Hogyan rendezzünk iskolai ünnepélyt?

2022.04.27. 13:30

Országos drámapedagógiai napok Váradon

Hogyan rendezzünk iskolai ünnepélyt? címmel április 21–22-én ismét a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem szolgált helyszínéül az Országos Drámapedagógiai Napoknak.

Fotó: János Piroska

János Piroska

A kétnapos rendezvényt csütörtök délután a Szacsvay Imre Általános Iskola előkészítő A osztályos kisdiákjai nyitották meg népi csúfolódó előadásukkal, amely egyfajta főpróbaként is szolgált a Weöres Sándor Színjátszó Fesztivál regionális szakaszára – tudtuk meg Rusz Csilla tanítótól, drámapedagógiai trénertől. A gyerekek előadását követően a résztvevőket Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese köszöntötte, hasznos időtöltést kívánva az ország több megyéjéből érkezett pedagógusok számára. Tankó Zita, az óvodai és elemi oktatásért felelős tanfelügyelő szintén köszöntötte a jelen levő pedagógusokat, örömét fejezve ki, hogy a járvány miatt elrendelt korlátozások feloldását követően immár ismét személyesen is találkozhattak. A megnyitón egyperces néma csenddel emlékeztek a februárban elhunyt Kovács Andrásné, „Rozika néni” drámapedagógusra. 

A drámapedagógiai napok plenáris előadójaként Kunné Darók Anikó Könyvtárossá vált óvodások című előadásában egy, a drámajáték speciális területéhez tartozó szakértői játékot mutatott be, amelynek során az óvodások könyvtárat működtettek. A találkozó további részében műhelyfoglalkozások zajlottak. Török László arra kereste a választ, hogyan lehet kimozdulni a versmondó verseny, szerkesztett műsor, műveltségi vetélkedő és egyéb megszokott elemek szabta keretből, a Kunné Darók Anikó által vezetett foglalkozáson a Tulipánná változott királyfi című mese állt a középpontban, Hodován Péter a közös dramatizálás módszereibe vezette be a résztvevőket, Dimény Levente a vers közös élménnyé való formálásáról beszélt. Az Egervári György és Hajdú Zsófia Csenge vezette drámafoglakozáson hétköznapi tárgyak kerültek előtérbe, Rusz Csilla a ráhangoló tréninggyakorlatokra, előkészítő játékokra helyezte a hangsúlyt, Bordás Andreától pedig a visszajátszó színházról tudhattak meg többet a pedagógusok. 

Az Országos Drámapedagógiai Napokat több mint húsz éve szervezik meg, az utóbbi években a Partiumi Keresztény Egyetem ad otthont a rendezvénynek. Az idei alkalomra többnyire Bihar megyei pedagógusok érkeztek, de a résztvevők között voltak Szatmár, Kolozs, Arad, Maros és Brassó megyeiek is. A másfél órás, interaktív foglalkozásokat magyarországi és hazai szakemberek vezetik, az idei találkozó központi témája az iskolai ünnepélyek megszervezésének módja – tudtuk meg Bordás Andrea szervezőtől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában