Állásbörze

2022.04.03. 09:08

Sikeres volt a Nagyvárad Job Expo 2022

A vállalatok és az állásbörze látogatói nagyra értékelték a Job Expo megszervezését és népszerűsítését, kifejezték továbbá reményüket, hogy ősszel is lesz egy ehhez hasonló rendezvény.

Fotók: Alexandru Nițescu

Fotó:

BN-összeállítás

 

Több mint két év kihagyás után 2022. április 1-jén ismét volt nagyváradi állásbörze, amelynek helyszíne ezúttal az Era Park kupolaterme volt. A jelenlévő munkaadók úgy ítélték meg, hogy a rendezvény sikeres volt mind a sajtóban való megjelenés és a szervezés, mind pedig a látogatók száma tekintetében. A vállalatok pozitívan értékelték azt, hogy az érdeklődők valóban azzal a szándékkal látogattak ki az állásbörzére, hogy munkahelyet találjanak maguknak. Egyébként az expón részt vevő 29 munkáltató több mint 1100 állást kínált a különböző szakterületeken, így minden kor- és társadalmi csoport tagjai a saját igényeiknek és képzettségüknek megfelelő munkahelyet találhattak maguknak.

 

A Nagyvárad Job Expóra kilátogatott Emilian Pavel alprefektus is, aki elmondta: „Gratulálok a kezdeményezéshez, hogy megszervezték ezt az állásbörzét. Az ilyen eseményekre mind a munkáltatóknak, mind a munkát keresőknek szükségük van. Nagyon jól átgondolt promóciós kampányt szerveztek, és az eredmény kézzel fogható, mind a jelen lévő vállalatok, mind a résztvevők számában” .

Munkáltatók

 

A vendéglátóipari szektorban a Tourism Felix mintegy 80 állásajánlattal érkezett: többek között pincéreket, szakácsokat, eladókat, vízimentőket, virágtermesztőket, strandmunkásokat, egészségügyi asszisztenseket, kozmetikusokat akar alkalmazni. Először vett részt a Job Expón a Rocomes vállalat, mely többek között marósoknak, hegesztőknek, részegység-szerelőknek kínált munkát. A vállalat nem feltétlenül követel szakmai tapasztalatot a leendő munkavállalóktól. Egy másik, hasonló profilú vállalat a Microdeco, mely forgácsológép-kezelőket keres. Az utóbbi időben gyors ütemben fejlődő Madrugada cég is több állást kínált az állásbörzén:  „Vannak állásaink szállítási menedzser, programozók és termelési operátorok számára is” – nyilatkozta Ioana Negruțiu, a Madrugada humán erőforrás vezetője.

 

Delia Tirla, a Madarászon jelen levő DeLonghi cég HR-szakértője a maga során kifejtette, hogy jelentősen növelik termelési csapatukat, ezért új kollégákat keresnek a termelés, a logisztika, a minőség-ellenőrzés, a számítástechnika részlegükre, ugyanakkor folyamatmérnököket is keresnek. „A távolság nem akadály. Minden munkavállaló számára biztosítunk közlekedési lehetőséget, étkezési utalványokat, valamint számos bónuszt és juttatást. A rendezvény nagyon jól szervezett volt, abban az értelemben, hogy mindenhol látható volt. Ilyen rendezvényeket ősszel is kellene szervezni” – mondta. A Henri Coandă Posztliceális Iskola érettségi utáni képzést kínál egészségügyi asszisztensi, gyógyszerészi, balneológiai stb. szakokon, valamint különböző szakirányú szakképzéseket is nyújt.

A nagyváradi állásbörzén más megyékben működő cégek is részt vettek. Ezek egyike a Total Business Land. „Tevékenységi körünk széles: földmérés, telekkönyvezés, jogi, marketing szolgáltatások, építészet stb. A vállalatnak több mint 300 alkalmazottja van. A nagyváradi irodában 35 alkalmazottunk van, de új kollégákat keresünk, különösen a földmérés és a telekkönyvezés területén. Meglepően sokan látogattak el a standunkhoz. Sokan önéletrajzzal készültek, érdeklődtek. Az esemény hasznos volt és jó lenne ha ősszel is lenne egy hasonló állásbörze” – mondta Oana Megheșan, a nagyváradi iroda vezetője.

A korábban Eberspaecher-nek hívott Purem cég egyetemistákat is felvesz részmunkaidős munkakörbe. „Jelenleg több álláslehetőségünk van mind felsőfokú, mind pedig középfokú végzettséggel rendelkezők számára. A karbantartó részlegbe keresünk embereket, villanyszerelőket, szerelőket. Az egyetemisták számára is vannak programjaink – a Purem Trainee Academyt kifejezetten úgy alakítottunk ki, hogy a hallgatók tanulmányaik ideje alatt 4-6 órában, a szünidőben pedig 8 órában dolgozhassanak” – tájékoztatott Loredana Derșidan, a Purem Oradea HR szakembere.

 

A Golde Oradea a nagyváradi állásbörzén több munkahelyet kínált termelési operátorok, szabályozók, műszakfelügyelők, raktárvezetők, áruforgalmazók, minőségügyi mérnökök számára. A Plastor gyártásvezetőt, lakatosok, villanyszerelők és mérnökök jelentkezését várta. A vásáron nagy volt a kereslet a sofőrök, a diszpécserek és a logisztikusok iránt. A Job Expon két ilyen vállalat, a H.Essers és a Marvicon is részt vett. 

 

Munkavállalók

 

Pénteken délelőtt alighogy megnyílt a vásár, azonnal ellepték a standokat az álláskeresők. Meglepően sok fiatal jelent meg, voltak, akik csoportosan érkeztek, voltak egyetemisták, akik oktatójukkal együtt jöttek el. Azok a hallgatók, akikekkel elbeszélgettünk, elárulták, hogy részmunkaidős munkát keresnek, lehetőleg azon a szakterületen, amelyen tanulnak, hogy az egyetem mellett pénzt és szakmai gyakorlatot is gyűjtsenek. De voltak egyetemisták, akik csak azért jöttek el, hogy felmérjék azt, hogy milyen munkapiaci lehetőségek vannak. Az idősebb korosztály közül többen jellemzően konkrét munkakört kerestek, olyan vagy ahhoz hasonló munkát vállalnának, amilyet korábban végeztek. Dana Sabau az értékesítés területén kínált munkahelyek iránt érdeklődött, ő 1992 óta dolgozik ezen a szakterületen, Mészaros Dorottya vegyészmérnök képesítésének megfelelő vagy ahhoz hasonló állást keres, több cégnél is otthagyta önéletrajzát. Persze vannak kivételek is: Cosmin Drugaș közgazdász, volt könyvtáros például elmondta, hogy az elfogadható fizetés mellett a munkahelyi légkört is értékelné új munkahelyén, és akár segédmunkát is hajlandó lenne vállalni. 

AJOFM

 

Az eseményen jelen volt Békési Csaba, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója is, aki szintén kiemelte az állásbörzén részt vevő cégek és munkakeresők nagy számát.  „Az állásbörzén megjelent munkaadók nagy száma azt mutatja, hogy Bihar megye gazdasága kezd magához térni a világjárvány után. Az AJOFM minden alkalommal intézményi partnerként támogatja ezeket a rendezvényeket. Az az elképzelésünk, hogy minél több ilyen állásbörze legyen” – hangsúlyozta. Véleménye szerint az ilyen eseményekkel ki lehet váltani az online munkaközvetítést, ugyanis jelenleg a Bihar megyei állásajánlatoknak több mint a kétharmada alacsonyan képzett vagy képzetlen munkaerőnek szól. Ez azt jelenti, hogy olyan embereket kell megtalálni, akik nagyon kevés digitális készségekkel rendelkeznek, vagy egyáltalán nem rendelkeznek ilyen képességgel, ezért a lehető legközelebb kell kerülni hozzájuk.

Köszönet

 

Köszönjük a részvételt a Nagyvárad Job Expo Állásbörzén jelen lévő munkáltatóknak: Golde Oradea, Celestica, Hanning Motors, APT Prohuman, FinProm, Sogefi Suspension Eastern Europe, Henri Coandă Posztliceális Iskola, Marvicon, Lava Knitting, Nidec, Plastor, EBM Papst, Plexus Services, Turism Felix, DeLonghi, H.Essers, Vernicolor, Purem – Eberspaecher, Premagro, Class Furn, Green Corp, Faist Mekatronic, PGS Sofa & Co, Lidl Discount, Microdeco RO, Madrugada, Rocomes, Total Business Land, Teknia Oradea és Stilo Evora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában