Festum Varadinum

2022.05.24. 11:30

Finn zeneszerzők kamaradélutánja a Posticumban

Finn zeneszerzők műveiből összeállított kamarakoncertre kerül sor május 25-én, szerdán 17 órai kezdettel a nagyváradi Posticumban (Teiului u. 26.), a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület szervezésében, a Festum Varadinum keretében. A koncerten a részvétel díjmentes, önkéntes adományozásra lehetőség lesz. A részletekről a kezdeményezőt, a Finnországból három évtized után nemrégiben hazatelepült Oszaczky Andrássy Katalin zongoraművészt, tanárt kérdeztük.

Tóth Gábor

– Kérem, mondjon néhány szót itteni és finnországi zenei kötődésiről, hogy kicsit megismerhessék önt az olvasók.

– Itthon lánykori nevemre emlékezhetnek, Andrássy Katalinra. A Nagyváradi Művészeti Líceum diákja, később zongoratanára voltam, miután a Bukaresti Ciprian Porumbescu Konzervatóriumot elvégeztem, 1981-ben a Dinu Lipatti-verseny díjazottja. A családban a harmadik generáció vagyok, aki zongorázik, nagymamám, Szécsei Irma szintén a művészeti líceum tanára volt, édesanyám, Andrássy Piroska is zongorakísérő volt, a bábszínházban, majd a művészeti népiskolában. Nemrégen költöztem vissza Finnországból, 31 évnyi ottani tevékenység után. Zongoratanár és zongorakísérő voltam a Kelet-Helsinki Zeneművészeti Főiskolán, számos finn városban koncerteztem (Vaasa, Mikkeli, Tampere), de Svédországban, Észtországban is. A tanítás mellett sok önálló koncertem volt, felléptem zenekarral, de kísérőként is (Helsinki Operaház), kántorként orgonáltam a Finnországi Magyarok Egyesülete keretében. Finnországban próbáltam megismertetni a magyar és román zeneszerzők műveit.

– A finn szerzők műveiből összeállított szerdai koncert kezdeményezéséről is áruljon el néhány részletet. Finnországból hazatérve adta önmagát ez az ötlet?

– Most, hogy ottani tanári pályámat befejeztem nyugdíjba jövetelem miatt, van és lesz több időm gyakorolni, és itthon is zongorakoncerteket tartani. Azt terveztem el, hogy itthon a finn zeneszerzők műveit ismertetném meg a közönséggel, finn zenei koncerteket tartva, mert nagyon sok viszonylag ismeretlen finn szerzőnek vannak szép, zongorára vagy más, zongorakíséretes szóló hangszerre írott kamaraművei.

– Hogyan találkozott a Slash Light egyesülettel a koncert terve?

– A kezdethez nagy ösztönző támogatóm lett Krajnik Erbsz Tibor fotóművész barátom, ki elsősorban nagyon bátorított és biztatott, támogatott az elképzeléseim megvalósításában. Neki köszönhetően ismerhettem meg a tavaly alakult Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület tagjait is, kiknek felajánlhattam a koncertműsorunkat, és a Festum Varadinum keretében vállalták is a szervezést. A Slash Light szervezésében már volt több fellépési lehetőségem, a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház névadó avatásakor, fotókiállításokon, a nagykárolyi kastélyban, a váradi Tibor Ernő Galériában Viktor József kontratenorral együtt, vagy legutóbb Weiss István fotóművész életmű-kiállításának megnyitóján a Posticumban.
– Kik lesznek most a kamarapartnerei?

– A finn zeneszerzői koncert műsoranyagát én hoztam magammal Finnországból, és úgy állítottam össze, hogy bevonhassam a régi barátaimat, volt zenész kollégáimat, Marcu Ágnest (cselló), Jámbor Fekete Erzsébetet (zongora), Thurzó Sándor Józsefet (brácsa) és Kurucz Tibort (hegedű), akik nagy örömömre vállalták, hogy részt vesznek a koncertemen. Tudtam volna csak önálló szólistaként is játszani, de úgy gondoltam, így még változatosabb és szebb lesz a műsor, és jó érzés lesz újra együtt muzsikálni velük.
– Mit hallhatunk a kamarakoncerten?

– Ennek a koncertnek az anyaga többnyire miniatűrökből áll, rövid zongoradarabok és más szóló hangszerekre komponált zongorakíséretes művek fognak elhangzani a finn romantika és posztromantika korszakából – Oskar Merikanto, Heino Kaski, Selim Palmgrén, Armas Järnefelt, Taneli Kuusisto –, de a legtöbb mű természetesen a finn zeneirodalom legnagyobb zeneszerzőjétől, Jean Sibeliustól, a koncert végén játsszuk a gyönyörű Finlandia zenekari mű négykezes zongoraváltozatát. Terveimben van a koncertet sorozatként folytatni újabb finn zeneszerzők műveivel, a finn klasszikus és modern zene bemutatásával. Szeretettel hívjuk koncertünkre a klasszikus zene kedvelőit a Posticumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában