Közgyűlés

2022.04.14. 11:01

EMKE-életműdíjat vehetett át Dukrét Géza és dr. Fleisz János

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) éves közgyűlését tartotta Kolozsváron. Bihar megyéből életműdíjat kapott Dukrét Géza helytörténész, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke sok évtizedes odaadással végzett helytörténeti munkásságáért, számos monográfia és ismertető kiadvány megjelentetéséért, és dr. Fleisz János történész, egyetemi magántanár, nagyváradi város-, társadalom- és sajtótörténeti munkásságáért, sokrétű publicisztikai tevékenységéért, a sakk népszerűsítéséért, nemzetközi sakkversenybírói tevékenységéért.

Ciucur Losonczi Antonius

Fleisz János szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: „Természetesen nagyon örültem a díjnak, különösen azért, mivel az erdélyi és partiumi magyarság egyik legrangosabb kulturális és közművelődési egyesülete, az EMKE adományozta, mely kis megszakítással 1885 óta létezik. Úgy érzem, visszaigazolta azt, hogy a tevékenységem által sikerült eredményeket elérnem, értékeket teremtenem. Én általában a saját utamat jártam, mégis méltányolták azt, hogy a közösségért dolgozom. Nyilvánvaló, hogy egy életműdíj egy egész élet tevékenységét honorálja, az EMKE alapszabályzata ki is mondja, hogy csak a 70. életévüket betöltöttek kaphatják meg. Bár ez egy egyéni díj, sokak segítségével lehetett ezt elérni, úgyhogy itt az alkalom, hogy köszönetet mondjak a családomnak, a környezetemnek, a munkatársaimnak, mindenkinek, akikkel együttműködöm, sokakat lehetne itt felsorolni. Úgy érzem, hogy az életműdíj arra is ösztönöz, hogy tovább próbáljam folytatni a közösségi munkámat. Jelenleg Nagyvárad gazdaságát dolgozom fel 1900 és 1950 között, erről szeretnék májusban egy könyvet megjelentetni.”

Dukrét Géza úgy fogalmazott: „Örvendek és megtisztelőnek tartom a díjat, hiszen egy országos szervezettől kaptam. Máskülönben ugyanez az EMKE tavaly a tiszteletbeli tagjának választott. Nagyon sokan voltak jelen az ünnepségen, több nagy név is életműdíjat kapott. A napokban fog kijönni a nyomdából az Ismeretlen Érmellék második kötete, dr. Szabó József tollából, ezt a Festum Varadinum alatt fogjuk bemutatni. Homonnai Gábor könyvét, a Feketeerdő monográfiáját most tördeltük be, és együtt Voiticsek Ilonával össze akarjuk állítani az év végéig az Emlékművek és emléktáblák Bihar megyében kiadványt. Körülbelül tíz évvel ezelőtt látott napvilágot nekem ebben a témában egy kötetem, de azóta több mint száz új emlékhely jelent meg, ezeket írom le én, Voiticsek Ilona pedig fényképezi inkább. Ezekkel a dolgokkal foglalkozom mostanában”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában