Műsorajánló

2022.05.19. 13:30

Beethoven IX. szimfóniája a színházban, a debreceni filharmonikusok pedig az Enescu-Bartók teremben

Tóth Gábor

Két szimfonikus koncert is lesz május 21-én, szombaton Nagyváradon: a filharmónia termében 17 órakor a debreceni, a színházban 19 órakor a nagyváradi filharmonikusok zenélnek.

Ludwig van Beethoven IX. szimfóniáját adják elő a színházban május 21-én, szombaton 19 órai kezdettel – kaptuk a hírt a szervező Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettől (APTOR). A rendezvény Nagyvárad Polgármesteri Hivatala támogatásával jött létre, együttműködésben a Nagyváradi Állami Filharmóniával és a Szigligeti Színházzal, nem a Regina Maria Színházzal. A világért sem akarunk senkit megosztani, mert az a szervezőknek már sikerült, hiszen az APTOR ugyanaznapra időzített, azaz május 21-re, szombatra, amikor a Festum Varadinumra érkezik városunkba zenélni szimfonikusaival a Kodály Filharmónia Debrecen (ebben a sorrendben hivatalos a neve az intézménynek), akik két órával az említett Beethoven-koncertet megelőzően lépnek fel, azaz 17 órai kezdettel, a szomszédos filharmónia-épületben, az Enescu-Bartók teremben.

Visszatérve a 19 órakor kezdődő színházi koncertre, Beethoven szegény még nem sejthette, amikor 198 éve a IX. szimfóniát írta, minden ember testvériségéről szóló Schiller-üzenettel, hogy majd térben és időben távol, egy nagyváradiakat megosztó ünnepen használják fel zenéjét. Esetünkben, míg a Festum Varadinum a Szent László alapította várost ünnepli, addig a színházban ugyanaznap este Beethoven zenéjével celebrálják, hogy Nagyvárad 1919-es román fennhatóság alá kerülését követően, azaz 103 éve, 1919. május 23-án (tehát nem is 21-én) Ferdinánd román király és Mária királyné történelmi látogatást tett városunkban. A koncert címe is ezt húzza alá: Concert Regal, azaz Királyi hangverseny. A megosztáshoz hozzátartozik még, hogy a filharmónia e heti próbái eredetileg a csütörtökön (19-én) eleve sorra kerülő székesegyházi hangversenyükre szóltak, tehát ezen a héten az irdatlanul nagyszabású Beethoven IX. szimfónia plusz rájuk erőltetésével (szombatra) immár két kiadós koncertre kell osztódjanak az energiáikkal – olyan nem létezik, hogy ez ne befolyásolja majd negatívan mindkét hangversenyük minőségét. Ha ez volt a cél, a minőségrontás túlhajszolással, akkor gratulálunk a szervezéshez!

A debreceniek, amennyiben pontos lesz a filharmónia-teremben a kezdésük, elvileg röviddel 19 óra előtt befejezik Remény és bizalom c. hangversenyüket Somogyi-Tóth Dániel kettős felléptével (vezényletével és zongoraművész-szólistai közreműködésével), mely Mozart ún. Koronázási zongoraversenyéből és Dvorák Újvilág szimfóniájából áll. Csak a nettó zenét és némi szünetet is tekintve talán még oda lehet érni a filharmóniából a néhány lépésnyire lévő színházba a lelkes kettős érdeklődőknek.

További szervezési különlegességek közé tartozik még, hogy a debreceniek koncertjét a Szigligeti Színház saját eseményei között hirdeti, de a nagyváradi filharmónia, bár helyszínként szolgál, a rendezvényt még csak meg sem említi semmilyen fórumán. Tehát a debreceniek filharmóniában rendezendő koncertjére a jegyvásárlás pl. elérhető a szigligeti.ro oldalról, de a filharmóniáéról nem. Nem hirdeti viszont a Szigligeti Színház, de még a Regina Maria Színház sem, magában a színházban sorra kerülő Beethoven-koncertet – a filharmónia viszont annál inkább –, amire a részvételi szándékot az APTOR híre szerint mégis a Szigligeti Színház jegypénztáránál kell előzetesen jelezni regisztrációval. Itt a részvétel viszont az említett regisztrálással ingyenes.

Mivel az APTOR „szakértői” a színházi Beethoven-koncerttel kapcsolatban hírlevelükben sem a zenekart, sem a kórust nem nevezik nevén, kimaradt tehát szervezőileg a hírből a teljes előadói apparátus – nyilván egyértelműnek tartják, hogy Beethoven csak úgy magától szólal majd meg, nem pedig a Nagyváradi Állami Filharmónia művészei által. Ugyanakkor a koncertet vezénylő karmestert is kifelejtették a híradásból, akárcsak a szoprán szólistát. Mindezt így, hiányosan át is vette az internetes sajtó is. Az APTOR szerint tehát összesen hárman énekelnek majd egy teljes Beethoven IX. szimfóniát, ők: Janetka Hoșco mezzoszoprán, Cristian Mogoșan tenor, Florin Estefan bariton. Azért utánajártunk a hiányzó részleteknek, a karmester Jankó Zsolt, a szoprán Andreea Marin.

Kellemes zenei kikapcsolódást bármelyik/mindkét koncerthez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában