Határon átnyúló projekt

2022.04.13. 13:01

Terméktanúsításhoz nyújtanak támogatást

Tanúsított termékekké válhat tizenkét, jellegzetesen Bihar megyei, hagyományos és egyedi élelmiszer a határon átnyúló projekt keretében.

Pikó Stefánia

 

Tizenkét helyi termelő kaphat lehetőséget a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség közreműködésének köszönhetően arra, hogy egyedi termékének tanúsítványt szerezzen egy határon átnyúló projekt keretében. A fortourbhhb.ro honlapon a kedd délelőtti sajtótájékoztató keretében élesítették a „Certificare produse”, azaz terméktanúsítás opciót, melyre rákattintva eljutunk a jelentkezéshez szükséges kérdőívhez. Olyan egyedi recepteket, termékeket várnak, melyekről a termelők úgy vélik, jellegzetesen Bihar megyeiek. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet például egy zakuszkarecepttel regisztrálni vagy valamiféle lekvárral, mert azt máshol, mások is készítenek. A lényeg, hogy az összetevők a termelő sajátjai legyenek, és legyen valamilyen eltérés abban is, ahogyan elkészítik az adott terméket, tehát legyen különleges és egyedi. A kérelemnek tartalmaznia kell a termék nevét, a helyét, ahol megtalálható, a benne lévő összetevőket és az elkészítési módját. Figyelem, alkoholos, szeszes italokat, borokat nem fogadnak el. Ehelyett gyümölcslevek, palacsinták, sajtok vagy egyéb finomságok receptjeit lehet javasolni.


Gabriel Bonaciu projektmenedzser elmondta, két kategóriát hoztak létre: hagyományos helyi termékek és/vagy receptek; hegyvidéki termékek és/vagy receptek. A hegyvidéki és az egyéb termékek különválasztását azért látták szükségesnek, mert nagyon sok olyan település van Bihar megyében, körülbelül 36, amely hegyvidéki, és vannak helyi termelőik, illetve a kritériumok tekintetében nem teljesen ugyanazok érvényesek ezekre, mint az egyéb helyi termelőkre. A kritériumok nagyon összetettek, vannak egyszerűbb és bonyolultabb lépések is, melyeken végig kell haladnia a döntő bizottságnak ahhoz, hogy megtörténjen a tizenkét termék vagy recept kiválasztása. A javaslatokat április 19-ig lehet benyújtani. Maximilian Drăgan tanácsadó elmondta, a cél minél több helyi különlegesség, emblematikus termék összegyűjtése.


Ha a tizenkét termék vagy recept megvan, következik a terméktanúsítás folyamatának beindítása, illetve tizenkét kisfilm is lesz, melyekben bemutatják majd az adott termékeket, azok történeteit. Lesz továbbá egy receptes könyvecske is, ezer darab román nyelven, 250 darab angol és 250 darab magyar nyelven. Ha nagy lesz az érdeklődés, az ügynökség saját költségből továbbiakat nyomtat majd. Ezek szintén a termékek elkészítésének, valamint történetének bemutatását szolgálják majd. A könyvecskéket elsősorban a megye éttermeinek, panzióinak, szállodáinak adják át, hogy a lakosok és az ideérkező turisták ezekből szerezhessenek információkat a helyi különlegességekről. A kiválasztott helyi termelők a későbbiekben arra is pályázhatnak, hogy gasztronómiai úti céllá alakítsák műhelyeiket, ami hasonló volna egy étteremhez, de korlátozottabb kapacitással rendelkezne, és a középpontban az adott tanúsított termék szerepelne; tehát például nem 20–30, hanem legfeljebb 12 asztallal rendelkezne, és korlátozott mennyiségben tudná egy nap vendégeit kiszolgálni. Kirándulás közben a turisták itt megpihenhetnének, megkóstolhatnák a helyi különlegességeket. A lehetőségnek természetesen megvannak a feltételei, köztük az, hogy ez a gasztronómiai úti cél nem lehet a megye legnagyobb turisztikai központjainak számító településeken, így sem a Félixfürdőn, sem a Bihar-hágói üdülőtelepen nem lehetséges.


Kérdésünkre Gabriel Bonaciu elmondta, a határon átnyúló projekt keretében nincsenek tervek arra vonatkozóan, hogy a részt vevő két megye egymással is megismertesse a kiválasztott, jellegzetes helyi termékeket és recepteket, de a jövőben nem kizárt, hogy ezzel is foglalkoznak majd.


Ez annak a RO-HU projektnek az újabb szakasza, amely Bihar és Hajdú-Bihar megyék együttműködése révén indult 2019-ben azzal a céllal, hogy létrehozzon és fejlesszen egy határon átnyúló többközpontú képzési és támogatási hálózatot, mely a helyi turisztikai és kézműves szolgáltatásokat, tevékenységeket hivatott támogatni. Az elnyert pályázat összértéke 2.718.106 euró, a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökségnek körülbelül 33.000 eurója van ebből arra, hogy megvalósítsa a kedden elindított részprojektet.


Egy korábbi szakasz keretében képzésekre nyújtottak lehetőségeket szakácsoknak, cukrászoknak, pincéreknek és számos egyéb szakmában tevékenykedőnek, körülbelül 800 személy végzett el valamilyen tanfolyamot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában