Búcsú

2022.05.28. 13:47

Elballagtak a nagyváradi Ady líceum végzősei is

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban a hagyományokhoz híven szombat délelőtt tartották a végzős osztályok ballagását. Idén nemcsak egy évfolyamnak szervezték az ünnepséget, hanem a 2020-ban végzetteknek is, akik számára akkor a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani az eseményt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Törő Enikő 

A ballagó diákok a Gaudeamust énekelve vonultak végig az iskola folyosóin délelőtt nem sokkal 11 óra után, majd értek az udvarra és foglalták el helyüket. Idén volt az első alkalom, hogy zászlóátadással nyitották meg az ünnepséget, ugyanis elkészítették az iskola zászlaját a 250 éves évfordulóra. Elsőként Kirkósa Enikő tanárnő köszöntötte a diákokat, szülőket és meghívottakat: Böcskei László megyés püspököt, Dénes István Lukács esperest, Biró Rozália és Szabó Ödön parlamenti képviselőket, Pető Dalma önkormányzati képviselőt és Popper Enikőt, a szülőbizottság elnökét. 

Az első köszöntőbeszédet Vad Márta iskolaigazgató mondta: az iskola 2022-es végzős évfolyamának öt osztályából 134 diák ballag el, a 2020-ban végzettekből pedig 52-en tudtak eljönni az ünnepségre. Beszédében arra kérte a végzős diákokat, hogy mindig szeretettel forduljanak az iskola felé, és kiemelte: nagyon fontos, hogy mindannyian részesei a kerek 250 éves évfordulónak. Hozzátette, hogy éppen két hete osztották ki az aranydiplomát azoknak, akik 50 évvel ezelőtt ballagtak el, és 50 év múlva az itt ülő diákoknak fogják átadni azt, akkor az iskola éppen 300 éves lesz. Ezzel kapcsolatosan arra kérte a ballagó diákokat, hogy a 300 éves évfordulón emlékeztessék az iskola vezetőségét arra, hogy nyissák ki a nemrég elhelyezett időkapszulát.

Útravalók

Böcskei László megyés püspök köszöntőbeszédében kifejtette: Isten terve mindig megvalósul, ugyanis mindig új nemzedéket küld, hogy vigyék tovább a világ alakítását és az ezzel járó munkát, most pedig ők állnak a feladat előtt, hogy a világot formálják. Biró Rozália parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet: fontos itthon maradni, vagy ha ez nem így alakul, akkor is a magyarság hírét továbbvinni. Azt tanácsolta a ballagóknak, hogy merjenek nagyot álmodni és közösséget építeni. Beszédét Ady Endre szavaival zárta: ,,Itthon vagyok... Sehol másutt, csak itt.” Szabó Ödön parlamenti képviselő azzal a tanáccsal látta el a diákokat, hogy sose adják fel és mindig merjenek újrakezdeni, az újrakezdéshez a legjobb hely pedig az, ahol a gyökereik vannak, tehát a családjuk és az alma máterük. Popper Enikő szülőbizottsági elnök a szülők nevében szólt a végzősökhöz, hangsúlyozva: az a mód, ahogy a változásokat kezelik, mutatja meg, hogy ők tulajdonképpen milyen emberek. 

A beszédek után Pető Nóra diák mondott beszédet Sárközi Csilla elhunyt tanárnő emlékére, majd egy perces néma csenddel emlékeztek rá. 

Búcsúzás

A meghívottak beszédei után a 11. osztályos diákok mondtak búcsúbeszédet, majd a 12. osztályosok is, végül pedig a két évvel ezelőtt végzettek is köszöntötték társaikat. Az iskola kulcsát ezúttal is a 12-es évfolyam legjobb tanulói adták át a következő végzős osztálynak. 

Az ünnepség utolsó részében az iskola vezetősége átadta az okleveleket a legjobb eredményeket elérő végzős diákoknak, valamint azoknak, akik közösségépítés terén és iskolai programokon aktívan részt vettek, vagy tehetségük által kiemelkedő eredményeket értek el. Szintén dicséretben részesítették a 2020-ban végzettek legjobb eredményt elérő és lelkesítő diákjait is. Szülői oklevélben részesültek azok az aktív szülők, akik mindig segítettek, ha szükség volt rá. 

Az ünnepséget a diákok műsorával, a Himnusz közös eléneklésével és a színes lufik elengedésével zárták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában