Népszámlálás

2022.05.18. 08:08

Kevés a magyarul tudó népszámláló Váradon

A Bihar megyei RMDSZ diszkriminációval vádolja a nagyváradi önkormányzatot a népszámlálás lebonyolítása kapcsán. A vád szerint az önkormányzat a módszertani előírásokat figyelmen kívül hagyva titokban választotta ki a népszámlálási biztosokat, hogy minél kevesebb magyar nyelvet beszélő legyen köztük.

Pap István

A romániai népszámlálás lebonyolítása komoly szervezést igényel a különböző intézmények részéről, ezért a szervezésből kiveszi a részét az RMDSZ is, mely egyezményt kötött erről az Országos Statisztikai Hivatallal. Az egyezmény lényege az, hogy az RMDSZ is népszerűsíti a népszámlálást, ugyanakkor jogában áll kérni és megkapni az összes, a népszámlálás lebonyolításának sikeréhez szükséges információt. Az RMDSZ arra fókuszál, hogy a magyar anyanyelvű polgárok kellő módon és mértékben kapjanak tájékoztatást, illetve segítséget anyanyelvükön a népszámlálás során. Botházy Nándor alprefektus, a Bihar megyei népszámlálási bizottság a tagja, valamint a Bihar megyei RMDSZ népszámlálási munkacsoportjának a koordinátora lapunknak elmondta, hogy Bihar megye egyetlen közigazgatási egységében sem merültek fel ilyen jellegű problémák, egyetlen kivételt leszámítva: Nagyváradot, ahol több hiányosság is felmerült.

Kifogások

A Nagyváradon tapasztalt problémák tisztázására az RMDSZ május 9-én benyújtott, Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök által jegyzett beadványban kért magyarázatot a polgármesteri hivataltól. A dokumentumban azt kifogásolják, hogy az önkormányzat semmilyen magyar nyelvű tájékoztatást, információt nem adott a népszámlálással kapcsolatban. Minden közigazgatási egység maga szervezi meg a népszámlálási biztosok toborzását és kiválasztását, de a nagyváradi önkormányzat a saját honlapján nem hirdette meg a jelentkezési felhívást a népszámlálási biztosi feladat ellátására, holott a népszámlálás lebonyolítását szabályozó módszertan szerint ezt február 8–18. között minden önkormányzatnak meg kellett tennie.

Az RMDSZ azt sérelmezi, hogy a nagyváradi önkormányzat visszatartotta ezt az információt, feltehetőleg azért, hogy csak egy belső kör értesülhessen róla, és hogy a közigazgatási listáról töltsék fel a recenzori listákat. Az RMDSZ a statisztikai hivatallal kötött egyezmény értelmében saját hatáskörben meghirdette a népszámlálási biztosi felhívást, melynek eredményeképpen több mint ötven személy nyújtotta be jelentkezését február 18-ig a nagyváradi polgármesteri hivatalhoz, de már február 21-én további tíz jelentkezőtől nem vette át a hivatal a kérvényeket arra a határidőre hivatkozva, amelyet meg sem hirdetett. Az RMDSZ ezt fegyelmi vétségnek tartja, megítélése szerint ugyanis az önkormányzatnak minden beadványt kötelessége átvenni és harminc napon belül válaszolni rá, függetlenül attól, hogy a válasz kedvező vagy kedvezőtlen lesz a polgár számára.

A szövetség magyarázatot vár arra, hogy az RMDSZ felhívására jelentkező több mint ötven magyarul is tudó személy közül miért csak kilencet választott ki a polgármesteri hivatal. Az RMDSZ szerint a nagyváradi önkormányzat átláthatatlan módon választotta ki a népszámlálási biztosokat. Botházy Nánodor a megyei népszámlálási bizottság tagjaként korábban kérte a nagyváradi polgármesteri hivataltól, hogy hívják meg a helyi népszámlálási bizottsági ülésekre, de ez nem történt meg, így az RMDSZ választ vár arra, hogy milyen intézmény, bizottság toborozta a számlálóbiztosokat, illetve milyen kritériumok alapján választotta ki a több mint 350 jelentkezők közül azt a 195 személyt, akik végül ellátják a népszámlálóbiztosi feladatokat Nagyváradon.

A beadványban az RMDSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a népszámlálási módszertan előnyben részesíti azokat, akik ismerik egy-egy kisebbségi közösség nyelvét, ennek tükrében megmagyarázhatatlan, hogy miért csak kilenc magyarul tudó személyt választottak ki a több mint ötvenből; Botházy tudomása szerint a 195 nagyváradi számlálóbiztos közül összesen csupán tizenkilenc tud magyarul. Ennek eredményeképpen alakulhatott ki az a helyzet a nagyváradi önkitöltő pontokon, amelyről korábban már cikkeztünk, és amit az RMDSZ is kifogásolt beadványában: ti. hogy a tizennégy nagyváradi önkitöltő pont közül hivatalosan mindössze négybe delegáltak magyar is tudó népszámlálási biztost, ráadásul, mint azt az RMDSZ munkatársai a helyszínen megállapították, ezek közül is csak egyben tudott valójában magyarul az oda delegált recenzens. Az RMDSZ május 15-ig adott haladékot a nagyváradi polgármesteri hivatalnak arra, hogy válaszoljon a beadványra, de mint azt Botházy Nándortól megtudtuk, válasz május 17-ig sem érkezett, ezért a szövetség további lépéseket fontolgat: nem zárják ki a lehetőségét annak, hogy az Országos Statisztikai Hivatalhoz és a diszkriminációellenes tanácshoz forduljanak.


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában