Visszaszerelik

2022.04.22. 17:00

Visszakerül helyére a székesegyház nagyorgonája

Néhány napon belül elkezdik visszaszerelni a székesegyház nagyorgonáját, mely a behangolással együtt körülbelül két hónapot fog tartani. Nyílt napok keretében lehet majd nyomon követni a folyamatot, jelentette be Böcskei László megyés püspök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ciucur Losonczi Antonius

Böcskei László megyés püspök felidézte, hogy több mint két évvel ezelőtt, 2020 márciusában a járványügyi korlátozások bejelentése idején kezdték el szétszerelni és elszállítani a nagyorgonát Gyergyószentmiklósra. A barokk hangszer annak idején 1782-ben készült el, Mária Terézia megrendelésére. A bécsi Fridolin Ferstl orgonamester alkotása, az 1890-es években pedig Országh Sándor kibővítette és lényegesen átalakította. Akárcsak a püspöki palota felújítása, az orgona restaurálása is nagy „kalandnak” bizonyul, mivel ebben az esetben is arra törekednek, hogy minél inkább megőrizzék az eredeti alkotóelemeket úgy, hogy az összeszerelése után tökéletes legyen a hangzásvilága nemcsak a liturgikus szolgálatok idején, hanem koncertek alkalmából is. 2112 síppal „indultak” neki a munkálatoknak- melyek között van csupán néhány milliméter és több mint 5 méter hosszúságú is-, és körülbelül 2500 síppal tér haza az orgona. A karzatba beépítendő kis pozitív különállóként fog működni, a két hangszer közül az egyiknek barokk, míg a másiknak romantikus hangképe lesz. Nyílt napok keretében lehet majd nyomon követni a helyreállítás folyamatát, illetve egy ünnepi koncert is körvonalazódik a felavatására, melyen fellépnek majd nagyváradi és temesvári filharmonikusok, illetve három kórus Váradról, Temesvárról és Aradról. Összesen 250 művész adta elő Berlioz monumentális művét, a Te Deumot, mely eddig még nem hangzott el élőben a városunkban, magyarázta az egyházmegye főpásztora.

Gabriel Bonaciu projektmenedzser kifejtette, hogy az általa képviselt Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (ADD) a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel és más romániai, illetve magyarországi partnerekkel együttműködésben valósítja meg a Határokon átnyúló policentrikus képzési és támogatási hálózat létrehozása és fejlesztése az idegenforgalmi és iparművészeti szolgáltatások minőségének javítása érdekében Bihar és Hajdú-Bihar megyékben című határon átnyúló projektet. A 2.718.106 euró össz-finanszírozású projekt anyagi hátterét az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) biztosítja az Interreg V Románia – Magyarország 2014–2020 programon belül. Csorba Sándor projektfelelős (RKP) lapunknak elmondta, hogy az értékes hangszer felújításának feltételeit rögzítő, bruttó 351.492,13 euró értékű szolgáltatási szerződést 2020. február 6-án, Nagyváradon írta alá a Római Katolikus Püspökség részéről Böcskei László megyés püspök és a Vox Humana kft. képviselője, Bartis Szabolcs. Nemcsak az orgonát restaurálják, hanem eddig szerveztek muzeográfusi, múzeum kurátori és gyűjteménykezelő-teremőr képzéseket is, lesz még kulturális javak konzervátora és képzőművészeti konzervátor tanfolyam, illetve még nem volt meghirdetve a hangszeres-zenész kurzus.

Fotók: RKP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában