Beruházás

2022.02.16. 13:00

Negyven buszt vásárolna idén Nagyvárad

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) az idén legalább negyven környezetbarát autóbusz vásárlására akar szerződést kötni, ennek jegyében sorra invitálja Váradra a különböző gyártókat tesztelésre.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

 

Jelenleg éppen a Mercedes Bus&Trucks cég Citaro típusú, szász százalékban Európában gyártott egyik autóbuszát tesztelik Nagyváradon, a cég romániai eladási és marketingigazgatója, Bogdan Aldea pedig rövid előadást is tartott kedden a nagyváradi városházán az elektromos buszokról. Az eladási igazgató elmondása szerint a legnagyobb gondot az autonóm közlekedés megoldása jelenti, jelenleg ugyanis egy teljesen elektromos autóbusz nem tud több mint száz kilométernél nagyobb távra eltávolodni egy töltőállomástól, ezért még hosszú ideig valószínűleg a hibrid tömegközlekedési járművek jelentik majd a megoldást. Az eseményen részt vett Adrian Revnic, az OTL műszaki igazgatója is, aki emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben több környezetkímélő buszt tesztelt a vállalat, illetve vásárolt is huszonkét új autóbuszt, ezek közül huszonegy hibrid és egy euró 6-os jármű volt. Az igazgató elárulta, hogy az elkövetkező két-három évben száz buszt akar venni a vállalat, és már az idén negyven busz vásárlására vonatkozó szerződést szeretnének aláírni. Ehhez keresik az anyagi forrásokat a polgármesteri hivatal Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsment-igazgatóságával. Különböző típusú járműveket szeretnének venni, melyekkel kiszolgálnák majd mind Nagyvárad, mind a metropolisz-övezet lakosságát, illetve félixfürdői és püspökfürdői járatokra is új járműveket állítanának be. Mint mondta, az új járművek lehetnek elektromos, hibrid vagy hidrogén meghajtásúak. 

 

Egyelőre még nem döntötték el, hogy milyen típust és modellt szereznének be, mert ez függ a teszteredményektől, a vásárlási ártól és a karbantartási költségektől is, illetve attól, hogy mekkora anyagi forrásokat tudnak majd lehívni erre a beruházásra. Ezért is zajlik folyamatosan a tesztelés, a tavaly Mercedes, Man, Solaris, Iveco, illetve egy kínai cég és a romániai ATP vállalat járműveit próbálták ki Nagyváradon. Revnic elmondta, hogy műszaki szempontból nincs nagy különbség a tesztelt járművek között, de a karbantartási költségekben már mutatkozhatnak jelentősebb különbségek, és a döntés előtt ezt is mérlegelni kell. Revnic elmondta, hogy egy hagyományos euró 6-os busz ára 200–250 ezer euró között mozog, egy elektromos és üzemanyaggal is működő hibrid busz ára 300–350 ezer euró közötti, egy teljesen elektromos busz ára 450 ezer eurótól kezdődik és akár 600 ezer euró is lehet. Mindezek a járművek környezetbarátnak minősülnek. Revnic hozzátette, hogy amennyiben teljesen elektromos buszokat vásárolnak, ehhez a városban külön sávokra lesz szükség, amelyeken kizárólag csak ezek a járművek haladjanak. Az ár nagyban különbözik a technológia alapján is. 

 

Az OTL-nek jelenleg 110 autóbusza van, ezek közül csúcsidőben nyolcvan jármű közlekedik az utakon egyszerre. A 110 jármű közül negyven Mercedes, a többi MAN, Volvo, Karsan és Isuzu típusú busz, de mint a műszaki igazgató hangsúlyozta, azt szeretnék, ha két, maximum három márkából állna a géppark, mert ez kedvezőbb a karbantartás szempontjából. Egy autóbusz optimális élettartama nyolc év, Nagyváradon a huszonkét új, maximum egy-két éves busz mellett a többi busz életkora nem haladja meg a húsz évet, de az idő múlásával több busz teljesen ki fog öregedni, ezeket cserélni kell, ecsetelte Revnic. Végezetül megemlítette, hogy gondolkoznak újabb villamossín-pálya bővítésről is, de ez még csak elképzelés, így konkrétumokról nem tudott beszámolni az igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában