Gyűlés

2022.05.04. 14:00

Fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzések

A megyeháza dísztermében tartották kedd délelőtt a prefektúra úgynevezett kollégiumi gyűlését. Ezúttal is több beszámoló hangzott el, mások mellett szót kapott Giani Bura, a fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője és Remus Moțoc, a Bihar Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság első embere.

Fotó: Cicur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Giani Bura, a fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője többek közt kifejtette, hogy az idei év folyamán 757 akció keretében ellenőrizték az élelmiszereket és nem élelmiszer jellegű terméket, valamint a lakosságnak nyújtott szolgáltatásokat. 446 szabálysértési jegyzőkönyvet írtak, 275 alkalommal állapítottak meg kihágásokat. 696 panaszt regisztráltak eddig, és 510.496 lej értékében kaptak vissza pénzt a fogyasztók annak következtében, hogy a reklamációik pozitív elbírálásban részesültek. Ellenőriztek termékeket és szolgáltatásokat lakossági bejelentések alapján, az országos és regionális szinten lebonyolított fogyasztóvédelmi kampányok keretében, valamint reagálásként más intézmények vagy a sajtóorgánumok által felvetett problémákra. Ezek a kontrollakciók önállóan zajlottak, vagy együttműködésben más hivatalokkal, például a megyei tanáccsal, a prefektúrával, az adóhivatallal, a közegészségügyi igazgatósággal, a munkaügyi felügyelőséggel, a mezőgazdasági hivatallal, a rendőrséggel és a csendőrséggel. A fogyasztóvédelmi felügyelőség 12 alkalmazottja 2022-ben április végéig átlagosan 7,3 ellenőrző akcióban vett részt, hangzott el a beszámolóban. Giani Bura arra is kitért ugyanakkor, hogy a húsvéti ünnepek előtt egy tematikus „razzia” keretében 57 kereskedelmi egységet vettek górcső alá, és 47 esetében állapítottak meg rendellenességeket. Megnézték például azt, hogy megfelelő körülmények közt tárolják-e az élelmiszereket, léteznek-e román nyelvű termékismertetők, hogyan csomagolják és reklámozzák az ételféleségeket stb.

Remus Moțoc, a Bihar Megyei Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője kiemelte, hogy az ünnepek előtt igyekeztek megelőzni az ételmérgezéseket, mivel az előző évek tapasztalatai alapján ilyenkor erre nagyobb az esély a megnövekedett fogyasztás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában