben. Az idén immár tizedik alkalommal adják át a rangos elismerést, mely az egykori „Mózes-iskola” alapítójának, a közmegbecsülésnek örvendő Mózes Károly doktornak állít emléket.

11.30 óra – Ady 250: Öregdiáktalálkozó, Ady Endre Elméleti Líceum. Az egész délelőtt zajló, bensőséges osztálytalálkozókkal párhuzamosan, a díszteremben, ünnepi műsor kíséretében kerül sor az arany-, gyémánt- és rubinoklevelek átadására az 50, 60 és 70 éve elballagott örökifjú véndiákoknak.

13 óra – Sketchbook Exhibition – Egyetemi vázlatfüzet kiállítás, Moszkva kávézó.

17 óra – A Mészöly Miklós emlékkiállítás megnyitója, Léda ház. A kiállítást megnyitja dr. Gróh Gáspár irodalomtörténész, köszöntőt mond Demeter Katalin konzul.

19 óra – Kiülünk a közös mennybolt alá, Kiss Stúdió Színház, Lorántffy-terem. Pódium-játék a budapesti Art’s Harmony Társasággal közösen.

19 óra – EmStreet-koncert, Moszkva kávézó.

19 óra – Ady 250: Szülői bál, Ady Endre Elméleti Líceum.

Május 15., vasárnap

11 óra – Szent László Egyházmegyei Zarándoklat, körmenettel – nagyváradi székesegyház. A program 10 órakor indul a zarándokok fogadásával és ráhangolódással. A főpapi szentmise 11 órakor kezdődik, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke lesz. Az ünnepre meghívást kaptak a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet végzős papnövendékei, akik a szentmisét követően Szent László ereklyéjét viszik majd a hagyományos hermás körmeneten, ezzel is jelezve elköteleződésüket a lovagkirály erényeinek követésére.

15 óra – Az Országos Magyar Továbbképző Központ új székhelyének ünnepélyes megnyitója (Anatole France utca 88. szám). Az Oktatási Minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Magyar Továbbképző Központ 2021 októberében ingatlant vásárolt, melyet az ezt követő fél évben sikerült úgy felújítani, átalakítani és modern didaktikai és technikai eszközökkel felszerelni, hogy az elkövetkezendő időszakban méltán szolgálhasson az intézmény székházaként, képzések helyszíneként.

17 óra – Bihari Református Egyházmegye – székházavató, várad-újvárosi templom, majd a KREK székhelyének belső udvara. Az elmúlt évek áldozatos munkájának gyümölcsei beértek, ennek eredményeképpen felavathatják a Bihari Református Egyházmegye újonnan megépült egyházmegyei székházát.

18 óra – Az öreg hölgy látogatása, Szigligeti Színház.

19 óra – Döntés KÉSZ (ökumenikus találkozás), Moszkva kávézó.

Május 16., hétfő

9 óra – Nem középiskolás fokon taní-tani – nyílt nap az iskolában, Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium.

b– Innováció az óvodai oktatásban, Iosif Vulcan Főgimnázium. A diákok olyan újszerű játékeszközöket (szemléltetőeszközöket) készítenek, melyeket az óvodai oktatásban alkalmazni lehet.

17 óra – Debreceni cívis házak egykor és most – kiállítás, Szent László tér.

17.30 – Kép, dokumentum, valóság találkozása a helytörténetben. Beszélgetés Harangi Attila építésszel és Löki Viktor fotóssal, MCC Központ.

17 óra – Becsúszó szerelem, magyar film, Cinema Palace.

19 óra – Ahogy tetszik – táncjáték, Szigligeti Színház.

21 óra – Folk est – Soroglya, Lokál.

Május 17., kedd

8 óra – Iskolanap – Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum.

16 óra – Örökségünk – népművészeti kiállítás, vár. A Bihari Népművészeti Egyesület kiállításának darabjait az egyesületi tagok munkáinak legjavából válogatták össze, ezzel is átfogó képet adva tevékenységükről.

17 óra – Külön falka, magyar film, Cinema Palace.

17 óra – Ady 250: „Ne félj hajóm, rajtad a Holnap hőse” – kiállításmegnyitó, püspöki palota. 250 éve jött létre városunk nagy múltú iskolája, a Szent Orsolya Zárda, amelynek kései örököse, az Ady Endre Elméleti Líceum képzőművész öregdiákjait hívta segítségül a jeles évforduló megünnepléséhez.

17.30 óra – Tisztelet a magyar bakának – emlékest, Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ.

18 óra – A kriminalisztika története Nagyváradon. Kádár József előadása, NMD-székház (Fekete Sas-palota, első emelet).

18.30 óra – Magyar katolikus jelenlét a világban – kiállítás, püspöki palota.

19 óra – A nagymama – romantikus vígjáték, Szigligeti Színház.

Május 18., szerda

12 óra – Varadinum Junior, Mihai Eminescu Főgimnázium. Helytörténeti bemutatók, vetélkedő, kiállítás. A századfordulós Várad életébe való betekintés interaktív program segítségével.

15 óra – Haza – az ifjúságba. Dutka Ákosra emlékeznek, Léda-ház.

17 óra – Mons. Fodor József általános helynök könyvbemutatói, püspöki palota. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kétkötetes Régi emberek, régi történetek című munkával, továbbá A Nagyváradi Egyházmegye főpapjainak és papjainak évkönyve 1811-2022 című kiadvánnyal is.

18 óra – Made in Debrecen Showcase – három debreceni zenekar bemutatkozása, Moszkva kávézó.

18 óra – Dr. Manzinger Krisztián: Az Ukrajna elleni orosz agresszió okai és globális hatásai – előadás, MCC Központ.

19 óra – Kocsis István: Széchenyi és Crescence, Partiumi Színházi Tárlat.

19 óra – PKED Diáknapok.

20 óra – Folk est – Soroglya, Gekko Pub.

22 óra – Ciggi-koncert, Gekko Pub.

Május 19., csütörtök

12 óra – Arany és Petőfi. Linka Ágnes előadása, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum.

17 óra – Az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyverseny ünnepélyes megnyitója, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum.

17 óra – Spirál, magyar film, Cinema Palace.

17.30 óra – Patachich Ádám, a főpap, tudós, mecénás – Tóth Tamásnak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia főtitkárának előadása, püspöki palota.

18 óra – Költők találkozása, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum.

18 óra – Magyari Sára: Sügérségtől incelekig – női szemmel – könyvbemutató, Bunyitay könyvtár.

19 óra A debreceni Alföld folyóirat estje, Léda-ház.

19 óra – Vokál-szimfonikus hangverseny, püspöki palota.

20 óra – Zaporozsec koncert, Moszkva.

Május 20., péntek

11 óra – Lázár Ervin mesedélelőtt, 11. számú Általános Iskola.

12 óra – Koncert és képzőművészeti kiállítás, művészeti líceum. A Nagyváradi Művészeti Líceum XI. osztályos diákjai állítják ki ünnepélyes keretek között szakmunkáikat. Grafika, festészet, divattervezés, textilmintázás, műépítészet és formatervezés szakos diákok alkotásai lesznek megtekinthetők, valamint ünnepi műsorral lépnek fel a zene szakos tanulók.

12.30 óra – 250 éves a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, vendég a Debreceni Ady Gimnázium – beszélgetés és előadás.

13.30 óra – 250 éves a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum – a Beregszászi Színház tantermi előadása.

17 óra – Könyvbemutató – Dr. Szabó József: Ismeretlen Érmellék II., Léda-ház. Érdekes emberek és történetek az Érmellékről.

18 óra – Bor-Part a Körös-parton.

18 óra – Unitárius istentisztelet és kulturális műsor.

18 óra – Tehetségre hangolva, jótékonysági koncert, a KREK székházának udvara.

19 óra – Szigligeti Színészzenekar, Körös-part.

19 óra – Kormányos László: Kegyelet és diplomácia, könyvbemutató, püspöki palota. Az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar nyelvű könyves vállalkozása, a Nagyvárad Krónikája szerzője, Kormányos László történész új művében a teljesség igényével igyekszik bemutatni a Váradon, a későbbi Nagyváradon tett magyar királyi látogatásokat, kronológiai sorrendben, alapos levéltári, múzeumi kutatások alapján, gazdag képmelléklettel.

20 óra – Mike Parkers Trio Theory (New York), jazz koncert, Moszkva.

20 óra – Házhoz megy a Zenede – Rocklegendák Erdélyi Turné – Baricz Gergő, művészeti líceum.

21 óra – TRAiLA (Cecília Trabalka), Körös-part.

Május 21., szombat

9 óra – Varadinum diákkupa. Kispályás labdarúgó bajnokság, melyen a Bihar megyei magyar tannyelvű középiskolák focicsapatai mérik össze tudásukat.

11 óra – Bábelőadás gyerekeknek és felnőtteknek, Rhédey-kert.

11 óra – Épületavató hálaadó istentisztelet, evangélikus templom és óvoda.

16 óra – Szerelmes levelek, könyvbemutató, Léda-ház. Szent Gianna Beretta Molla és férje, Pietro Molla szentségi házasságban megélt mindennapi életükkel tanúságot tesznek az evangélium csodás értékeiről. Ez a könyv Gianna és Pietro – jegyességük és a házasságuk alatt egymásnak írt – szerelmes leveleit tartalmazza, melyek a tiszta szerelem szépségét és a keresztény házas hivatás nagyságát tükrözik.

16 óra – „Színek zengése! Fények zúgása!” – kiállítás, Tibor Ernő Galéria. Ézsiás Gyöngyike egyéni tárlata.

17 óra – „Nemzeti” építészet Nagyváradon a 20. században. Szecesszió és újromán stílus. Zuh Deodáth eszmetörténész előadása, FIX Makerspace.

17 óra – Remény és bizalom – Kodály Filharmonikusok hangversenye, állami filharmónia.

18 óra – Bor-Part, Körös-part.

19 óra – Dánielfy Gergő-koncert, Körös-part.

19 óra – Moby Dick-koncert, Moszkva.

22 óra – Apple Room: Obscus, Moszkva.

Május 22., vasárnap

10 óra – Az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyverseny díjkiosztó gálája – színház.

10 óra – Ünnepi istentisztelet a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium gyermekkórusával és a Csillagocska Pedagógus Kórussal – Gyűjtés a kárpátaljai magyarok számára, váradolaszi református templom.

12 óra – Könyvmentők Nyílt Lapok, Könyves Kincsesbánya.

16 óra – Gyémántlégkör antológia bemutatója, Léda-ház.

17 óra – Indulóktól a filmzenékig, Holnaposok szoborcsoportja. A zene összeköt minket! – a Nagyváradi Művészeti Líceum és a Debreceni Kodály Zoltán Zeneiskola partnerségének eredményeként egy koncert erejéig bemutatkoznak a két testvérváros tehetséges diákjai. Hallhatunk filmzenei és klasszikus zenei dallamokat.

18 óra – BorPart, Körös-part.

18 óra – Szép Szilágyságunk – könyvbemutató, Léda-ház.

19 óra – (Le)hallgatásra ítélve – Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei; könyvbemutató, Léda-ház. Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu történészek a Securitate irattárában megtalálható Márton Áron lehallgatási dossziékból válogattak össze egy sor iratot és ezeken keresztül mutatják be a szentéletű püspök karakteres kiállását, társadalomról alkotott képét, az elnyomó rendszerrel szembeni töretlen magatartását.

20 óra – Soroglya, Léda-ház.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában