Nagycsütörtök

2022.04.15. 11:41

„Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!”

Az utolsó vacsora emlékére mutatott be nagycsütörtök este szentmisét a nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyés püspök, a szertartáson dr. Kovács F. Zsolt atya, a püspökség irodaigazgatója elmélkedett. Az oltárfosztás után a hívek csendben, elbocsátás után távoztak.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

„Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!”- minden szentmisén az átváltoztatás szavaival idézzük Jézust. Amikor azonban ezt tesszük, nemcsak az oltáriszentségre figyelünk, melyben önmagát adja értünk, hogy vándorlásunk útján mindig velünk legyen, hanem gondolnunk kell arra a parancsára is, miszerint éljetek szeretetben, és ennek jeleivel ajándékozzátok meg egymást, hangsúlyozta a szertartás bevezető részében Böcskei László megyés püspök. Hozzátette: hosszú idő telt el azóta, hogy Jézus ezen kijelentései elhangzottak, és 2022 nagycsütörtökjén szomorúsággal állapíthatjuk meg, hogy az emberiség mintha nem tudná ezeket gyakorolni, komolyan venni, vagy csak részben teljesíti. A templomon kívüli hétköznapi életben nem mindig valósul meg a szeretetből fakadó elfogadás, a megbocsátás, a kölcsönös tisztelet és segítségnyújtás. Ha követjük a világ mostani történéseit, azt tapasztaljuk, hogy még több a gyűlölet, a szenvedés, a baj, a támadás, fokozódik a fegyverkezési verseny. Jogosan tevődik fel a kérdés: miért engedi ezt Isten? Azért, mert végtelenül türelmes hozzánk, és időt enged nekünk a megtérésre, arra, hogy bűnbánatot tartsuk, és végre szeressük egymást úgy, ahogyan ő szeret bennünket, hangsúlyozta a váradi egyházmegye vezetője.

Elmélkedésében dr. Kovács F. Zsolt atya, a püspökség irodaigazgatója arra hívta fel a figyelmet: az utolsó vacsora az oltáriszentség alapításának ünnepe, a kenyér és bor átváltoztatásának Krisztus testévé és vérévé. Érdekes, hogy János evangélista a másik háromtól eltérően nem számol be szó szerint az eseményről, nála nem hangzanak el az átváltoztatás szavai. A csendnek azonban üzenete van- nem azért nem idézi Jézus szavait, mert elfeledkezett ezekről, hanem talán amiatt, mert ezáltal is előtérbe akarta helyezni azt, hogy Jézus a felebaráti szeretet gyakorlására buzdít. Ő maga cselekszi ezt meg először, és ezáltal minket is bevon az önátadás bűvkörébe. „Nagycsütörtökön az oltáriszentség alapításának és a lábmosás szimbolikus gesztusával az önzetlen felebaráti szeretet gyakorlásának állít emlékműveket”, fogalmazott a tisztelendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában