Húsvét

2022.04.17. 16:25

Ünnepeltek a váradi székesegyházban is

A húsvét a találkozások ünnepe és a nyugalom csendjének az ideje, hangsúlyozta ma délelőtt a húsvétvasárnapi ünnepi szentmisén Böcskei László megyés püspök a nagyváradi székesegyházban.

Fotó:

Ciucur Losonczi Antonius

„Elvitték az Urat a sírból, s nem tudom hova tették”- idézte a húsvétvasárnapi ünnepi szentmisén Böcskei László megyés püspök Mária Magdolnát, kiemelve, hogy e szavak foglalják össze mindazt, amit az Úr 2022. esztendejében, megváltásunk idején ünnepelni tudunk. Benne van az a helyzet, melyben találja magát a mostani világ, és amelyből úgy néz ki, hogy nincsen kiút, mert az ember csak saját erejére hagyatkozik, kizárólag saját magára épít. Az idei húsvét arról is kell szóljon tehát, hogy életünk sokféle sírjaitól el merünk indulni, hiszen Isten mindig megmutatja a kiutat az emberiség zsákutcáiból. A húsvéti öröm ugyanis ott kezdődött, hogy az asszonyok, majd később az apostolok az üres sírt látták. Még nem értettek meg mindent, de látták ezt, és elvitték egymáshoz ezt a hírt, miközben a feltámadott Úrral találkoztak. „Most, amikor mi is sokféleképpen szorongunk, azon bajok miatt, melyek sok embertestvérünket próbára tesznek, amikor a világ békéje veszélyeztetve van és sokan az erőszak áldozataivá lesznek, az üres sírhoz siessünk, és onnan kereső lélekkel, de ugyanakkor befogadó szívvel igyekezzünk tovább, hogy megosszuk egymással a húsvéttal az örömét és élményét, és így tudjunk találkozni az Úrral, elvinni őt az emberekhez”, tanácsolta a főpásztor.

Elmélkedésében az egyházmegye vezetője azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy húsvét a találkozások ünnepe és a nyugalom csendjének az ideje is. „Mária Magdolna a sírhoz siet, s ez a továbbhaladás csendjéhez vezet bennünket. Magatartása az első húsvéti reggelen nem csak arról tanúskodik, hogy maradt még benne valami remény, hanem inkább arról, hogy ő csak ennek él, és ezért folytatni tudja az útját a sír felé, és még azon túl is. Teszi azt, amit tehet, de nem önmagáért, hanem azért, akivel már találkozott, s nem tudja kizárni őt az életéből, mert általa Isten érintette meg őt”, fogalmazott Böcskei László megyés püspök.

Az ünnepélyes szertartáson közreműködött a dr. Kristófi János kántor-karnagy vezényelte Szent László Ének- és Zenekar, az orgonánál Kristófi László szolgált.

Fotók: Alexandru Nitescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában