Elismerés

2022.04.28. 18:00

Budapesten díjazták a váradi fotóművészt

Fotó: Fórián Andrea

A budapesti Csili Kulturális Központ dísztermében került sor 2022. április 23- án, szombaton a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének, A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség magyarországi operatív tagjának közgyűlésére, melynek keretén belül MAFOSZ- és FIAP-kitüntetéseket, -érmeket adtak át. Az okleveleket Horváth Imre MAFOSZ-elnök adta át. A díjazottak között szerepelt Tóth István AFIAP ESFIAP nagyváradi fotóművész, az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke, a Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” Klub alapítója, és elnöke, a Romániai Művészek Szövetsége tagja, a MAFOSZ határon túli kapcsolatokért felelős alelnöke és a Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Egyesület alelnöke, akit 2021. november 27-én ESFIAP-diplomával (Fiap Excellence for Services Rendered) tüntetett ki a Nemzetközi Szövetség. 

A MAFOSZ elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárságú nagyváradi fotóművésznek odaítélt ESFIAP-cím az első olyan kitüntetés, amelyet egy magyarországi fotóművész kapott. Az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség a kitüntetés odaítélésével elismerését fejezte ki a fotóművészet terén végzett munkájáért, és hálás köszönetét nyilvánította kiemelkedő szolgálataiért. Megemlítésre méltó az a tény, hogy Tóth István AFIAP, ESFIAP 50 éves művészeti pályafutása során több mint 1000 hazai és nemzetközi fotóművészeti kiállítást rendezett, több tucat Nemzetközi Fotóművészeti Szalont a FIAP védnökségével, több száz (román és magyar nyelvű) technikai és fotóművészeti kurzus oktatója és szervezője volt, melyeket több ezer hallgató végzett el. 1990-ben megalapította Romániai leghosszabb ideje működő állandó Fotóművészeti Galériáját, amelynek kurátora lett. Ez az intézmény 2019-ben a FIAP 17. kiállítási központja lett. Értékelendő az a tény is, hogy az ismert nagyváradi fotográfus pályázati dossziéját először a MAFOSZ, később a Romániai Fotóművészek Szövetsége (AAFR) juttatta el a FIAP-hoz, de a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség az első magyarországi regisztrációt vette figyelembe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában