Igehirdetés

2022.01.19. 08:50

Unitárius istentisztelettel folytatódott az imakilenced Nagyváradon

„Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt“ (Mt 2,2) mottóval zajlik 2022. január 16–24. között az imakilenced Nagyváradon a Krisztus-hívők egységéért.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Márk evangéliuma 10. részének 35-től 45-ig terjedő versei alapján hirdette Isten igéjét Kardos József unitárius lelkipásztor, a járványhelyzet miatt az online térben, hétfő este. Egyházi beszédében arra hívta fel a figyelmet: mindenki jól ismeri azt a jelenséget, amit protekciókeresésnek nevezünk. Arról van szó, hogy egy személy a gyorsabb, az eredményesebb érvényesülés érdekében egy nála befolyásosabb ismerős, rokon vagy barát pártfogását, támogatását, közbenjárását keresi hatékonyabb és gyorsabb ügyintézésben, kivételezett bánásmódban reménykedve. Azt is tudjuk, hogy e káros jelenségnek betudhatóan jutnak egyes hozzá nem értő emberek meg nem érdemelt előnyökhöz, pozíciókhoz. A felolvasott bibliai rész is erre utal: a tanítványok biztosak abban, hogy Jézus valószínűleg nem véletlenül hívta meg őket, és az általa hirdetett új országban terve van velük, nekik ott meglesz a megérdemelt helyük. Kérik a protekciót ezért Jézustól, arra hivatkozva: annak idején ők áldozatokat hoztak, hogy vele lehessenek.

 

Jakab és János tehát egy olyan kéréssel fordult hozzája, hogy ne feledkezzen meg róluk. Jézus azonban, látván a többi tanítvány felháborodását, összehívta őket, és kijelentette: „Isten országában egészen másképpen lesz ahhoz képest, mint amit ti a földi birodalmakban láttatok és tapasztaltatok. Isten országában nem az kap jutalmat, méltóságot, akinek befolyásosabbak az ismerősei, vagy uralkodik a többieken, hanem az, aki szeretni tud és segíteni akar másoknak.” Ezeket a szempontokat tartsák tehát szem előtt a tanítványok a mindennapi élethelyzetekben, követve Jézus példáját és tanításait, mert csak az kaphat helyet mellette, aki vállalja a másokért való szolgálatot, ha kell, önmagát háttérbe szorítva.

Ma sem tesznek sokan szívesen eleget ennek az elvárásnak, akarják mások keresztjét is hordozni, kiinni néha a keserűség kelyhét is, fogalmazott Kardos József. Ehhez erő, kitartás és hit kell, mert mindannyiunk türelme véges, de a gondviselő Isten segítségével lehetséges, mert vele nagyon sok akadály legyőzhető, probléma megoldható – hangsúlyozta a tiszteletes.

 

További alkalmak. Az imakilenced további alkalmainak helyszínei és időpontjai a következőek: ma, szerda 18 óra – a Betania egyházközség temploma (Doina utca 19. szám); január 20., csütörtök, 18.30 óra – a Tabor egyházközség temploma (Meiului utca 4. szám); január 21., péntek, 17 óra – a Holdas-templom; január 22., szombat – online közvetítés a Krisztus-hívő zsidó közösség zsinagógájából; január 23., vasárnap, 18 óra – nagyvárad-rogériuszi református templom; január 24., hétfő, 18 óra – Szent Miklós görögkatolikus katedrális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában