Gála

2022.05.28. 10:00

Jutalmazták a legnagyobb adózókat

A nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács hétfőn este díjazta a legnagyobb helyi adóbefizető cégeket a váradi városházán tartott gála keretében.

BN-összeállítás

A „Nagyváradi Vállalkozók Gálája” immár tizedik alkalommal került megrendezésre, de az idén először, a Bihar Megyei Tanács kezdeményezésére, a megye legnagyobb cégeit is jutalmazták. Az eseményt ezúttal is zárt körben, azaz a sajtónyilvánosságot kizárva rendezték meg a nagyváradi városháza nagytermében, ahol jelen voltak a díjazott cégek képviselői, a házigazdák részéről pedig Florin Birta polgármester, Arina Moş és Marcel Dragoş alpolgármesterek, valamint Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Călin Gal és Mircea Mălan, a megyei tanács alelnökei, továbbá Mihai Jurca, Nagyvárad városmenedzsere és Alina Silaghi, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) igazgatója. A nagyváradi cégek toplistáját a 2021. évi helyi adóbefizetések alapján rangsorolták és eszerint a Plexus Services cég lett a nyertes, a második helyen végzett a Grup Plastor, a harmadik a Purem Oradea lett. A Plexus egyébként már négy éve zsinórban a legnagyobb adóbefizető Nagyváradon. A rangsorban a Faist Mekatronic, a Transilvania General Import-Export, az RCS&RDS, a H Essers, a Connectronics România, a Lotus Center és a Nidec cégek következnek. Arról nem számolt be a polgármesteri hivatal, hogy egyenként mennyit fizettek be ezek a cégek a város kasszájába, de azt közölték, hogy a tíz vállalat összesen 25.987.132 lejjel járult hozzá a város költségvetéséhez. A tavalyi év befektetése címet a Drauber cégnek ítélték oda, mely egy 14 millió eurós beruházást eszközölt a nagyváradi ipari parkban, míg a Valtryp cég azért kapott elismerést, mert az egyedüli teljes mértékben román tőkével rendelkező cég, mely beruházást eszközölt Nagyváradon. A helyi önkormányzat szociális jellegű és egyéb projektjeinek támogatásáért elismerésben részesültek a Prima és a Hornbach cégek, de az ADLO közleménye nem részletezte, hogy milyen konkrét programok megvalósítását segítették elő.

Biharban a legnagyobbak

A Bihar Megyei Tanács is kiosztotta a maga trófeáit, de nem a tavalyi, hanem a 2020. évi forgalom alapján. A legnagyobb cégek Bihar megyében a következők: Celestica România, Agroind Cauaceu, Transmec Ro, Drum Asfalt, Madrugada Com, ADA, Nutrientul, Vernicolor, Ara Shoes România és VPK Packaging. A pénzügyminisztérium honlapján fellelhető adatok szerint a Celesticának 2020-ban 1,3 milliárd lejes forgalma volt, az Agroind 464 millió lejes, a TransmecRo pedig 365 millió lejes forgalmat bonyolított 2020-ban. Speciális díjban részesült a megyei tanács részéről a CTPark Iota cég, mely a nagyváradi reptér áruterminálját építi, a szociális felelősségvállalás terén a Selina és Dumexim cégek kaptak díjat, de esetükben sem tájékoztatott a közlemény arról, hogy konkrétan milyen projektekben való közreműködésért jár nekik a díj. Alina Silaghi a gálán elmondta, hogy a Bihar megyei ipari parkokban összesen 115 vállalat van jelen összesen 9500 munkahellyel, az ipari parkok 2021-ben 29.874.000 euró értékben vonzottak beruházásokat, míg 2008, az első ipari parkok létesítése óta mostanáig 425 millió euró értékben történtek beruházások Nagyvárad és Bihar megye ipari parkjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában