Közlemény

2022.05.18. 08:10

Feljelentést tesz a Néppárt

Forrás: kronikaonline.ro

Miközben a román sajtó napok óta a székely himnuszt éneklő hokisok mondvacsinált botrányától és az újabb magyarellenes uszítástól hangos, Románia miniszterelnök-helyettese, a közlekedésügyi miniszterként kudarcot kudarcra halmozó, s a sikertelenségek tömkelegét szimbólumaink gyalázásával palástoló Sorin Grindeanu pedig minősíthetetlen hangnemben támadja közösségünket, az egyik romániai lelátón ismét durván magyarellenes rigmusok hangoztak el.

A krajovai szurkolók magyargyűlölő megnyilvánulásai miatt a játékvezető kétszer is félbeszakította a FCU Craiova és a Sepsi OSK közötti mérkőzést, a történtek miatt azonban sem Sorin Grindeanu, sem pedig a román sajtó nem emelte fel a szavát – ezzel is bizonyítva a Romániára oly jellemző kettős mércét, melynek üzenete egyértelmű, ám teljességgel elfogadhatatlan: a magyarokat gyalázni megengedett, a székely himnuszt énekelni bűn.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Országos Elnökségeként elítéljük a FCU Craiova és a Sepsi OSK mérkőzésén történteket, ugyanakkor felszólítjuk Sorin Grindeanut, hogy ő maga is a lehető leghatározottabban és nyilvánosan határolódjon el a történtektől – elítélve a magyarellenes szurkolók népes táborát. Ha pedig ezt nem áll szándékában megtenni, alkalmatlansága beismeréseként, azonnal mondjon le miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.

Végezetül tájékoztatjuk a nyilvánosságot: az EMNP nevében Brassai Hunor, szervezetünk országos alelnöke, feljelentést teszt gyűlöletbeszéd vádjával, ismeretlen tettes ellen, a szóban forgó mérkőzésen történtek miatt.

Nem nézhetjük tétlenül, hogy a magyarellenesség egyre inkább teret nyer Romániában, s nem hagyhatjuk, hogy a katasztrófakormányzás leplezése céljából, a magyar kártyát újra és újra kijátszva, éket verjenek románok és magyarok közé. Épp ezért a rendelkezésünkre álló összes eszközzel fellépünk az uszítók és gyűlöletkeltők ellen.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában