Programajánló

2022.05.20. 08:20

A 30. Festum Varadinum hétvégi és jövő heti rendezvényei

A május 15–29. között zajló 30. Festum Varadinum hétvégi és jövő heti programjait ismertetjük.

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Május 20., péntek

11 óra – Lázár Ervin mesedélelőtt, 11. számú Általános Iskola.

12 óra – Koncert és képzőművészeti kiállítás, Nagyváradi Művészeti Líceum.

12.30 óra – 250 éves a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, vendég a Debreceni Ady Gimnázium, beszélgetés és előadás.

13.30 óra – 250 éves a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, a Beregszászi Színház tantermi előadása.

17 óra – Könyvbemutató – Dr. Szabó József: Ismeretlen Érmellék II., Léda-ház.Érdekes emberek és történetek az Érmellékről.

18 óra – Bor-Part a Körös-parton.

18 óra – Unitárius istentisztelet. Szószéki szolgálat: Pap Gy. László debreceni unitárius lelkész. Kulturális műsor (versek, népdalok, népdalzsoltárok): Kiss Törék Ildikó, Faragó Emese, Szilágyi Ágnes, Ellenes-Jakabffy Zoltán, Fodor Réka, Vanca-Fodor Ilián és Kardos József előadásában.

18 óra – Tehetségre hangolva, jótékonysági koncert, a KREK székházának udvara.

19 óra – Szigligeti Színészzenekar, Körös-part.

19 óra – Kormányos László: Kegyelet és diplomácia, könyvbemutató, püspöki palota. Az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar nyelvű könyves vállalkozása, a Nagyvárad Krónikája szerzője, Kormányos László történész új művében a teljesség igényével igyekszik bemutatni a Váradon, a későbbi Nagyváradon tett magyar királyi látogatásokat, kronológiai sorrendben, alapos levéltári, múzeumi kutatások alapján, gazdag képmelléklettel.

20 óra – Mike Parkers Trio Theory (New York), jazz koncert, Moszkva.

20 óra – Házhoz megy a Zenede – Rocklegendák Erdélyi Turné – Baricz Gergő, művészeti líceum.

21 óra – TRAiLA (Cecília Trabalka), Körös-part.

Május 21., szombat

9 óra – Varadinum diákkupa. Kispályás labdarúgó-bajnokság, melyen a Bihar megyei magyar tannyelvű középiskolák focicsapatai mérik össze tudásukat.

11 óra – Bábelőadás gyerekeknek és felnőtteknek, Rhédey-kert.

11 óra – Épületavató hálaadó istentisztelet, evangélikus templom és óvoda.

16 óra – Szerelmes levelek, könyvbemutató, Léda-ház. A könyv Szent Gianna Beretta Molla és férje, Pietro – jegyességük és a házasságuk alatt egymásnak írt – szerelmes leveleit tartalmazza, melyek a tiszta szerelem szépségét és a keresztény házas hivatás nagyságát tükrözik.

16 óra – „Színek zengése! Fények zúgása!” – kiállítás, Tibor Ernő Galéria. Ézsiás Gyöngyike egyéni tárlata.

17 óra – „Nemzeti” építészet Nagyváradon a 20. században. Szecesszió és újromán stílus, Zuh Deodáth eszmetörténész előadása, FIX Makerspace. A nemzeti emancipációs törekvések a 20. század elejére a kultúra és a közélet minden szintjén éreztették hatásukat. Nemcsak a kisebbségi nemzetek fejezték ki saját modernizációra és önrendelkezésre támasztott igényüket, hanem a szuverén országok többségi populációja is igyekezett megragadni és változatos módon közvetíteni a maga hagyományait, észjárását és törekvéseit. Ennek egyik leglátványosabb megnyilvánulási formáit az építészeti és az urbanisztikai törekvések adják. Nagyvárad példája azért sajátos, mert három évtized leforgása alatt a magyar és a román nemzeti építészeti stílus is helyet kapott benne, illetve a két törekvés egymás nyomán, de nagyon hasonló módon formálta át a város addigi barokk, copf és klasszicista mezővárosi arculatát.

17 óra – Remény és bizalom. A Kodály Filharmonikusok hangversenye, Nagyváradi Állami Filharmónia. Somogyi-Tóth Dánielt, a Kodály Filharmónia főzeneigazgató-ügyvezetőjét idézzük a felcsendülő művek kapcsán: „A »Koronázási« zongoraverseny egy elképesztően ünnepélyes, fényes, D-dúrban írt, káprázatos sodrású mű, mint a címe is mutatja, a legfényesebb alkalmakhoz is illő ünnepi zene. Az Újvilág-szimfónia pedig, ugyan mollban van, ami elvileg a szomorú hangnem, de ez a moll legfényesebb módja. Azon túl, hogy az Újvilág-szimfónia lassú tétele egy sirató, amelyben a mű a legdrámaibb mélységeket is megjárja, ám a végére annyira mindent felülíró erővel diadalmaskodik az öröm és a mámoros emelkedettség, hogy egyértelműen a zeneirodalom egyik legnagyobb erejű ünneplő zenéje.”

18 óra – Bor-Part, Körös-part.

19 óra – Dánielfy Gergő-koncert, Körös-part.

19 óra – Moby Dick-koncert, Moszkva.

22 óra – Apple Room: Obscus, Moszkva.

Május 22., vasárnap

9.30 óra – Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyverseny – díjkiosztó gála, színház.

10 óra – Ünnepi istentisztelet a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium gyermekkórusával és a Csillagocska Pedagógus Kórussal – Gyűjtés a kárpátaljai magyarok számára, váradolaszi református templom.

12 óra – Könyvmentők Nyílt Lapok, Könyves Kincsesbánya.

16 óra – Gyémántlégkör antológia bemutatója, Léda-ház.

17 óra – Indulóktól a filmzenékig, Holnaposok szoborcsoportja. A zene összeköt minket! – a Nagyváradi Művészeti Líceum és a Debreceni Kodály Zoltán Zeneiskola partnerségének eredményeként egy koncert erejéig bemutatkoznak a két testvérváros tehetséges diákjai. Hallhatunk filmzenei és klasszikus zenei dallamokat.

18 óra – BorPart, Körös-part.

18 óra – Szép Szilágyságunk – könyvbemutató, Léda-ház.

19 óra – (Le)hallgatásra ítélve – Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei, könyvbemutató, Léda-ház. Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu történészek a Securitate irattárában megtalálható Márton Áron lehallgatási dossziékból válogattak össze egy sor iratot és ezeken keresztül mutatják be a szentéletű püspök karakteres kiállását, társadalomról alkotott képét, az elnyomó rendszerrel szembeni töretlen magatartását.

20 óra – Soroglya, Léda-ház.

Május 23., hétfő

17 óra – EKÉP Nemzetközi Összművészeti Fesztivál Kiállítása, Partiumi Keresztény Egyetem. A kiállítás a programon résztvevő koreai, erdélyi és más európai alkotók munkáit mutatja be.

17 óra – Lengemese, magyar film, Cinema Palace.

18 óra – Varadinum könyvmaraton: az Újvárad májusi számának, és Bakó Endre Váradi műhely című könyvének bemutatója, Léda-ház.

19 óra – Varadinum könyvmaraton: Horváth Imre verseiből és a hagyatékában maradt fotókból válogatott, Tükörcserép című kiadvány bemutatója, Léda-ház.

20 óra – Folk est – Soroglya, koncert, Bodega.

Május 24., kedd

10 óra – Makettkiállítás: Történelmi korok, várak és kastélyok. A Nicolae Bălcescu Általános Iskola negyedik osztályos diákjai transzdiszciplináris tevékenységek során szerzett ismereteiket felhasználva, hazai várak rajzát és makettjét készítették el. Lelkes kutatómunkájuk és kreativitásuk eredményeként színvonalas alkotások születtek, melyek felidézik a régmúlt időket, méltó emléket állítva őseinknek és történelmünknek.

10 óra – Kutyaterápiás foglalkozás, bemutató, Bonitas iskola.

11 óra – Táncbemutató, Bonitas iskola. „A tánc és zene, mint univerzális nyelv segítségével, nem a kifejezésmódok, hanem a mondanivaló irányába mutatva gondolkodunk, ezáltal az elfogadást szorgalmazva próbáljuk érzékenyíteni a nagyváradi közönséget. Irina Sigilda vezetésével iskolánk sajátos nevelési igényű gyermekei musical és táncdalok elemeit ötvözve rövid előadással lépnek színre. Az atipikusan fejlődő gyermekek esetében azonban nem a szereplés a cél, hanem a közlés, egy inkluzívabb szemlélet tudatosításának sürgetése.”

14 óra – „Nemzetemnek vagyok katonája”, vár. A Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatot tizedik alkalommal hirdette meg a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a nagyváradi Tanoda Egyesület. A kezdeményezés idei mottója – Nemzetemnek vagyok katonája – egy Arany János verssoron alapul. Az évről évre egyre népszerűbb pályázaton 8–18 éves diákok, vagy az ebből a korosztályból szerveződő, maximum négyfős alkotócsoportok vehetnek részt a Kárpát-medence bármely pontjáról, de akár távolabbi területekről is. A cél, hogy a fiatalok minél kreatívabb, ötletesebb és korosztályukhoz illeszkedő formában és módszerrel jelenítsék meg a hazáját védő katonát, felszerelését, a tevékenységéhez kapcsolódó fontos hadtörténelmi eseményeket.

14.30 óra – Generációk találkozója, Léda-ház. Az idei 30 éves évforduló alkalmából 30 meghívott és 30 szacsvays diák fog részt venni azon a rendezvényen, amit kezdettől fogva azért szerveztek, hogy az iskola volt diákjai találkozzanak a mostani tanítványokkal. A cél a jó gyakorlatok megosztása régi és mai diákok között, a mostani generációk ismereteinek gyarapítása az előző generációk tapasztalataival.

17 óra – Műhelybejárás és mini-workshop, Szigligeti Ede utca 1. szám. Bevezetik az érdeklődőket a legnemesebb kerámiafajta, a porcelán gyártásának mikéntjeibe, a látogatók pedig ki is próbálhatják az öntést és a mázazást.

17 óra – Folyékony arany, magyar film, Cinema Palace.

18 óra – Könyvbemutató: Zsoldos Attila: Az Aranybulla – A törvény és története, Léda-ház.

19 óra – Az egérfogó. „Mindenki gyanús” krimi két részben, Szigligeti Színház.

20 óra – Macskafogó, filmklub, PKE.

Május 25., szerda

14 óra – Szent László, a lovagkirály (rajzverseny, díjkiosztó és kiállítás). A Varadinum keretén belül Szent László, a lovagkirály című rajzverseny díjkiosztó ünnepségére kerül sor. A pályamunkák kiállítása megtekinthető a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

16 óra – Králik Lóránd: Kriptovaluták: hiteles pénzeszközök, vagy légvárak? – a PKE amfiteátruma.

17 óra – Finn zeneszerzők műveiből válogatott minikoncert, Posticum. Előadók: O. Andrássy Katalin – zongora, dr. Marcu Ágnes – cselló, Thurzó Sándor József – brácsa, Kurucz Tibor – hegedű, Jámbor Fekete Erzsébet – zongoraművész.

19 óra – Palotakoncert: Johannes Brahms két műve, püspöki palota. Második állomásához érkezik a neves hegedűművész, Artur Kaganovskiy és zenészbarátainak koncertsorozata a Római Katolikus Püspöki Palota első emeleti, festett termeiben. A Kaganovskiy Virtuosi – Artur Kaganovskiy (hegedű), Török Ana (hegedű), Kaganovskiy Eszter (brácsa), Király Erzsébet (brácsa) és Török Zsolt (cselló) felállásban – ezúttal Johannes Brahms (1833–1897) két szenvedélyes sodrású vonósötösét szólaltatja meg.

19 óra – Janus Pannonius-emlékest, Léda-ház. Janus Pannonius emlékest a költő halálának 550. évfordulója alkalmából. Pannonius költemények új fordításban, kortárs magyar költők tolmácsolásában. Közreműködik: Kormányos László történész, Nemes István teológus, egyháztörténész.

20 óra – Folk est – Soroglya, Moszkva kávézó.

Május 26., csütörtök

9 óra – III. Kabos Endre Sport Diákolimpia, sportiskola. A rendezvény célja a diákokat aktív testmozgásra ösztönözni, a versenykiírásban szereplő sportágakat népszerűsíteni, a tehetséggondozás, az utánpótlás nevelése.

10 óra – Olimpikonok buzdítása, sportiskola. Szilágyi Áron és Novák Eduárd olimpikonok találkozója a Nagyváradi Sportiskola, a Crișul Sportklub és a térség ifjú sportolóival és edzőivel.

10 óra – MeseBand, vár.

12 óra – Gyereknapi koncert, vár.

15 óra – Filmvetítés – Szilágyi Áron, PKE amfiteátruma. Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok Egy mindenkiért című dokumentumfilmjének vetítésére, majd beszélgetésre várnak minden érdeklődőt.

17 óra – Zenei mozaik, a Vili Apartments erkélye. A 2018-ban megújult Kolozsváry ház első emeleti erkélye szabadtéri színpadként több esemény helyszíne is volt, idén a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjainak Zenei Mozaik című műsora lesz látható.

17 óra – Toxikoma, magyar film, Cinema Palace.

17 óra – Nagyváradi Gazdasági Konferencia, FIX Makerspace.

17.30 óra – Könyvbemutató: Térképművek Trianon árnyékában, Léda-ház. Segyevy Dániel geográfus térképekkel gazdagon illusztrált kötete betekintést nyújt a térképalkotás módszereinek műhelytitkaiba, megmutatja a térképművek szépségeit, esztétikai értéküket, megvilágítja politikai „üzenetüket” és történelmi hátterüket. Munkája nyomán e könyv lapjain végigkövetheti az olvasó a hazai etnikai térképezés hőskorának tudománytörténeti eseménysorát, mely az első világháború végén elért csúcsponthoz vezetett.

18.30 – Kabos Endre Sport Diákolimpia – díjátadó, PKE.

19.30 – Ballagók köszöntése, Téglák a falban kötetbemutató. Tóth Andi-koncert, vár.

20.30 – Majka & Curtis koncert, vár.

Május 27., péntek

17 óra – A gyűjtő vezet – tárlatlátogatás és beszélgetés ifj. dr. Böhm József gyűjtővel az Erdélyi festészet a két világháború között című kiállítás kapcsán, püspöki palota.

17 óra – Implon Irén: Színházi pódium/Podium teatral – könyvbemutató, Léda-ház.

18 óra – Fotópályázat – Szent László városa az én városom! – Vilidár István Fotógaléria.

18 óra – Könyvbemutató – Homonnai Gábor: Feketeerdő monográfiája, Léda-ház. Földrajzi viszonyok. A feketeerdői üveggyártás története. Üveggyártás az egykori Bihar vármegyében. A gyártelep és lakosságának története. Közösségi élet és művelődés. Oktatás. Vallási felekezetek. Sport és turizmus. Feketeerdői arcok. Igaz történetek.

19 óra – Mága Zoltán-koncert, vár.

21 óra – Apple Room Drum&Bass Vol. 18: Scatterbrain – Bright Horizon | EP SHOWCASE, Moszkva.

21 óra – Folow The Flow-koncert, vár.

Május 28., szombat

9 óra – Minden Magyar Majálisa – örömfőzés, vár.

10 óra – Nomád Kupa Íjászverseny, Posticum tanya.

11 óra – Teret adunk a kikapcsolódásnak! Collegium Varadinum Chill Zone, vár. „A majális keretében kicsitől nagyig, mindenki megtalálhatja azt a pontot, amely alatt a CV sátrában jól érezheti magát. Részt vehetsz egy kihívásban, amely ügyességed és kitartásod teszi próbára. Elmondhatod, miért szereted Nagyváradot és részt vehetsz egy városfelfedező körúton. Te lehetsz a kvíz mestere, vagy a számháború királya. De kipróbálhatod magad a motoros szimulátorunkon, ahogy a drog- és részegségszimulátor segítségével arról is tájékozódhatsz, hogy milyen tudatmódosító szerek hatása alatt lenni. A Zabhegyező gyermekanimátorok pedig programokkal készülnek a legkisebbeknek is. Mindeközben pedig megismerhetitek a tehetséggondozó egyesületet, amely mindezek hátterében áll.”

18.30 óra – Pál Feri Atya – Hogyan őrizzük meg az életkedvünket? A kiégés elkerülése – FIX Makerplace. Ma már elmondható, hogy nemcsak segítő szakemberként, hanem bármilyen munkakörben, sőt tulajdonképpen akármelyik életszerepünkben kiéghetünk. Megtörténhet velünk munkavállalóként, de férjként, feleségként, szülőként, nagyszülőként, sőt akár barátként is. Egy tünetegyüttesről van szó, amely egy jól leírható folyamatban mutatja meg magát. Három fő jellemzője: kimerültség, motiválatlanság; negatív viszony a munkával, tevékenységgel kapcsolatban; és csökkent hatékonyság. Ám mindez csak a jéghegy csúcsa. Ezért fontos, hogy lépésről lépésre lássuk, hogyan is zajlik ez a folyamat, és főleg, hogy mit tehetünk megelőzése érdekében.

19 óra – Honeybeast-koncert a Majálison, vár.

20 óra – Led Zeppelin „Session” Tribute Band, Moszkva.

21 óra – Neoton Família-koncert, vár.

Május 29., vasárnap

9 óra – Iskolák Majálisa, vár.

10 óra – Műterem a szabadban – Szent László szelleme, vársánc. Kortárs debreceni festők Szent László szellemében készítenek alkotásokat a nézők előtt. Bár a festők műtermi munkája igazi magányos tevékenység, húsz alkotó egy napra nyilvánossá teszi az alkotómunkáját.

10 óra – HAHÓ koncert, vár.

11 óra – Paprikajancsi kalandjai, vár.

11 óra – Teret adunk a kikapcsolódásnak! Collegium Varadinum Chill Zone, vár.

11 óra – Varadinumzáró ökumenikus istentisztelet, evangélikus templom. Igét hirdet nt. Szabó József törökszentmiklósi református esperes. Közreműködik a Voce Vitae quartette és az Evangélikus Óvoda gyermekcsoportja.

15 óra – Folk délután – Soroglya, vár.

16 óra – Közönségtalálkozó Zágoni Balázs ifjúsági íróval, vár.

17 óra – hiperkarma-koncert, vár. Hosszú idő után végre újra Nagyváradon ad koncertet a hiperkarma! Az elmúlt időszakban rengeteg változás történt a zenekar háza táján. Lesz itt minden: zúzás, rap, balladák, régi dalok, új dalok, érdekességek, meglepetések, és még hosszan sorolhatnánk, a lényeg, hogy érdemes most megnézni ezt a kirobbanó formában lévő különleges zenekart!

18 óra – Gül baba – operett, Szigligeti Színház.

19 óra – Elefánt, koncert, vár.

21 óra – Margaret Island, koncert, vár. A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb popzenekar a hazai könnyűzenei palettán. A könnyed, pozitív és elgondolkodtató üzenetekkel tűzdelt popzenét játszó zenekar az akusztikus folk-poptól indulva az utóbbi időben újfajta hangzásokkal, új hangszerekkel is kísérletezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában