Népszámlálás

2022.05.25. 07:29

Az első ötben Bihar megye

A kitöltött népszámlálási kérdőívek számát tekintve Bihar megye országosan az ötödik, de ha a becsült lakosságszámhoz viszonyítjuk az önkitöltési adatokat, akkor a negyedik helyen áll.

Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

Hetven napja tart Romániában a népszámlálás, az eljárás eddigi állásáról számoltak be kedden a Bihar Megyei Prefektúra nagyváradi székhelyén. Elöljáróban Dana Pașc, a Bihar Megyei Statisztikai Hivatal ügyvezető igazgatója búcsúzott el, ugyanis május 23-án nyugdíjba vonult, helyét Daniel Borbandi vette át a megyei statisztikai hivatal élén. Utóbbi elmondta, hogy május 22-ig, azaz a népszámlálás első hetven napján országszerte 9.947.520 kérdőívet töltöttek ki a polgárok. Bihar megyében hetven nap alatt 339.422 kérdőívet töltöttek ki, ez az országban kitöltendő összes kérdőív 3,4 százaléka, ezzel az eredménnyel Bihar megye az ötödik Kolozs, Prahova, Brassó és Temes megyék után. Ha azonban a kitöltött kérdőíveket nem abszolút számokban mérjük, hanem a megye becsült lakosságához viszonyítjuk, akkor Bihar már a negyedik Brassó, Hargita és Kovászna megyék után. Ez utóbbi adat azt is jelzi, hogy a magyar lakosságú megyék jól teljesítenek a népszámlálás önkitöltési szakaszában, mely május 27-ig meg lett hosszabbítva, tehát még mindig van két napjuk a polgároknak arra, hogy maguk töltsék ki a népszámlálási kérdőíveket. Borbandi közölte azt is, hogy megyénkben 171.381 kérdőívet (50,5%) városi környezetben, 168.041 kérdőívet pedig (49,5%) falusi környezetben töltöttek ki. A kitöltés módja tekintetében a Bihar megyei polgárok 55,5 százaléka az önkitöltési pontoknál végezte el ezt a feladatot népszámlálási biztosok segítségével, míg a válaszadók 44,5 százaléka teljesen önállóan, otthon töltötte ki a kérdőíveket. A statisztikai hivatalnak arról is van adata, hogy melyik napon töltötték ki a legtöbb kérdőívet: ez május 12-én volt, amikor egyetlen nap alatt nem kevesebb, mint 16.568 kérdőívre adtak választ. A hetven nap alatt a napi átlag egyébként 4849 kitöltött kérdőív volt. A legszorgalmasabbak e tekintetben az alsólugasiak, a belényesirtásiak és az érszőllősiek voltak, míg a legkevesebb kérdőívet Biharhosszúaszó, Feketebátor és Köröskisjenő lakosai töltötték ki. Nagyváradon hetven nap alatt 111.861 kérdőívet töltöttek ki, ez 63,2 százalékos arány a város teljes becsült lakosságához viszonyítva, megjegyzendő, hogy az országos átlag 61,3 százalék. A népszámlálási adatok egyébként megyékre lebontva nyomon követhetők a következő honlapon: recensamantromania.ro/situatie-autorecenzare.

Menetrend

Május 27-én lejár a romániai népszámlálás önkitöltési időszaka. Május 28–30. között átveszik a táblagépeket az önkitöltő pontoktól, május 31-én a népszámláló biztosok bejárják saját népszámlálási övezetüket, és június 1-től megkezdődik a személyes lekérdezés, azaz a recenzensek minden lakást felkeresnek, ahol nem történt meg az önkitöltés, és személyesen kérik a válaszokat a népszámlálás kérdéseire. Az eljárásnak ez a szakasza július 17-ig tart. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában