Bemutató

2022.05.26. 08:00

Képeslap-különlegességek a Szilágyságból

Pikó Stefánia

A soproni Göncz József eleinte csupán saját városának, illetve Sopron vármegyének a története foglalkoztatta, a történelmi kutakodás közben azonban eljutott Erdélyhez, és azóta is szenvedélyesen kutatja a letűnt időket őrző, erdélyi képeslapokat, fotókat. Sopron vármegyén kívül belföldön nem végzett egyéb kutatást, ugyanis őt inkább azon értékek felfedezése, megőrzése érdekli, amelyek az anyaországon kívül ragadtak.

Göncz Józsefnek jelenleg egy körülbelül harminc ezres gyűjteménye van képeslapokból, amelyeket húsz év alatt sikerült beszereznie. Huszonhét válogatás, azaz kötet jelent már meg különböző vármegyék, régiók képes emlékeiből ennek a hatalmas gyűjteménynek köszönhetően. A legutóbbit, a Szép Szilágy vármegyénk – kordokumentumokon és történelmi képeslapokon címet viselőt az elmúlt hétvégén a mutatták be Nagyváradon, a Léda-házban, a Collegium Varadinum szervezésében, a Festum Varadinum keretében. Hozzá kell tenni, hogy egy kettős kötetről van szó, ugyanis a Szilágyság mellett Beszterce-Naszód is helyet kapott benne, szerzőként pedig Göncz József mellett áll Bognár Béla, aki nem lehetett jelen a vasárnapi találkozón.

A meghívottal Szabó Ödön parlamenti képviselő és Tőtös Áron történész beszélgetett, aki elmondta, ez a kötet, akárcsak ennek elődei, a modern történetmondást testesíti meg, előnyére válik, hogy inkább vizuális eszközökkel mesél, hiszen így azokhoz is eljuthatnak a történelem egyes mozzanatai, akik egyébként nem szívesen olvasgatnak. Hozzátette, nagy kincsek a gyűjtemény darabjai, hiszen olyan ma már nem létező épületeket láthatunk így, amelyeknek emlékét egyébként nem sok, vagy egyetlen egy dokumentum őrzi. A történész megjegyezte, a szövegeket többféleképpen is lehet értelmezni, a képek azonban soha, noha már a régi képeslapok között is akadnak retusált darabok.

Érdekességként a gyűjtő még elmondta, hogy gyűjteményének legdrágább darabja a soproni zsinagógát ábrázolja és 150.000 forintba került, átlagosan azonban 5000-6000 forintba kerül egy-egy régi képeslap. Annak az ismeretlen, nagyváradi személynek is üzent, akivel mostanában gyakran vív nagy csatákat az online térben, ugyanis jelenleg épp nagyváradi és tenkei képeslapokra „vadászik”.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában