Lehetőségek

2022.04.16. 09:00

Német és magyar szakos nyílt nap zajlott a nagyváradi PKE-n

Nemcsak a Partiumi Keresztény Egyetem által nyújtott oktatási kínálattal, de a várossal és a munkaerőpiacon való elhelyezkedési lehetőségekkel is megismerkedhettek azok a Kovászna, Szatmár, Szilágy és Bihar megyei diákok, akik szerdán részt vettek a PKE Német, illetve Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja által szervezett nyílt napon.

Forrás: Facebook/ PKE Magyar nyelv és irodalom

János Piroska

A koronavírusjárvány lecsengésével, illetve a miatta elrendelt korlátozások feloldásával két év után ismét lehetőség adódott arra, hogy az évről évre megszervezett nyílt napot ismét a hagyományos keretek között, az „offline térben” szervezzék meg az említett két szakon. Míg a német nyelv és irodalom szak iránt érdeklődő középiskolások az egyetem dísztermében gyűltek össze, a magyar nyelv és irodalom szak fele tekintgetőket az új épület amfiteátrumában fogadták a szak oktatói. A német nyelv és irodalom szak tanulmányi versennyel összekötött nyílt napjára Nagykárolyból, Szatmárnémetiből, Zilahról, Nagyszalontáról, Margittáról és természetesen nagyváradi középiskolákból is érkeztek diákok, őket a szak oktatói nevében dr. János Eszter adjunktus, illetve az egyetem vezetőségének részéről dr. Maior Enikő rektorhelyettes köszöntötte. Ezt követően a diákok megismerhették a szakon belül folyó tudományos munkát, az Erasmus-program nyújtotta lehetőségeket, illetve abba is betekintést kaphattak, milyen külföldi tanulmányi kirándulásokon vehetnek részt, amennyiben a PKE német nyelv és irodalom szakát választják. A szak bemutatását követően a diákok választ kaphattak arra, miért is érdemes németül tanulni, ugyanis a nyílt nap keretén belül öt olyan multinacionális cég mutatkozott be, amely német nyelvismerettel rendelkezőket alkalmaz: Ada (Nagyszalonta), Nidec (Nagyvárad), White Press (Nagyvárad), Polipol (Nagykároly) és az AstorMueller (Nagyvárad). A cégek bemutatkozását követően a „Wien – ein lebenswerte Weltstadt” (Bécs – egy világváros, ahol érdemes élni) tanulmányi verseny döntőjén mérhették össze tudásukat a csapatok, majd az ebéd után Nagyvárad szecessziós épületeit csodálhatták meg.

A német szak nyílt napján közel 160 diák és 20 középiskolai tanár vett részt.

Forrás: Facebook/Germanistik Partium

Hasonló program szerint zajlott le a magyar nyelv és irodalom szak nyílt napja is, ahol szintén tanulmányi versenyen mérhették össze tudásukat a kézdivásárhelyi, szilágycsehi, margittai és nagyváradi diákok. A négy éve rendszeresen megszervezett, középiskolásokat megszólító művelődéstörténeti vetélkedő idei témája az évforduló volt, a diákok nemcsak az irodalom területéről kaptak kérdéseket, hanem a magyarság, azon belül az erdélyi és partiumi kulturális értékek is előtérbe kerültek. A szerdán megszervezett döntőt egy online forduló előzte meg, amellyel a csapatok voltaképpen beneveztek a versenybe, az előző évvel ellentétben a második fordulót most sikerült jelenléti formában megszervezni – mondta el érdeklődésünkre dr. Albu-Balogh Andrea adjunktus, aki hozzátette: az előző években az online térben zajló verseny előnye volt, hogy Erdély-szerte több középiskolás csapatot is sikerült megszólítani, aminek köszönhetően az idei alkalmon kézdivásárhelyi diákok is kedvet kaptak ahhoz, hogy meglátogassák a nagyváradi egyetemet. A vetélkedőn – a német szak tanulmányi versenyéhez hasonlóan – az első három legjobb eredményt elért csapat, illetve felkészítő tanáraik is pénzjutalomban részesültek, ugyanakkor az Egyetemi Felvételi Szabályzat értelmében az 1–3. helyezett csapatok tagjai a helyezést igazoló oklevéllel kiválthatják a felvételit a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom szakokra. A versenyt követően a diákok megismerkedhettek az egyetem épületeivel, illetve számukra is szerveztek városnéző sétát, melynek keretében többek között a római katolikus püspöki palotát is meglátogatták.

Forrás: Facebook/Germanistik Partium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában