Ünneplés

2022.01.27. 19:41

Videoklip a magyar kultúra napjára

A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum ezúttal egy új formát keresett a magyar kultúra napjának megünneplésére. A járványügyi korlátozások miatt a közös ünneplés lehetőségét elvetették, az iskola magyartanárai azonban mégis úgy érezték, hogy kell a méltó megemlékezés, melyben elsősorban a gyerekek élvezik a munka folyamatát. Miután a pedagógusok dűlőre jutottak a hogyan és miként kérdésében, egy örök érvényű mondanivalóval rendelkező dalra, az Örökségünkre esett a választásuk, a cél pedig az volt, hogy videoklip formájában tolmácsolják az iskola érzésvilágát. Ötletükkel megkeresték az iskola vezetőségét, Tornai Melinda igazgatónőt és Kiss Mária aligazgatónőt, akik biztosítottak minden feltételt ahhoz, hogy a felvétel elkészüljön. Laczikó Mónika tanárnő vállalta a dal feléneklését, amiben három osztály kis énekesei segítették. Balázs Izolda, Breczkó Yvette és Ilyés Krisztina tanárnők nagyon ötletes, a magyar kultúra napjához kötődő kézműves, rajzos alkotásokat készítettek az osztályaikkal, közben ismerkedtek a Himnusszal és keletkezése történetével. Az egyik líceumi osztály piros-fehér-zöldbe öltözött a napra, de született gyerekbetűkből formált „kultúra” szó is. Az elemi osztályok közül Takó Csilla tanítónő vállalta, hogy osztályával hozzájárul a magyar kultúra napi felvételhez, de a szakiskola is ötletesen részt vett Szakaszló József tanár úr irányításával az ünneplésben. Tulajdonképpen két nap alatt születtek meg a felvételek, első nap a fent említett magyartanárnők vették ki a részüket az előkészületekből, majd második nap Doszlop Andrea és Gál Csilla tanárnők teendői sokasodtak meg, hiszen a rögtönzött kórus próbáit, a stúdiófelvételt, a külső és belső felvételeket ekkor rögzítették. A forgatókönyv Gál Csilla tanárnő fejében született meg, amit kiválón kivitelezett Rikk Bence XI. B osztályos tanuló. Aki az iskola közösségi oldalán megtekinti az elkészült felvételt, az láthatja, hogy fiatal kora ellenére a fiatalembernek milyen igényes, részletekbe menő, lelkiismeretes munkája van. A stúdiófelvétel oroszlánrészét Tanka László X. A osztályos tanuló készítette, de ki kell emelni Garda Luca V. B és Kuti Janka VIII. B osztályos diákok szólóénekét és klarinétjátékát is, amivel gazdagították a dalt. Az Örökségünk sorai észrevétlenül belekúsztak a fülekbe: „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom: a szüleim nyelvét a gyerekeim hangján, elvenni nem hagyom!” Ez a magyar kultúra napi tanács maradjon meg minden magyar ember gondolataiban, mert nem véletlenül születtünk oda ahova, és kaptuk a magyar nyelvet anyanyelvünknek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában