Beruházás

2022.04.16. 11:02

Megújul a Crișul fedett uszoda

Rövid volt a csütörtöki rendkívüli helyi tanácsülés, melyen mindössze hat napirendi pontról szavaztak a tanácsosok. Minden előterjesztést elfogadtak, köztük a Crișul fedett uszoda felújítására vonatkozó javaslatot is.

Pap István

A csütörtöki online ülés egyik határozat-javaslata a Crișul fedett uszoda felújítási projektjére vonatkozott, melyet a Nemzeti Helyreállítási Tervből (PNRR) akarnak finanszírozni. A PNRR most megnyílt több finanszírozási tengelye közül az egyik az épületek felújítására és energiahatékonyságának a növelésére irányul. Az elfogadott határozat szerint a Strand sétányon lévő létesítmény felújításának költségvetése 8.341.189 lej, amihez hozzáadódik az 1.579.393 lejnyi áfa. A megpályázható összeg 5.976.157 lej, ami kiegészül az 1.135.469 lejes áfával. A tervezett munkálatok során többek között hőszigetelik a külső homlokzatot, napelemeket szerelnek fel a tetőre, és kicserélik a nyílászárókat. Magára az uszodára olyan fedőrendszer kerül, ami csökkenteni fogja a hőveszteséget, a jelenlegi fűtésrendszert újjal, modernnel cserélik ki, mely a födémből fogja sugározni a meleget az uszodába. Ugyanakkor szénszálas padlófűtést is kialakítanak, hővisszanyerők is lesznek a létesítményben, az egész épületben szenzoros LED-égős világítótesteket szerelnek be, és egy elektromosautó-töltőállomást is beszerelnek a létesítmény mellé.

Tömbházak

Szintén a PNRR programhoz nyújt be két projektet a nagyváradi önkormányzat több tömbház hőenergia-hatékonyságának a növelésére. Az első projekt a a Ghillányi (Cantemir) úton lévő C3, C9, C29, C43 számú tömbházakat foglalja magába. Ennek a csomagnak a költségvetése 16.135.133 lej, amihez hozzáadódik a 3.065.675 lejes áfa. A második elfogadott projekt szintén a Ghillányi úton lévő C19, D17, D15 és D13 számú tömbházakra vonatkozik. Ennek a projektnek az értéke 7.787.416 lej, plusz 1.479.609 lej áfa. A napirendi pontok vitáján Adrian Madar szociáldemokrata párti (PSD) tanácsos arra volt kíváncsi, hogy meddig lesznek hozzáférhetők a PNRR programból lehívható pénzek, illetve, hogy igaz-e az, hogy 2024 után elvész a finanszírozás, ha addig nem sikerül befejezni a beruházásokat. Válaszában Florin Birta polgármester elmondta, hogy a kivitelezési szerződéseket kell 2024 végéig megkötni, a megvalósítás befejezésének határideje pedig 2026 vége. A polgármester egyébként emlékeztetett arra, hogy a most megnyílt PNRR tengelyhez a nagyváradi önkormányzat mintegy 22,1 millió euró értékben nyújtott be projekteket, és mivel még maradt lehívható pénz ebben a tengelyben, a most benyújtott projektekkel bővíti a város ezt a portfóliót még mintegy 6 millió euró értékben. Így a város által ehhez a pénzforráshoz benyújtott projektek összértéke eléri a 28,2 millió eurót, a város önrésze pedig a 4,5 millió eurót. A csütörtöki tanácsülésen mindhárom előterjesztést egyhangúlag megszavazta a helyi döntéshozó testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában