Nyílt nap

2022.03.29. 15:00

Egy vérző seb Nagyvárad közepén

Nyílt napot szervezett pénteken a nagyváradi görögkatolikus püspökség a Szent László téri impozáns püspöki palotában, ahova gyakorlatilag négy éve, az épület kiégése óta nem lehetett bemenni. A püspökség az épület felújításának szükségességére akarja felhívni a figyelmet.

Fotó:

Pap István

 

Nagy volt a sürgés-forgás pénteken már a délelőtt tizenegy órai kapunyitáskor a nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában, több tucatnyian, főként diákok jöttek el megnézni, milyen állapotban van a 2018. augusztus 25-én kiégett épület belseje. A délelőtti órákban megjelent a helyszínen Virgil Bercea püspök is, aki üdvözölte a látogatókat, elbeszélgetett a fiatalokkal, és a sajtó munkatársainak is nyilatkozott. Mint mondta „Két éve nem történik itt semmi, azóta, hogy elkészült az épület külső felújítása. Nem maradhatunk közömbösek. Ez egy kis gesztus a mi részünkről, hogy az ólomüveg darabokat árusítjuk, hogy gyűjtsünk egy kis pénzt. (…) Nagy kár, hogy Nagyvárad közepén van egy ilyen értékes épület, ami vérzik. Ennek az eseménynek is az a célja, hogy megmutassa azt, hogy vérzünk, mi, az egész város vérzik, mert nem tudjuk használni ezt az épületet” – írta le drámai kifejezésekkel a helyzetet Bercea püspök. Az egyházi elöljáró elpanaszolta, hogy már elkészült az épület belső felújításának a projektje, de a kormány mindeddig visszautasította a támogatást, „olyan irreleváns, fölösleges dolgokra hivatkozva, hogy hova tegyük a csapot, vagy a vízelvezetést” – mondta. Virgil Bercea kifejtette, hogy a külső felújítás befejezése óta nem csináltak semmit a beltérben, csupán csak takarítanak. A belső felújításra a püspök becslései szerint több mint négymillió euróra lenne szükség, márpedig ennyi pénzt nyilván nem fog tudni a püspökség összegyűjteni, ezért mindenképpen kormányzati támogatásra lenne szükség a beruházás megvalósításához. Azért is szervezték meg ezt a nyílt napot, illetve augusztusig minden hó 25-én szintén nyílt napot szerveznek, hogy minden illetékes hatóság figyelmét felhívják erre a problémára. Arra a kérdésünkre, hogy uniós forrásokra lehetne-e pályázni, Bercea püspök azt mondta, hogy ezt nem tudja, a püspökség mindeddig kormányzati támogatást próbált szerezni.

 

A tűz áldozata

 

Napfényes, nagyon kellemes időjárás fogadta a látogatókat pénteken délelőtt a palota udvarán, az itt felállított asztalokon édességeket, kávét kínáltak nekik a szervezők, és ugyancsak az udvaron elhelyezett asztalokon árusították a palotát bemutató albumot, valamint a kiégett palota megmaradt ólomüveg darabjait. Minden eladott tárgy és termék után befolyó összeget, és az adományokat is a palota belső felújítására fordítják majd. A kapubejárat mögött jobbra lévő főbejárat nyitva volt, itt lehetett felmenni a főlépcsőn az épületbe. Az 1905-ben elkészült, eklektikus stílusban épült, ifj. Rimanóczy Kálmán által tervezett és kivitelezett épület legimpozánsabb tere a felülvilágított, azaz üvegezett tetőzetes főlépcső, melyet márványoszlopos erkélyes loggia szegélyez. A román stílusú főlépcsőház oszlopai különböző színű nemes márványból készültek, ezek nagyjából épen megmaradtak, de a faburkolatok gyakorlatilag teljesen megsemmisültek a tűzben. Sajnos az első emeleti látogatható belső termekben is komoly nyomot hagyott a tűz: a legtöbb teremben csak a téglafal látszik, a faldíszítmények gyakorlatilag teljesen leégtek, bár egyes termekben még megmaradt valami ezekből a díszítményekből; a padlózatból nem maradt semmi, a kandallók is megrongálódtak, de mint azt Eugen Ivut, a püspökség szóvivője szerkesztőségünknek elmondta, a belső terek restaurálhatók, a püspökség talált is egy budapesti céget, amelyik vállalná ezek visszaállítását eredeti állapotukba, ehhez azonban sok pénzre lenne szükség. Ugyancsak Ivuttól tudtuk meg azt is, hogy ezen az alkalmon még viszonylag kevés helyet lehetett bejárni, de jövő hónapban, a következő nyílt napon már több belső helyszínt meg fognak nyitni a látogatók előtt.

 

Egyébként az épület történetéhez hozzátartozik az, hogy a görögkatolikus egyházat 1948-ban beolvasztották az ortodoxba, az egyház ingatlanait államosították, a püspöki palotába a megyei könyvtárt költöztették. A rendszerváltás után az egyház 1992-ben visszakapta az épületet, de a megyei könyvtár csak a kétezres évek közepén költözött ki teljesen belőle. A püspökség 2004-ben kezdte el a palota felújítását, mely 2007-ben készült el. 

 

Ukrán menekültek

 

A nyílt napon egyébként Ukrajnából menekült emberek is segédkeztek a szervezésben. Igor és Léna, valamint hat családtagjuk, köztük három gyermek a háború első napján menekültek el Odesszából, Galacnál jöttek át Romániába. Lena már otthon, Ukrajnában kapcsolatban állt a görögkatolikus egyházzal, ennek köszönhetően kerültek ide, a nagyváradi görögkatolikus püspökséghez. Bercea püspök azt javasolta nekik, hogy maradjanak Nagyváradon addig, amíg a háború tart. A házaspár és családtagjaik elfogadták az ajánlatot, és most a görögkatolikus püspökség berkeiben dolgoznak, abban reménykedve, hogy egy-két hónapon belül véget ér a háború, és visszatérhetnek otthonaikba.

A szerző felvételei

6palota4: Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában