Ünnepség

2022.03.16. 15:02

Csak a béke biztosít tartós szabadságot Európában!

Hagyományosan Szacsvay Imre, a mártír jegyző szobránál tartotta meg nagyváradi központi ünnepségét március 15-én, nemzeti ünnepünkön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

 

Az ünneplők a Szent László téren gyülekeztek, ahol a Motolla Énekegyüttes énekelt, majd a menet elindult a térről a Szent László hídon át a Körös-parton Szacsvay Imre szobráig, ahol délután öt órakor kezdődött meg az ünnepség. Itt először dr. Simon István Előd, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának konzulja olvasta fel Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének március 15-iki üzenetét, majd Tőkés László az EMNT elnöke emelkedett szólásra, aki beszédében nem a forradalom mártírjairól, a háborús hősökről, hanem elsősorban az 1848-as békés, vértelen forradalomról beszélt. Tőkés László emlékeztetett arra, hogy Pestbudán a győzedelmes forradalom békességben zajlott le, majd az akkori és a jelenben zajló történelmi események között párhuzamot vonva elmondta: „Közvetlen szomszédságunkban véres háború dúl, mi viszont a Budapesten kezdődő Békemenetbe tartozónak valljuk magunkat, akik nem akarunk háborúba keveredni és nagyhatalmi vetekedések sakktábláján áldozatokká válni. Csak egyetértenünk lehet Orbán Viktorral, a nemzet miniszterelnökével, aki ugyan az ukrán nép nagy nyomorúságában mellettük áll, és a menekültekért és az otthon maradókért semmi áldozatot nem sajnál, de igaza van abban, hogy ki kell maradnunk a vérontásból.” Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanúgy, ahogy 1848-ban az osztrák császárság nem nyugodott bele a vértelen forradalom győzelmébe, ezért erőszakhoz folyamodott, úgy az 1989-es romániai forradalomra is rászabadították a Securitate ellenforradalmát, sőt, „A Fekete Március parasztjárásának forgatókönyvét is ugyanők írták, hogy ellenünk fordítsák a románokat. (…) És azt is fel kell idéznünk, hogy a bukaresti bányászjárások megszervezésével miként siklatták ki a romániai rendszerváltozást, a román–magyar megbékélést is beleértve. És három évtized után sincs felelőse az elkövetett tömeggyilkosságoknak és posztkommunista bűncselekményeknek. Mi, erdélyi magyarok békét, szabadságot, egyetértést akarunk, nem engedhetünk a 48-ból, nem engedhetünk a 89-ből, erre nézve nyújt ékes példát és eligazítást 1848. március 15-e, a világszabadságért és a magyar szabadságért síkra szálló magyarok forradalma” – zárta szavait az EMNT elnöke.

 

Összefogást a békéért!

 

A következő szónok, Szilágyi Zsolt, az EMNP kül- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője beszédében megfogalmazta: büszkén emlékezünk vissza a 174 évvel ezelőtt lezajlott forradalom példaértékű üzeneteire, amikor a márciusi ifjak a világba kiáltották, hogy „rabok tovább nem leszünk!” A továbbiakban kifejtette, hogy demokráciában a szabadság a természetes állapot, csakúgy, mint az ember számára az egészség, csakhogy „ma Európa beteg!” – fogalmazott Szilágyi Zsolt, majd így folytatta: „Ez a vidék, ahol élünk, több száz éve nagyhatalmi érdekek ütköző területe. Európa ezen részén ritkán adatik meg, hogy különböző nemzetek fiai együtt tudjanak harcolni a szabadságért. 1848–49-ben ez mégis megvalósult, elég, ha az aradi tizenhármakra gondolunk. 1956-ban itt, Erdélyben megmozdultak az erdélyi diákok, magyarok, románok együtt, de a legfrissebb példa 1989 decembere, Temesvár. A szabadságharc újra összehozta a magyarokat, a románokat, a szerbeket, és minden más nép fiát, aki utcára vonult a diktatúra ellen”. Szilágyi Zsolt azt kérte, hogy „Legyen hitünk folytatni küzdelmünket a magyar önrendelkezésért, a magyar szabadságért, és megértetni a román többséggel, Európával, hogy a magyar szabadság nem elvesz, hanem hozzáad az ő szabadságukhoz”. Végezetül kifejtette: „Csakis akkor lehet tartós szabadság és béke a kontinensen, ha a német nem háborúzik a franciával, hanem összefog vele, ha az orosz nem háborúzik az ukránnal, hanem együtt építenek és dolgoznak. Akkor, ha ez a beteg Európa visszatalál történelméhez, gyökereihez, hitéhez, és nem tagadja meg többé soha önmagát, és akkor nekünk, magyaroknak is megadatik, hogy szót értsünk, hogy megértessük magunkat, és összefogjunk a románokkal, a szerbekkel, a szlovákokkal, a horvátokkal, lengyelekkel, ukránokkal és mindazokkal a nemzetekkel, melyek velünk együtt szabadságot, békét, biztonságot akarnak Közép- és Kelet-Európának. Európában ne csak akkor legyen béke és szabadság, amikor a nagyhatalmak akarják, hanem akkor is, amikor mi, közép-kelet európai nemzetei azt akarjuk”.

 

Az ünnepségen közreműködött a Motolla Énekegyüttes és a Váradi Dalnokok. Az ünnepi beszédek után koszorút helyezett el Szacsvay Imre szobránál a magyar kormány nevében dr. Simon István Előd konzul, az EMNT nevében Tőkés László elnök, valamint Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke és Török Sándor megyei elnök, az EMNP nevében Szilágyi Zsolt, valamint Habinyák István, az EMNP Bihar megyei elnöke, és Moldován Gellért, az EMNP nagyváradi elnöke, továbbá az RMDSZ részéről Tőtös Áron, a szövetség Bihar megyei ifjúsági szervezetének ügyvezető alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában