Költségvetés

2022.02.18. 12:10

Zatykó Gyula: A beruházások éve lesz 2022 Nagyváradon

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Nagyváradi Helyi Tanács február 10-én elfogadta a megyeközpont idei költségvetését. Nagyvárad idei büdzséjére Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó tegnap sajtótájékoztató keretében reflektált.

Forrás: A szerző felvétele

János Piroska

Nagyváradnak idén rekord-költségvetése van, 2,4 milliárd lej, amelyből 1,2 milliárdot beruházásokra fordítanak, így 2022 a beruházások éve lesz a városban – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó, hozzátéve: Nagyváradnak van a legnagyobb költségvetése az erdélyi városok közül, még Kolozsvárt is megelőzi e tekintetben. A rekordköltségvetés egyik oka, hogy a 2014–2020 közötti európai uniós pályázati ciklust le kell zárni, 2023 végéig ugyanis a pénzösszegekkel el kell számolni. Ennek okán a projekteket 2023 közepéig meg kell valósítani – tette hozzá. A beruházások között tíz nagyobb munkálat található, ezek közé sorolható az a közlekedésfejlesztési beruházás, amelynek keretében egy-egy aluljárót alakítanak ki a Gojdu-téren és a nagypiac előtt. Ezekre több mint kétszáz millió lejt különítettek el a költségvetésből. A fűtési rendszer felújításának harmadik szakaszára 95 millió lejt különítettek el. Az energiahatékonyság növelése érdekében a hőerőműben kazáncserét is eszközölnek: egy régi, jelenleg használaton kívüli, extrém hideg esetén használható magas szén-dioxid-kibocsátású kazán cseréjéről van szó, amely 67 millió lejbe kerül. A Váradszőllősön bevezetendő geotermális energiával való fűtésrendszer kialakítására 55 millió lejt szánnak. 

Kórházfelújításra, az épületek hőszigetelésére is pénzösszegeket különítettek el a város költségvetéséből: a városi kórház felújítására 28, a megyei kórházéra 17 millió lejt – hangzott el. Több mint 41 millió lejt különítettek el a lakótelepi központok kialakítására: a Magnólia parki, az őssi sportcsarnok előtti park, és a váradszőllősi központok kialakítása már folyamatban van. A megyei kórház melletti parkolási problémát megoldó emeletes parkoló építésére 28 millió lejt irányoztak elő. Az iskolák okoseszközökkel való felszerelésére 22 millió lejt ítéltek oda, az egyetemi bentlakás építésére 16 millió lejt szánnak. Pénzt különítettek el 11 tömbház hőszigetelésére, a Transilvania mozi felújítására, 134 utca leaszfaltozására. Utóbbiak között van több biharpüspöki utca is, ezek egy részének felújítása már meg is kezdődött – mondta el Zatykó Gyula. Felújítják az Egyházszeg (Dealului), Hódasdomb (Moviliței), Pincesor (Valea Frumoasă), Kántor (Cântărețului), Zug (Ciucașului), Cseresnyés (Drumul Hotarului) utcákat, illetve a megvalósítási tervet készítik a Lantos (Lirei) és a Növény (Plantelor) utcák felújítására. Fontos beruházás annak az útnak a kiépítése, amely a szeméttelep közvetlen szomszédságában, a vasútvonallal párhuzamosan fog haladni, és amely a szántói utat köti össze a Bors fele haladóval (Matei Corvin), így ezzel a megoldással is tehermentesítik a teherautóforgalom alól Biharpüspökit. 

A költségvetésből további összegeket különítettek el a Szacsvay iskola felújítására, a Templom-tér felújításának folytatására. Száz, új hibrid autóbusz vásárlását is tervezik, az idei évre erre 2 millió lejt különítettek el, egyesületek támogatására 300 ezer lejt szánnak. Idén visszatér a participatív javaslatok finanszírozása, erre 300 ezer eurót különítettek el, egy javaslatra maximum 50 ezer eurót lehet költeni. A sajtótájékoztatón elhangzott: pénzt különítettek el a rogériuszi víztorony hasznosításának, illetve a neológ zsidó temető kulturális útvonalba való beépítésének megvalósítási terveire is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában