Határozat

2022.03.02. 11:00

Moldáviai park építését finanszírozza Várad

Nagyvárad önkormányzata 100 ezer euróval finanszírozza egy park építését a Moldovai Köztársaságban.

Pap István

 

Az erről szóló határozatot csütörtökön fogadta el egyhangúlag a helyi tanács. A nyári színházat és artézi kutat is magába foglaló park a Moldovai Köztársaság fővárosának, Chișinăunak a közelében, Băcioi községben lesz, mellyel Nagyváradnak testvértelepülési kapcsolata van. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta (a képen) váradi polgármester elmondta, hogy a beruházás összértéke 800 ezer euró, a projektet mind a nagyváradi, mind a Bihar megyei önkormányzat finanszírozza. „Elvi megbeszélést folytattunk a megyei tanács elnökével, Ilie Bolojannal, és a megyei tanács következő ülésén jóváhagyják a szükséges pénzalapokat (ez meg is történt hétfőn, szerk. megj.), miután végigvesszük az együttműködési megállapodás és a finanszírozási szerződés megkötésére előirányzott lépéseket” – fogalmazott Birta. A polgármester elmagyarázta, hogy a 800 ezer eurós beruházás költségeinek a felét Băcioi költségvetéséből fedezik, huszonöt százalékot finanszíroz a moldáv kormány, míg a fennmaradó huszonöt százalék egyenlő arányban oszlik meg a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Helyi Tanács között, melyek egyenként 100 ezer eurót biztosítanak a beruházásra.

 

Ilie Bolojan, Nagyvárad korábbi polgármestere, a Bihar Megyei Tanács elnöke 2020 februárjában látogatott Băcioi  községbe, hogy megismerje az ottani problémákat. Egy hónappal később a váradi helyi tanács jóváhagyta a testvérvárosi kapcsolatot a Chișinău külvárosában található mintegy kilencezer lakosú községgel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában