Célkitűzések

2022.03.23. 12:00

A közönség nem pártolt el a színháztól

Világjárvány idején is teljesítette célkitűzéseit a nagyváradi Szigligeti Színház, és a közönség az előadóművészet szempontjából is rendkívül nehéz időszakban sem fordított hátat az intézménynek.

Pap István

 

Az elmúlt évben is a világjárvány miatt érvényben lévő szigorú járványvédelmi intézkedések betartásával kellett dolgozniuk a kulturális intézményeknek, így a nagyváradi Szigligeti Színháznak is. Ilyen körülmények között bravúrnak nevezhető az, hogy a színház gyakorlatilag teljesítette az elmúlt évre még a pandémiás időszak előtt megszabott pénzügyi célkitűzését. A tavalyi teljesítményről Czvikker Katalin főigazgató beszélt kedden a sajtó képviselőinek. Elmondta, hogy a Szigligeti Színház három társulata tavaly 286 előadást játszott, ezek közül kilencvennyolcat a színház és a bábszínház előadótermein kívül. Az említett kilencvennyolc előadás közül hetven az országban, huszonnyolc külföldön zajlott. A főigazgató elárulta, hogy 2021-ben 919.186 lej bevétele volt az intézménynek, ami azért különösen figyelemre méltó adat, mert a 2019-ben leadott ötéves menedzseri pályázatában, amikor még híre sem volt a világjárványnak, Czvikker Katalin 920 ezer lejes saját bevétel teljesítését vállalta a 2021-es évre, vagyis a világjárvány miatt bevezetett komoly korlátozások ellenére is sikerült teljesíteni a pénzügyi célkitűzést. 

 

Ez azért volt lehetséges, „mert úgy döntöttünk, hogy a mozgásteret száz százalékig kihasználjuk. Amikor Nagyváradon tilos volt játszani, akkor kiszálltunk olyan helyekre, ahol lehetőség volt erre. Amikor Romániában zárva voltak a színházak, akkor eleget tettünk a magyarországi meghívásoknak, mert ott nyitva voltak, és lehetett játszani” – fogalmazott a főigazgató, hozzátéve, hogy „nagyon fontos volt az önfenntartás, mert a fenntartó intézmény (a Bihar Megyei Tanács – szerk. megj.) részéről mindig elvárás, hogy a gazdasági mutatókat teljesítsük, bármilyen körülmények között”. Elmondta, hogy a színház saját bevételei az állami támogatások 8,6 százalékát teszik ki. Végezetül hangsúlyozta, hogy a színház a világjárvány idején érvényben lévő megszorítások alatt sem veszítette el a kapcsolatot a közönségével. „Bemutatóinkat időben megtartottuk, játszottunk 30 százalékos kapacitással, vagy ahogy lehetett, és amikor egyik napról a másikra eltűnt az összes szabályzás, rá egy hétre már 550 néző volt a Boldog békeidők bemutatóján” – jegyezte meg a főigazgató, akitől megtudtuk azt is, hogy a tavaly közel 37 ezer nézője volt a Szigligeti Színháznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában