Tervek

2022.05.24. 07:54

A Fő utca felújítását tervezi a nagyváradi önkormányzat

Tizenöt évvel a felújítása után egyre több hiba kerül felszínre a nagyváradi Fő (Republicii) utca korzóján. A városvezetés ezért a sétálóutca felújítását fontolgatja, igaz, konkrét döntés még nem született az ügyben, egyelőre még csak a tervezési fázisban vannak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi sétálóutcát tizenöt évvel ezelőtt újították fel, és már nagyon megérett az újabb változtatásra, mert a járószintbe süllyesztett világítást már hosszú évekkel ezelőtt üzemen kívül helyezték, a burkolókövek egy része hiányzik, vagy szintkülönbségek vannak, és a csatornafedők is elmozdultak. Ráadásul az elmúlt időszakban a korzó több szakaszán is közműmunkálatok voltak, ami a gránitkő-burkolat felbontásával járt. Hogy gyorsabban menjenek a munkálatok, a Hőszolgáltató vállalat két céget is megbízott a távhőhálózat cseréjével: az Igna Construct a Bémer (Ferdinand) tér és az Uri (Roman Ciorogariu) utca közötti részen, míg a Crito Prod vállalkozás a Sal Ferenc (Dunării) utca kereszteződéséig tartó szakaszon dolgozott. A közműhálózat cseréje természetesen a gyalogosforgalom korlátozásával járt együtt, ami maga után vonta az ottani kereskedők elégedetlenségét, de a járókelőkét is, különösen a munkálatok elvégzése után, amikor azt látták, hogy az újonnan letett kockakövek színe vagy színárnyalata nem egyezik a régiekével, vagy nem sikerült egy szintbe hozni ezeket, máshol pedig a felújítás helyén esős idő után tócsában áll a víz. Marcel Dragoș váradi alpolgármester fogadkozott, hogy ott, ahol a hibás kivitelezés a távhőrendszer cseréjét végző cégek számlájára írható, azokat a hibákat ezek a cégek kell kijavítsák, de a vállalatok azt állítják, hogy a felsorolt problémák régebbi keletűek, és nem ők hibáztathatók ezekért. Már csak a további viták elkerülése végett is, hogy végül is ki a felelős ezekért a hiányosságokért, az önkormányzat úgy döntött, hogy hamarosan felújíttatja a korzót. „Az igazság az, hogy a Fő utca korzója alapos felújításra szorul” – ismerte be a helyi sajtónak tett nyilatkozatában Florin Birta polgármester. Mint kifejtette, a Fő utca útburkolata már nem illik a szépen felújított épületek homlokzatához: ennek egy része megrongálódott, foghíjas, a csatornafedők elmozdultak, az esővíz-elvezető csatornák eldugultak, egy komolyabb eső esetén a víz kiönt belőlük. A járószintbe helyezett közvilágítás sem működik már közel tíz éve, és az utcai bútorzatok is igencsak megkoptak, elhasználódtak már – ezek amúgy már újkorukban sem nyerték el a váradiak maradéktalan tetszését. Ami még működik, és amit főként a gyerekek és a galambok szeretnek, az a sétálóutca két végén elhelyezett két szökőkút. „A fő gyalogos útvonal nem maradhat így. A mi szándékunk az, hogy jövőre kicseréljük a Fő utca útburkolatát úgy, ahogy az a Ferdinand téren történt” – fogalmazott Florin Birta.

Forrás: Alexandru Nițescu

A beruházásra európai uniós finanszírozást szeretne nyerni a város, a munkálatok jövőre kezdődnének el, és a jelenlegi elképzelések szerint a Poynar-háztól a Sal Ferenc utcáig tartó részt újítanák fel. A beruházás első lépéseként a városvezetés megrendelt egy tanulmányt arról, hogyan kellene kinézzen az útburkolat a Fő utcán, milyen anyagokat kellene használni, illetve mennyibe kerülne ez a beruházás. A tanulmány kell majd választ adjon arra is, hogy milyen legyen az utcai bútorzat, illetve arra, hogy a járószintbe helyezett közvilágítást megtartsák-e, és ha igen, akkor ennek hogyan kellene kinéznie. A dokumentumról jövő havi ülésén fog tanácskozni a Nagyváradi Helyi Tanács. Elméletileg a beruházás nem kellene túl sokba kerüljön, hiszen a föld alatti közműmunkálatokat már elvégezték, így kizárólag csak az útburkolatot kellene kicserélni, vélik a szakértők. A szükséges anyagiak megtalálása a nagyváradi önkormányzat nemzetközi finanszírozású projektek menedzsment-igazgatóságának a feladata. Ennek igazgatója, Marius Moș elmondta, hogy erre a beruházásra lehet majd forrásokat lehívni a gyalogos közlekedést is elősegítő városi mobilitás tengelyből, melyet idén nyáron nyitnak meg. Addig a munkálatokat már meg is lehetne tendereztetni, vázolta fel az optimista forgatókönyvet Moș. 

A korábbi felújítás rossz emlékeket idéz mind a gyalogosokban, mind pedig a kereskedőkben. A Nagyváradi Helyi Tanács 2005-ben fogadta el a Fő utca korzójának a teljes felújítását, a munkálatok elvégzését a Construcţii Bihor és a Trameco cégekre bízta város, melyek 2006-ban fogtak neki a munkához. Eredetileg hat hónapos kivitelezési határidőt kaptak, de a munkálatok végül majdnem másfél évig tartottak. A Bihoreanul hetilap úgy tudja, hogy az akkori önkormányzat kettőbe vágatta a kockaköveket annak érdekében, hogy csökkenjen a megvásárolt gránitkövek mennyisége, és ezeket a megvékonyított köveket helyezték homokágyra, ami nem tett jót a munkálat minőségének, mert ezért lett egyenetlen a járófelszín. A jelenlegi városvezetés minőségibb burkolóanyaggal kívánja borítani a korzót. 

Forrás: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában