Programajánló

2022.05.25. 12:00

Diákszólisták a filharmónia koncertjén

Tóth Gábor

Öt fiatal szólista – Ion Lianu Popa (klarinét), Borbíró Tímea (fuvola), Ana Carina Niculaș (fuvola), Maria Izabela Voropciuc (zongora) és Maria Alice Poenariu (zongora) – lép fel a nagyváradi filharmónia Fil Nouveau | Feel young c. hangversenyén az Enescu-Bartók teremben május 26-án, csütörtökön 19 órakor. Vezényel Adrian Morar.

Még március végén tett közzé egy felhívást Fil Nouveau | Feel young címmel a filharmónia hirtelenjében, jelentkezési határidő előtti utolsó napokban, melyben május 26-i szimfonikus koncertjéhez keresett 14–26 éves kor közötti hangszeres szólistákat, azaz kínált tehetséges fiataloknak megmutatkozási lehetőséget zenekari kísérettel. A jelek szerint így is akadtak nagyon gyors vállalkozók, közülük a filharmóniás zsűri öt fiatalt választott ki az e heti hagnversenyre, két művészeti szaklíceumi diákot és három zeneművészeti egyetemi hallgatót. Ilyen rövid idő alatt a meghirdetett korosztály-keret fiatalabbjai számára nem sok esély volt labdába rúgni, hiába próbálja a filharmónia utólag ezt a koncertet a közelgő gyermeknappal összekötve magyarázni. Az említett öt kiválasztott fog tehát most fellépni szólistaként versenymű-tételekkel. Kulturális projektnek hirdeti ezt a filharmónia, de a dolog nem új találmány, régebbi évadokban is hagyomány volt megtartani egy-egy ún. versenyművek hangversenyét (cocnert de concerte). Múlt héten még szóvá tettük, hogy kevés az évadban a hangszeres szólista hölgy, most négyen lesznek. Nem udvariatlanságból, hanem a programsorrend révén kezdjük az egyetlen fiúval a felsorolást: Ion Lianu Popa (Nagyváradi Művészeti Líceum, X. osztályos) Weber Esz-dúr klarinét-concertino, op. 26; Borbíró Tímea (Nagyváradi Egyetem, II. éves) Bizet-Borne ún. Carmen-fantázia, Ana Carina Niculaș (Nagyváradi Egyetem, I. éves) Quantz 161., G-dúr fuvolaverseny (II-III. tétel); Maria Izabela Voropciuc (kolozsvári zeneakadémia, I. éves) Schumann a-moll zongoraverseny (II-III. tétel), Maria Alice Poenariu (temesvári művészeti líceum, XI. osztályos) Beethoven 3. zongoraverseny (I. tétel). Vendégkarmestert a nagyváradi filharmónia honnan máshonnan is hívott volna, mint a Kolozsvári Román Nemzeti Operától. Adrian Morar tavaly karácsony előtt kolindás koncertet vezényelt itt legutóbb. Jegyek, információk: bilete.ro, filarmonicaoradea.ro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában